Gönderen Konu: Ubuntu Mir'den vazgeçiyor-18.04'te Unity yerine Gnome olacak  (Okunma sayısı 4082 defa)

Çevrimdışı Leopard

• Forum Sorumlusu
  • Guru
  • Dağıtım: Linux Mint 20 64-bit
  • Masaüstü Ortamı: Cinnamon
  • Grafik Kartı: Nvidia Geforce GTX 1050
  • İşlemci: Intel Core i7 7700HQ
Dün Linux camiasında kimilerini üzen kimilerini ise sevindiren (ben de sevinenlerdenim  :D ) bir blog yazısı paylaşıldı.

Yazar ise Ubuntu ve Canonical'ın kurucusu Mark Shuttleworth ' tü.

https://insights.ubuntu.com/2017/04/05/growing-ubuntu-for-cloud-and-iot-rather-than-phone-and-convergence/

Bu  blog yazısında kendi düşüncelerini paylaşan Shuttleworth ; Ubuntu'nun geleceği ve izlemesi gereken yol ile ilgili önemli açıklamalar yaptı. Bunların başında Ubuntu 18.04 (bir sonraki LTS) sürümünün Unity arayüzü ile gelmeyeceği ve onun yerine Gnome ile geleceğini belirtti. Unity 8 ' e olan bütün yatırımın durdulacağını belirten Shuttleworth aynı zamanda Ubuntu Phone'un da sonlanacağını ve birleşik iskelet diye izah edebileceğim ( yazıda convergence shell olarak geçmekte) projenin sonlandırılacağını belirtti.

Peki bunlar ne anlama geliyor? Convergence shell kısmından başlarsak ; Ubuntu kendi ürünleri için artık demode olmaya başlamış X görüntü sunucusu protokolünden vazgeçip kendi geliştirdikleri Mir adı verilen protokole geçiş yapma planıydı. Ancak bu Linux dünyası için duyurulduğu andan itibaren karmaşaya neden oldu. Zira bu sadece Ubuntu ürünleri ile çalışmak için tasarlanıyordu ve zaten hali hazırda Linux ortamı için geliştirilmesi devam eden Wayland protokolüne direkt rakip olup güçlerin bölünmesi anlamına geliyordu.

Bkz. Wayland : https://en.wikipedia.org/wiki/Wayland_(display_server_protocol)

Bkz.Mir : https://en.wikipedia.org/wiki/Mir_(software)

2013 yılında başlayan bu çekişme günümüze kadar devam etmekteydi ve bence güçlerin birleştirmesi gereken bu camiada anlamsız bir hareketti. Ubuntu ; arkasında bulunan Canonical şirketi ve bünyesindeki geliştiricilerle Linux'ın önde gelen bayrak taşıyıcılarından oldu ; bir çok dağıtımda (Linux Mint , Elementary OS vb.) yine Ubuntu tabanını kullanmakta. Artık Mir geliştirilmesine son verilmesi ile beraber Ubuntu tarafının da Wayland'a eğilmesiyle gelişim hızlanacaktır.

Bunun dışında pazarda tutunamayan (Windows Phone gibi ) ve Ubuntu'nun tepki çeken hamlesi olan Ubuntu Phone'da sonlandı. Uygulama mağazası gelişmemiş ve yeterli uygulaması olmayan bir platformun Android ve Ios'un olduğu pazarda tutunabilmesi imkansız. Canonical'ın buraya boşu boşuna yatırım yapması yerine masaüstü işletim sistemine odaklanması daha yerinde olacaktır.
The only people who should kill are those prepared themselves to die!

Çevrimdışı Trust

• Forum Sorumlusu
  • Penguen
  • Dağıtım: Lİnux Mint 19
  • Grafik Kartı: Intel HD Graphics 3000 -NVIDIA Ge Force GT 520 MX
  • İşlemci: intel core i5-2450M
Ynt: Ubuntu Mir'den vazgeçiyor-18.04'te Unity yerine Gnome olacak
« Yanıtla #1 : 06 Nisan 2017, 15:58:24 »
Masaüstünün Unity 7 den Gnome ye geçilmesi hariç gerisi beni sevindirdi.   
الهى انت مقصودى، ورضاك مطلوبى

Çevrimdışı Toros

• Çaylak Penguen
  • **
  • Dağıtım: Fedora
  • Grafik Kartı: AMD Vega 11
  • İşlemci: AMD Ryzen 5
« Yanıtla #2 : 06 Nisan 2017, 16:26:47 »
Unity, X11 üzerine tasarlanmış bir teknoloji ve X server artık ömrünü tamamlamak üzere.
Aslında Mir olayı olsaydı Unity, yoluna Unity8 olarak devam edecekti ama olmadı.
Diğer taraftan Wayland ile yeni bir dönem başlıyor. Bu nedenle yani, Unity'nin X üzerine tasarlanmış olması nedeniyle proje bitirildi.
Bu hem Ubuntu için hem de camia için yeni bir dönemin başlangıcıdır bence.
Unity'i seven biri olarak beni üzmüş olsada daha iyi bir Ubuntu için iyi olmasını umuyorum.

Çevrimdışı okanakinci

• Penguen
  • Dağıtım: Linux Mint 19.1
  • Grafik Kartı: Nvidia GT820M + Intel Haswell-ULT
  • İşlemci: Intel Core i5-4210U @ 1.70GHz x 2
Ynt: Ubuntu Mir\'den vazgeçiyor-18.04\'te Unity yerine Gnome olacak
« Yanıtla #3 : 06 Nisan 2017, 21:38:56 »
Ubuntu bir zamanlar Linux'un masaüstü platformunda yaygınlaşması için umuttu ama sonra tersine döndü. Kusura bakmasın ama Canonical bugüne kadar aldığı yanlış kararlarla Linux'un masaüstündeki gelişimini yavaşlattı. Linux camiasının kaynakları sınırlı. Bu nedenle gücünü doğru kullanmalı. Canonical; Unity, Mir, Ubuntu Phone gibi gereksiz işlere girdi. Çok ciddi emek ve para harcadı. Başka gerekli şeylere harcanabilecek gücünü bir hiç için harcadığını itiraf etmiş oldu.

Mesajlar Birleştirildi.
Ubuntu masaüstünün de geleceği karanlık görünüyor. Bazı İngilizce sitelerde Ubuntu'da işlerin yolunda gitmediği yönünde haberler çıkıyordu zaten. Bu haber de onun üstüne tuz biber ekledi. Belki de Linux Mint'in kendisine yeni bir taban bulması gerekecek. Lmde bir çözüm olabilir, Ubuntu tabanı çatallanıp Linux Mint'in kendine ait bir tabanı olması sağlanabilir ya da yepyeni bir taban bulunabilir.
« Son Düzenleme: 06 Nisan 2017, 21:42:41 Gönderen: okanakinci »

Çevrimdışı Danny

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Nihilist
  • Dağıtım: Linux Mint
  • Grafik Kartı: Intel HD 620
  • İşlemci: Intel i7 - 7500U
« Yanıtla #4 : 07 Nisan 2017, 10:53:48 »
Açık konuşmak gerekirse, Ubuntu'nun Unity'e geçmesinden sonra bir daha hiç ısınamamıştım, beni hiç tatmin etmemişti Unity masaüstü, ancak ayrıca çıkan Ubuntu Gnome sürümünü ( https://ubuntugnome.org/ ) yine bir dönem kullanmaya devam etmiştim. Ubuntu'nun tekrar Gnome'a dönmesine kendi adıma sevindim. Bundan sonra desteklerin Gnome masaüstüne yapılması taraftarıyım, Unity ve Mir 'e ayrılan kaynak ve zaman şimdiye kadar diğer yönlere verilseydi belki şimdiye kadar çok daha fazla yol kat edilmiş olabilirdi, yine de hayırlısı olmasını dilerim Ubuntu için. Gelecek ilk Gnome'lu sürümü merakla bekliyorum :)
Gelip sağ yanağımdan öptü. Dindar değildim ama sol yanağımı da çevirmek istedim o an...

Çevrimdışı meda

• Penguen
  • Dağıtım: Manjaro-Lysia 20.0 X64 KDE
  • Masaüstü Ortamı: KDE
  • Grafik Kartı: GT 940MX
  • İşlemci: İ7 7500U
« Yanıtla #5 : 07 Nisan 2017, 12:02:12 »
İyi de olmuş 2-3 senedir Ubuntu tarafında dişe dokunur bir yenilik göremedik. Ertele ertele bıktırmıştı. Unity çoklu dokunma jestlerine destek ve arayüzü daha kullanışlı geliyordu.

Debian 8 içinde benzer durum söz konusu XFCE geçilecekti sanırım ilerde Wayland sorunu yaşamak istemediklerinden Gnome'da kalmaya devam edildi.

Gnome ortamına geçişle Ubuntu kullanma sebebim kalmıyor. Zaten dağıtım taraftarı da değilim Cinnamon'u en iyi sunan Mint olduğu için kullanırdım. XFCE ortamı içinde Manjaro gibi ...

Unity ortamı için üzüldüm fakat çatallama ile Unity 8 umarım yoluna devam eder.

düzenleme : font
« Son Düzenleme: 07 Nisan 2017, 12:53:52 Gönderen: Danny »
"BEDAVA Bedava yaşıyoruz, bedava;Hava bedava, bulut bedava;Dere tepe bedava;Yağmur çamur bedava;Otomobillerin dışı,Sinemaların kapısı,Camekanlar bedava;Peynir ekmek değil amaAcı su bedava;Kelle fiyatına hürriyet,Esirlik bedava;Bedava yaşıyoruz, bedava.
                   Orhan VELİ"

Çevrimdışı eeren881

• Yeni Penguen
  • *
Ubuntu Mir'den vazgeçiyor-18.04'te Unity yerine Gnome olacak
« Yanıtla #6 : 18 Nisan 2017, 15:42:45 »
Gnome a geri dönmesi sevindirdi beni. Unity ye hiç ısınamamıştım da zaten. Ama kullanmadığım için birşey farketmeyecektir bana çünkü ben hayatıma mintle devam edicem. Ubuntu tabanlı olsa bile Ubuntu'dan daha özgür ve daha güzel arayüzlü bir sistem olarak düşünüyorum.
Ayrıca conanical firmasının bir vizyon kazandığına sevindim. Zaten çok hızlı ilerleme gösteriyordu linux bu sıralar, bu sayede Ubuntu tabanlı sistemler de çok daha hızlı gelişebilir diye düşünüyorum.