Eğer LMDE 3 kullanıcısı iseniz, aşağıdaki rehberde anlatıldığı biçimde LMDE 4'e yükseltme yapabilirsiniz.
1. Sistem GüncellemesiÖncelikle Güncelleme Yöneticisini açıp, Yenile düğmesine tıklayınız ve tüm güncellemeleri kurunuz.
2. Timeshift ile Yedekleme YapılmasıYükseltme yapmadan önce Timeshift ile sisteminizi yedeklemenizi öneririz. Aksi bir durum yaşandığında, bu yedekle sisteminizi önceki durumuna getirebilirsiniz.
Timeshift, LMDE 3 ile kurulu gelmektedir, eğer kurulu değilse aşağıdaki komutla kurabilirsiniz.
sudo apt install timeshift
Ardından "Menü => Yönetim => Timeshift" kısayolu ile ya da menüde aratarak uygulamayı açabilirsiniz.
İlk olarak sihirbazın yönlendirmelerini takip ederek yedekleme konumunu belirleyeceksiniz. Yedekleme konumunun farklı bir disk bölümü ya da disk olması uygun olacaktır. Yedekleme konumunu belirledikten sonra, uygulamanın araç çubuğundaki "Oluştur" düğmesi ile yedeklemenizi yapabilirsiniz.
Şu bağlantıyı da inceleyebilirsiniz.
http://linuxmint-installation-guide.readthedocs.io/tr/latest/timeshift.htmlNot: İlk yedekleme uzun bir süre alabilir.
Bir sorun oluştuğunda, sisteminizi Linux Mint çalışan DVD/USB ortamı ile açıp, yine Timeshift yardımıyla yedekten geri yükleme yapabilirsiniz.
3. Resmi Olmayan Debian Çoklu Ortam Paketlerinin Sürümlerini DüşürmeLMDE 3 ile birlikte, güncel çoklu ortam desteği için resmi olmayan deb-multimedia.org deposu ekli geliyor. Bu depo LMDE 4 ile kulanılmadığı için, aşağıdaki şekilde depoyu silip, bu depodan yüklü paketleri resmi depodaki sürümlerine düşürmelisiniz.
Bunun için, ilk önce aşağıdaki komutla LMDE depo listesini açınız.
sudo xed sudo xed /etc/apt/sources.list.d/official-packages-repositories.list
Açılan dosyada aşağıdaki satırı bulup siliniz ve dosyayı kaydediniz.
deb https://www.deb-multimedia.org stretch main non-free

Düzenleme sorası aşağıdaki komutla paket bilgisi önbelleğini güncelleyiniz.
sudo apt update
Ardından menüden aratarak ya da aşağıdaki komutla
Yazılım Kaynakları aracını açınız.
sudo mintsources
Bakım sekmesine geliniz ve
Dış paketlerin sürümünü düşür düğmesine tıklayınız.
Açılan pencere tüm paketleri seçip,
Sürüm düşür düğmesine tıklayınız.


Sonraki adımda
Dış paketleri sil düğmesine tıklayıp, paket adında
-dmo içeren tüm paketleri seçiniz ve
Kaldır düğmesine tıklayınız.
linux-headers ve linux-image ile başlayan paketleri kesinikle silmeyiniz.

Bu şekilde deb-multimedia.org deposundan yüklü paketlerin sürümlerini düşürmüş ya da resmi depoda olmayan sürümleri kaldırmış oldunuz.
4. Sürüm Yükseltme Aracı Kurulumu ve Ön Kontrol İşlemleria) Sürüm Yükseltme Aracı (mintupgrade) KurulumuŞimdi aşağıdaki komutlarla, yükseltme işlemini yapabileceğiniz mintupgrade aracını kurabilirsiniz.
sudo apt update
sudo apt install mintupgrade
b) Yükseltme Kontrolünün Yapılmasımintupgrade check
Bu komut geçici olarak LMDE 4 depoları ile bağlantı kurarak yükseltmenin olası etkilerini hesaplama görevi görmektedir.
Bu komutun çalıştırılması sisteminize herhangi bir şekilde etki etmez, sadece kontrol amaçlıdır.
Eğer Timeshift yapılandırılmamışsa bir uyarı alabilirsiniz. Yedekleme yapmak istemiyorsanız; aşağıdaki komutla Timeshift için bir yapılandırma dosyası oluşturarak, bu uyarıyı pasifleştirebilirsiniz. Bu durumda olası sorunlarda, sisteminizi geri alamayacağınızı dikkate alınız.
sudo touch /etc/timeshift.json


Eğer sisteminizde, sürüm yükseltme ile ilgili sorun çıkartabilecek bir paket kurulu ise, bu komutun sonucunda bir bildirim alabilirsiniz. Sürüm yükseltmenin sorunsuz gerçekleşmesi için, belirtilen paketleri silmelisiniz. Örneğin yukarıdaki resimdeki örnekte, libservlet3.1-java paketi ile ilgili bir uyarı yapılmış. Bu durumda aşağıdaki komutla bu paketi silmelisiniz.
sudo apt purge libservlet3.1-java
Uyarılarla ile ilgili işlemleri gerçekleştirdiyseniz, şimdi komutu yeniden çalıştırınız.
mintupgrade check

Artık sizden gerekli kontrolleri sağlamak için parolanız istenecektir. PArolanızı girdiğinizde kontrol işlemleri başlayacaktır. Aşağıdaki şekilde; siseminizin güncellliği ve deb-multimedia.org deposu ile ilgili işlemlerin durumu kontrol edilecektir.
y tuşuna basarak kontrol işlemlerini gerçekleştirmeye devam edebilirsiniz.
Bu aşamada, LMDE 3 paket depoları yedeklenecek ve LMDE 4 paket depolarına geçici olarak geçiş yapılacaktır. Ardından LMDE 4 paket deposu önbelleği güncellenecektir. Eğer hata oluşursa, sorun yaşanmaması için paket deposu önbelleği otomatik olarak yeniden güncellenecektir.
https://i.ibb.co/KKbxB5b/lmde3-upgrade-12.png
Bu aşamada
y tuşuna basarak kontrol işlemlerini gerçekleştirmeye devam edebilirsiniz.
Sonuç olarak güncellenecek, yeni kurulacak ve kaldırılacak paket sayısı ile birlikte, indirilecek paketlerin boyutu ve kaplayacağı alan hakkında bilgiler alacaksınız. Bu işlem sonucunda, paket depoları eski haline döndürülecektir.
5. Sürüm Yükseltme İşlemleria) Yükseltme Paketlerinin İndirilmesiEğer bir sorunla karşılaşmadıysanız, artık aşağıdaki komutla sürüm yükseltme işlemlerine başlayabilirsiniz.
mintupgrade download
Bu komut doğrudan sürüm yükseltmez, ilk aşamada sadece sürüm yükseltme için gerekli paketleri indirmeyi sağlar.
y tuşuna basarak yükseltme için gerekli paketleri indirmeye başlayabilirsiniz.




İşlem sonunda yüksrltme için gerekli paketler, paket arşiv dizinine indirilecektir. Bu aşamada, aşağıdaki komutla yükseltme işleminden vazgeçebilirsiniz, böylece depo adresleriniz varsayılan adreslere geri alınır.
mintupgrade restore-sources
b) Sürüm YükseltmeArtık aşağıdaki komutla sürüm yükseltme işlemini başlatabilirsiniz. Böylece daha önce indirdiğiniz paketlerle sürüm yükseltme işlemi yapılacaktır.
nice mintupgrade upgrade
Yükseltme işlemi sırasında sorun yaşanmaması için, ekran koruyucu pasifleştirilecektir. Ayrıca /etc/fstab dosyası yedeklenecek, paketlerin karalisteye alınmaları pasifleştirilecek ve yükseltme işlemi uygulanacaktır.
y tuşuna basarak yükseltme işlemini başlatabilirsiniz. Bu aşamadan sonra sadece Timeshift yedeği ile geri dönüş yapabilirsiniz.




Yükseltme işlemi sırasında; paket yükseltmeleri ile birlikte, LMDE 4 için gerekli meta paketler ve bağımlılıkları da kurulacak, ayrıca LMDE 4 sürümle artık varsayılan olarak gelemeyen paketler kaldırılacaktır.
c) Paket TemizliğiKurulum işlemi tamamlandıktan sonra, Yazılım Kaynakları => Bakım =>
Dış paketlerin sürümünü düşür düğmesine tıklayınız. Açılan pencereden tüm paketleri seçip, sürümlerini düşürünüz. Bu harici bir depodan yüklediğiniz ya da LMDE 3'te daha güncel sürümü olabilecek paketlerin, LMDE 4/Debian 10 deposundaki sürümlerinin yüklenmesini sağlayacak.

Ayrıca; Yazılım Kaynakları => Bakım =>
Dış paketleri sil düğmesine tıklayıp, açılan pencereden tüm paketleri seçiniz ve siliniz.

Böylece LMDE 4/Debian 10 deposunda artık mevcut olmayan paketleri de silerek yükseltme işlemini tamamlayabilirsiniz.