Dün Linux camiasında kimilerini üzen kimilerini ise sevindiren (ben de sevinenlerdenim
) bir blog yazısı paylaşıldı.
Yazar ise Ubuntu ve Canonical'ın kurucusu Mark Shuttleworth ' tü.
https://insights.ubuntu.com/2017/04/05/growing-ubuntu-for-cloud-and-iot-rather-than-phone-and-convergence/Bu blog yazısında kendi düşüncelerini paylaşan Shuttleworth ; Ubuntu'nun geleceği ve izlemesi gereken yol ile ilgili önemli açıklamalar yaptı. Bunların başında Ubuntu 18.04 (bir sonraki LTS) sürümünün Unity arayüzü ile gelmeyeceği ve onun yerine Gnome ile geleceğini belirtti. Unity 8 ' e olan bütün yatırımın durdulacağını belirten Shuttleworth aynı zamanda Ubuntu Phone'un da sonlanacağını ve birleşik iskelet diye izah edebileceğim ( yazıda convergence shell olarak geçmekte) projenin sonlandırılacağını belirtti.
Peki bunlar ne anlama geliyor? Convergence shell kısmından başlarsak ; Ubuntu kendi ürünleri için artık demode olmaya başlamış X görüntü sunucusu protokolünden vazgeçip kendi geliştirdikleri Mir adı verilen protokole geçiş yapma planıydı. Ancak bu Linux dünyası için duyurulduğu andan itibaren karmaşaya neden oldu. Zira bu sadece Ubuntu ürünleri ile çalışmak için tasarlanıyordu ve zaten hali hazırda Linux ortamı için geliştirilmesi devam eden Wayland protokolüne direkt rakip olup güçlerin bölünmesi anlamına geliyordu.
Bkz. Wayland :
https://en.wikipedia.org/wiki/Wayland_(display_server_protocol)
Bkz.Mir :
https://en.wikipedia.org/wiki/Mir_(software)
2013 yılında başlayan bu çekişme günümüze kadar devam etmekteydi ve bence güçlerin birleştirmesi gereken bu camiada anlamsız bir hareketti. Ubuntu ; arkasında bulunan Canonical şirketi ve bünyesindeki geliştiricilerle Linux'ın önde gelen bayrak taşıyıcılarından oldu ; bir çok dağıtımda (Linux Mint , Elementary OS vb.) yine Ubuntu tabanını kullanmakta. Artık Mir geliştirilmesine son verilmesi ile beraber Ubuntu tarafının da Wayland'a eğilmesiyle gelişim hızlanacaktır.
Bunun dışında pazarda tutunamayan (Windows Phone gibi ) ve Ubuntu'nun tepki çeken hamlesi olan Ubuntu Phone'da sonlandı. Uygulama mağazası gelişmemiş ve yeterli uygulaması olmayan bir platformun Android ve Ios'un olduğu pazarda tutunabilmesi imkansız. Canonical'ın buraya boşu boşuna yatırım yapması yerine masaüstü işletim sistemine odaklanması daha yerinde olacaktır.