Gönderen Konu: [Çözüldü] Kurulum Sonrası ya da Farklı Bir Dağıtım Kurulması Sonrası Grub Menüsü Sorunu  (Okunma sayısı 723 defa)

Çevrimdışı matrixlord

• Yeni Penguen
  • *
  • Dağıtım: Mint
Windows'un yanına ilk Mint kurduğumda GRUB önyükleyici çıkmıyordu. Onlarca komut denedikten sonra Timeshift uygulaması ile sistemi geri yüklerken GRUB güncellemesiyle GRUB menüsüne erişebildim.

Dün Mint'in yanına Elementary kurdum bu sefer GRUB menüsünden Windows gitti sadece Elementary ve Mint kaldı. Komutlar ile sorunu çözebiliriz derken yine Timeshift uygulamasıyla sorunu çözdük.

Elementary sürümünün tasarımını çok beğendim fakat daha geliştirilmesi gerekiyor, o yüzden sildim ve tahmin ettiğim gibi GRUB yine bozuldu. Windows silindi Elementary ile Mint kaldı, Elementary seçince de hata veriyordu. Yine Timeshift ile olayı çözdük.

Recovery modu nedir diye Recovery'e girdim, GRUB menüsünü güncelledim ve GRUB menüsü yine silindi. Direkt Mint açılıyordu ve yine Timeshift ile GRUB'u geri yükledim.

Nedir bu GRUB'un sorunu? Her sorun olduğunda Timeshift ile uğraşmam mı gerekiyor? sudo apt-update grub gibi bir komut vardı onu çok denedim, onu yazınca da GRUB bozuluyor. Yok mu bu işin bir pratiği?

Düzenleme: Konu başlığı
« Son Düzenleme: 16 Nisan 2019, 23:25:56 Gönderen: matrixlord »

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
  • Dağıtım: Linux Mint 20 & LMDE 4
  • Masaüstü Ortamı: Cinnamon 4.6 & Xfce 4.14
  • Grafik Kartı: Nvidia GF 9500
  • İşlemci: AMD X3
Kurulum sonrasında, sistemde tek işletim sistemi varsa Grub menüsü gizlenir. Doğal olarak diğer işletim sistemleri algılanmayınca, tek işletim sistemi olduğu verisiyle durum bu olur.

Kurulum sırasında Windows işletim sisteminin algılanmaması, Windows tarafındaki hızlı başlatma ve hazırda bekletme kipleri ile ilgili olabilir, böyle olunca disk tam olarak kapatılmadığı için sorunlara neden olabiliyor.

Diğer bir dağıtımı kurunca da Windows'un algılanmaması bu sebeple olabilir. Timeshift ile gei yükleme yapınca Windows tarafındaki sorun çözüldüğü için Grub mensüne eklenmiş olabilir.

Bir dağıtımın yanına, farklı bir dağıtım kurduğunuzda; eğer değişiklik yapmazsanız son kurduğunuz dağıtımın Grub yapılandırma dosyası kullanılır. Sonrada kurulan dağıtım silinirse, Grub önyükleyici bunun yapılandırma dosyalarını bulamazsa sorun yaşanabilir.

Grub ile sorun yaşadığınızda, en kolay biçimde Boot Repiar ile onarabilirsiniz.
Elimizden geldiğince dilimizin döndüğünce...

[info] Konu Açarken Dikkat Edilmesi Gerekenler  |  Forum Kuralları  |  Kod Etiketi Kullanımı[/info]

Çevrimdışı matrixlord

• Yeni Penguen
  • *
  • Dağıtım: Mint
Hızlı başlat kapatılması gerektiğini birkaç yerde okumuştum ama bir fark görmediğim için geri açmıştım. Kapatma vakti geldi o zaman.

GRUB repair konusunda da komutlar mint 19 için uyumlu mudur? resimlere bakılırsa uyumlu galiba.

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
  • Dağıtım: Linux Mint 20 & LMDE 4
  • Masaüstü Ortamı: Cinnamon 4.6 & Xfce 4.14
  • Grafik Kartı: Nvidia GF 9500
  • İşlemci: AMD X3
Grubu onardıktan sonra sorun yaşamıyorsanız, Windows hızlı başlatmayı ve hazırda bekletmeyi yeniden açmanızda sorun olmayabilir. Bununla birlikte bu özellik sebebiyle tam olarak kapatılmayan disk bölümleri, Linux tarafında salt okunur olarak bağlanır.

Eğer ortak kullandığınız bir disk bölümü varsa; bunu Exfat olarak biçimlendirirseniz, bağlama sorunu yaşamadan Linux ve Windows arasında ortak olarak kullanabilirsiniz.
Elimizden geldiğince dilimizin döndüğünce...

[info] Konu Açarken Dikkat Edilmesi Gerekenler  |  Forum Kuralları  |  Kod Etiketi Kullanımı[/info]