Gönderen Konu: [Çözüldü] Boot Repair İle Önyükleyici Onarımı Sonrası Update-grub Komutu ile Windows Görünmemesi  (Okunma sayısı 1938 defa)

Çevrimdışı matrixlord

• Yeni Penguen
  • *
  • Dağıtım: Mint
GRUB'u bozup programı denedim en son onarım sırasında hata oldu dese de gayet iyi çalışıyor. Çözünürlüğü yükseltmek istiyordum onu da yaptık.

Tek sıkıntı grub menüsünde hem windows hem de mint için .efi ile biten birkaç seçenek var onları açmaya çalışınca da not found falan diyor ana menüye atıyor. onlar kafamı karıştırıyor arada bir.
« Son Düzenleme: 19 Nisan 2019, 23:46:39 Gönderen: matrixlord »

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
  • Dağıtım: Linux Mint 20 & LMDE 4
  • Masaüstü Ortamı: Cinnamon 4.6 & Xfce 4.14
  • Grafik Kartı: Nvidia GF 9500
  • İşlemci: AMD X3

Tek sıkıntı grub menüsünde hem windows hem de mint için .efi ile biten birkaç seçenek var onları açmaya çalışınca da not found falan diyor ana menüye atıyor. onlar kafamı karıştırıyor arada bir.

O seçenekleri Grub Customizer ile kaldırabilirsiniz. Daha önce yaptığınız onarımlar ve kaldırdığınız dağıtımlardan dolayı, EFI boot dizini içinde arta kalan dosyalardan kaynaklı olabilir.

Kod: [Seç]
sudo add-apt-repository ppa:danielrichter2007/grub-customizer
sudo apt-get update
sudo apt-get install grub-customizer
Elimizden geldiğince dilimizin döndüğünce...

[info] Konu Açarken Dikkat Edilmesi Gerekenler  |  Forum Kuralları  |  Kod Etiketi Kullanımı[/info]

Çevrimdışı matrixlord

• Yeni Penguen
  • *
O seçenekleri Grub Customizer ile kaldırabilirsiniz. Daha önce yaptığınız onarımlar ve kaldırdığınız dağıtımlardan dolayı, EFI boot dizini içinde arta kalan dosyalardan kaynaklı olabilir.

sudo add-apt-repository ppa:danielrichter2007/grub-customizer
sudo apt-get update
sudo apt-get install grub-customizer

Bu program galiba sudo update-grub komutunu kullanıyor. Sonuç olarak grub yine siliniyor. .efi zımbırtılarından kurtulmam için yine Timeshift kullanmam gerekicek  :blank: bu ne inattır yahu

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
Evet kayıt ederken update-grub komutunu çalıştırıyor. Bu komut çalışınca ne gibi bir sorun yaşıyorsunuz?

[info] Konu Açarken Dikkat Edilmesi Gerekenler  |  Forum Kuralları  |  Kod Etiketi Kullanımı[/info]

Çevrimdışı matrixlord

• Yeni Penguen
  • *
Evet kayıt ederken update-grub komutunu çalıştırıyor. Bu komut çalışınca ne gibi bir sorun yaşıyorsunuz?

Sorunu çözdüm. Baktım .efi falan hiç çekilmez, Timeshift ile yedek alıp geri yükledim. Sonra baktım ki .efi dosyaları hala duruyor.

Benim de aklıma başka fikir geldi. Grub customizer çalışmıyor diye silmiştim, geri yükledim. .efi yazanları sildim, ubuntu yazıyordu mint yaptım, system setup'u bios olarak değiştirdim falan ayarları kaydettikten sonra Timeshift yedeği alıp sistemi geri yükledim. Bundan sonra istediğim gibi oldu.

Timeshift ne yapıyorsa grub'a tek atıyor sorun çıkarmadan geri yüklüyor grub'u.

O komuta gelince, grub ile ilgili bir değişiklik yapmasam bile o komutu girdiğim an grub siliniyor sistem yeniden açılınca siyah ekran, hemen mint açılıyor.

Sonuç olarak ise grub repair programı işime yaramıyor. Grub customizer programı da işime yaramayacak artık ama kalsın.

edit: bu arada vpn sorunu yine başladı linux ile hiç anlaşamayacağız galiba  :D
« Son Düzenleme: 19 Nisan 2019, 00:42:30 Gönderen: matrixlord »

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
Aslında Grub silinmiyor, anlaşıldığı kadarıyla Windows algılanmıyor ve tek işletim sistemi göründüğü için Grub menüsü gizleniyor. Grub bir önyükleyici, eğer silinse işletim sistemi hiç açılmaz.

Aşağıdaki komutu uçbirimde çalıştırıp, uçbirimde oluşan bağlantıyı foruma aktarınız.

cat /boot/grub/grub.cfg | nc termbin.com 9999

Çevrimdışı matrixlord

• Yeni Penguen
  • *
Aslında Grub silinmiyor, anlaşıldığı kadarıyla Windows algılanmıyor ve tek işletim sistemi göründüğü için Grub menüsü gizleniyor. Grub bir önyükleyici, eğer silinse işletim sistemi hiç açılmaz.

Aşağıdaki komutu uçbirimde çalıştırıp, uçbirimde oluşan bağlantıyı foruma aktarınız.

cat /boot/grub/grub.cfg | nc termbin.com 9999

Sorunu çözmenin mutluluğuyla mesajı göremeden sistemi kapattım :))

Sabahleyin mesajı düzenleyıp komut çıktısını yazarım. İyi geceler.

Mesajlar Birleştirildi.
Günaydın

https://termbin.com/9lry
« Son Düzenleme: 19 Nisan 2019, 08:56:56 Gönderen: matrixlord »

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
Benzer sorun yaşanırsa; Grub Customizer uygulamasını açıp, Düzenle menüsü => Yeni seçeneğini açınız.

Açılan pencerede "İsim (Name)" kısmına "Windows Boot Manager" ya da istediğiniz bir ismi yazın.

Tür olarak "Diğer" seçeneğini seçin. "Önyükleme sırası" yazan kısma (paylaştığınız çıktıdaki) aşağıdaki satırları kopyalayıp yapıştırın ve "Tamam" tuşu ile kaydedin. En son "Kaydet" tuşu ile değişiklikleri uygulayın.

insmod part_gpt
insmod fat
set root='hd0,gpt2'
if [ x$feature_platform_search_hint = xy ]; then
  search --no-floppy --fs-uuid --set=root --hint-bios=hd0,gpt2 --hint-efi=hd0,gpt2 --hint-baremetal=ahci0,gpt2  98DB-9E3F
else
  search --no-floppy --fs-uuid --set=root 98DB-9E3F
fi
chainloader /EFI/Microsoft/Boot/bootmgfw.efi

Çevrimdışı matrixlord

• Yeni Penguen
  • *
Benzer sorun yaşanırsa; Grub Customizer uygulamasını açıp, Düzenle menüsü => Yeni seçeneğini açınız.

Açılan pencerede "İsim (Name)" kısmına "Windows Boot Manager" ya da istediğiniz bir ismi yazın.

Tür olarak "Diğer" seçeneğini seçin. "Önyükleme sırası" yazan kısma (paylaştığınız çıktıdaki) aşağıdaki satırları kopyalayıp yapıştırın ve "Tamam" tuşu ile kaydedin. En son "Kaydet" tuşu ile değişiklikleri uygulayın.

Yine olmadı. Çalışır halde

### BEGIN /etc/grub.d/45_os-prober ###
menuentry 'Windows Boot Manager (on /dev/sda2)' --class windows --class os $menuentry_id_option 'osprober-efi-98DB-9E3F' {
insmod part_gpt
insmod fat
set root='hd0,gpt2'
  search --no-floppy --fs-uuid --set=root --hint-bios=hd0,gpt2 --hint-efi=hd0,gpt2 --hint-baremetal=ahci0,gpt2  98DB-9E3F
else
fi
}

bunlar yazıyor. Grub Customizer ya da sudo update-grub yapınca

### BEGIN /etc/grub.d/27_custom_proxy ###
menuentry "Windows"{
insmod part_gpt
insmod fat
set root='hd0,gpt2'
else
fi
}

Böyle oluyor. Windows'u hala tanıyamıyor galiba. 

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
Menüde gözükecek kısım hariç, geri kalan içerikler aynı. Aşağıdaki komutun çıktısına bakalım.

cat /etc/default/grub
« Son Düzenleme: 19 Nisan 2019, 20:01:50 Gönderen: Butterfly »

Çevrimdışı matrixlord

• Yeni Penguen
  • *
Menüde gözükecek kısım hariç, geri kalan içerikler aynı. Aşağıdaki komutun çıktısına bakalım.

cat /etc/default/grub

https://termbin.com/rs6x

ayrıca Timeshift ile GRUB'u yeniden yüklerken direkt HDD'yi seçiyorum MBR falan yazıyor. sistem galiba sda2 bölümünden açılıyor. Oraya GRUB'u kursam sorun çözülür mü?

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
Grubu zaten sda ya da sdb (ikinci bir disk varsa) gibi bir alana kurmalısınız, sanırım sorun bundan kaynaklanıyor. Siz grubu sda2 disk bölümüne kurduğunuz için, update-grub komutuyla sorun yaşıyorsunuz. Aşağıdaki komutları çalıştırmayı deneyin bakalım.

sudo grub-install /dev/sda
sudo update-grub

Çevrimdışı matrixlord

• Yeni Penguen
  • *
Grubu zaten sda ya da sdb (ikinci bir disk varsa) gibi bir alana kurmalısınız, sanırım sorun bundan kaynaklanıyor. Siz grubu sda2 disk bölümüne kurduğunuz için, update-grub komutuyla sorun yaşıyorsunuz. Aşağıdaki komutları çalıştırmayı deneyin bakalım.

sudo grub-install /dev/sda
sudo update-grub

MBR falan derken aslında /dev/sda bölümüne kuruyorum yine de komutları denedim GRUB çıkmıyor yine.
grub dosyalarının son hali
https://termbin.com/0w0m - Windows'u hiç görmemiş bile
https://termbin.com/j0wc

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
Şu an EFI yerine klasik BIOS kipinde misiniz?

Ayrıca aşağıdaki komutların çıktılarını paylaşınız.

sudo parted -l
lsblk -o NAME,SIZE,TYPE,FSTYPE,MOUNTPOINT,UUID
cat /etc/fstab
sudo blkid

Aşağıdaki komutla grub-emu paketini kurup,

sudo apt install grub-emu
ardından aşağıdaki komutla Grub'un son halini simule edebilirsiniz.

grub-emu

Çevrimdışı matrixlord

• Yeni Penguen
  • *
Şu an EFI yerine klasik BIOS kipinde misiniz?

Ayrıca aşağıdaki komutların çıktılarını paylaşınız.

sudo parted -l
lsblk -o NAME,SIZE,TYPE,FSTYPE,MOUNTPOINT,UUID
cat /etc/fstab
sudo blkid

Aşağıdaki komutla grub-emu paketini kurup,

sudo apt install grub-emu
ardından aşağıdaki komutla Grub'un son halini simule edebilirsiniz.

grub-emu

Hocam çözdüm sorunu. İşe yaramıyor dediğim grub repair programı bir uyarı verince grub için yeni disk bölümü oluşturdum şimdi resimli anlatımını yapacağım. Normalde terminale os-prober yazınca Windows çıkmıyordu. Artık çıkıyor.

Mesajlar Birleştirildi.
1- İlk önce Gparted uygulaması kurulmalı.

2- GParted uygulamasını açtıktan sonra uygun bir sürücüden (D: sürücüsü olabilir) 7MB'lik alan alın. Alan alacağınız sürücüye sağ tıklayıp Boyutlandır/Taşı'ya basın. Bu özellik aktif değil ise söz konusu sürücüye sağ tıklayıp Ayır yazan yere basın. Bundan sonra Boyutlandır/Taşı ekranını açın.

Örnek resim:

Daha sonra Gparted ekranında ayrılmamış gri renkli bir sürücü olacaktır.

3- Ayrılmamış sürücüye sağ tık > yeni yapıp açılan ekranda resimdeki gibi ayarları yapın ve ekle butonuna basın.

4- Ekranın üstünde bulunan Düzenle butonuna basıp tüm işlemleri uygulayın (veya CTRL+ENTER). Sonuç olarak böyle bir bölüm olacaktır;

5- Şimdi bu bölüme sağ tıklayıp Bayrakları Yönet butonuna basalım.

6- Açılan ekranda 'bios_grub' bölümünü seçin ve ekranı kapatın. 

7- Gparted ile işimiz bitti. https://forum.linuxmint.net.tr/index.php?topic=99.0 Bu konudaki gibi Grub Repair uygulamasını indirin ama EFI, klasik vs. onlara dokunmadan Grub Repair programını açın.

8- Gelişmiş seçenekleri açın ve resimdeki gibi ayarları yapın.

9- Uygula butonuna basın.

10- Çıkan uyarıya Evet deyin.

11- Şimdi karşınıza birkaç komut çıkabilir. Terminal/Uçbirimi açarak komutları girin. DİKKAT: Ben bu işlemleri önceden yaptığım için GRUB kaldırılma uyarısı geliyor. Önceden bu işlemi yapmadıysanız bu ekran gelmeyecektir. Komutlar ise aynıdır. Komutları yazın, işlemler bitince ileri butonuna basın.

12- Bir komut ekranı daha gelecek karşınıza. Komutu terminale girin.

13- GRUB ile ilgili açıklamalar yazan bir ekran gelecek, TAB tuşuna basıp Tamam'ı seçin, sonra Enter tuşuna basın.

14- GRUB kurulum aygıtı ekranı çıkacaktır karşınıza.

/dev/sda aygıtını Boşluk/Space tuşu ile işaretleyip bir kere TAB tuşuna bastıktan sonra Enter tuşuna basın.

15- Kurulum bittikten sonra terminali kapatın, Grub Repair ekranına geri dönün ve ileri butonuna basın.

16- 1-2 dakikalık beklemeden sonra GRUB, GRUB için oluşturduğumuz özel bölüme yüklenmiş olacak.

Hepsi bu kadar. Artık GRUB ile ilgili bir sorun yaşamayacaksınız. Sistemi yeniden başlatabilirsiniz.

Sistemi yeniden başlattıktan sonra terminali açıp
sudo os-prober komutunu girin. Doğru bir kurulum yaptıysanız
komutu yazdıktan sonra Windows çıkacaktır.

« Son Düzenleme: 19 Nisan 2019, 22:24:18 Gönderen: matrixlord »