Gönderen Konu: Sis mirage ekran kartı sorunu  (Okunma sayısı 4654 defa)

Çevrimdışı akkaya

• Çok Yeni Penguen
  • *
  • Dağıtım: Linux Mint 18.2
  • Masaüstü Ortamı: Cinnamon
  • Grafik Kartı: İntel Hd 4000
  • İşlemci: İntel i5
Sis mirage ekran kartı sorunu
« : 21 Aralık 2017, 17:24:41 »
Eski bir bilgisayara Mint xfce kurmaya çalıştım ama ekran kartını tanımadığından CPU yüzde yüz oluyor, birşey açamıyorum donuyor. Sorunla ilgili forumlarda birçok şey anlatılmış denedim ama verim alamadım. En sonunda debian tabanlı antix linuxu kurdum. Bu dağıtımın içinde video-sis diye paket var. Çok iyi olmasa da işimi görüyor. Sorum şu, antix teki paketi USB belleğe indirip bilgisayara Mint xfce kursam usbden bu paketi alıp minte entegre edebilir miyim.

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
  • Dağıtım: Linux Mint 20 & LMDE 4
  • Masaüstü Ortamı: Cinnamon 4.6 & Xfce 4.14
  • Grafik Kartı: Nvidia GF 9500
  • İşlemci: AMD X3
Ynt: Sis mirage ekran kartı sorunu
« Yanıtla #1 : 21 Aralık 2017, 17:39:25 »
xserver-xorg-video-sis paketi Linux Mint 17.x sürüm deposunda mevcut, Linux Mint 181.x deposundan uyumsuzluk nedeniyle çıkartılmış olabilir. Bu sebeple Linux mint 17.3 Xfce sürümü kurmayı denemenizi önerelim. Farklı tabandaki dağıtımlara ait paketleri kurmak önerilen bir durum değildir, özellikle X sunucusu gibi sistemin ana unsurlarından birisi ile ilgiliyse.

Düzenleme: Ek bilgi

Aşağıdaki bağlantıyı ekleyelim, Linux Mint 18.x için faydalı olabilir.

https://sites.google.com/site/easylinuxtipsproject/sis
« Son Düzenleme: 21 Aralık 2017, 17:43:21 Gönderen: Butterfly »
Elimizden geldiğince dilimizin döndüğünce...

[info] Konu Açarken Dikkat Edilmesi Gerekenler  |  Forum Kuralları  |  Kod Etiketi Kullanımı[/info]

Çevrimdışı akkaya

• Çok Yeni Penguen
  • *
« Yanıtla #2 : 21 Aralık 2017, 21:04:12 »
Dediğinizi yaptım Mint xfce 17 kurdum ama çözünürlük 640 480 oluyor ve değişmiyor. Yani antix teki gibi değil. Antixte çözünürlüğü doğru idi ve tam kaliteli olmasa da video izleyebiliyordum. Yani video-sis paketi antixte çok iyi olmasa da Mint göre daha iyi. Antixte şöyle bir sorun var eski sürümü (antix 15) kullandigimdan bazı programlar çalışmıyor, masaüstü kullanımı zor.

Verdiğiniz baglantidakileri anlayabildiğim kadar yapacağım. Aslında kısaca cevirebilirseniz çok iyi olur.

İlginiz için teşekkür ederim.

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
« Yanıtla #3 : 21 Aralık 2017, 21:37:40 »
Aşağıdaki komutun çıktısını paylaşınız.

Kod: [Seç]
inxi -SGxx

[info] Konu Açarken Dikkat Edilmesi Gerekenler  |  Forum Kuralları  |  Kod Etiketi Kullanımı[/info]

Çevrimdışı sinanix

• Yeni Penguen
  • *
  • Dağıtım: Mint Arch
  • Masaüstü Ortamı: Xfce Kde
  • Grafik Kartı: İntel+nvıdıa
  • İşlemci: İ5
« Yanıtla #4 : 21 Aralık 2017, 21:39:35 »
Benimde sis kartlı bir eski bilgisayarrım var.2-3 yıl önce xorg.conf dosyası oluşturularak sorun çözülüyordu.Geçen yıl Debian'da ve Ubuntuda aşagıdaki adresteki öneri lie çözünürlük sorununu çözmüştüm.Linux mintde'de çalışması lazım.
https://ubuntu-mate.community/t/set-sis-graphics-1024x768-l-ubuntu-mate-14-04-and-16-04-16-10/3553
Arch linux tabanlı dağıtımlarda bu sorun biraz daha basit gibi görünüyor.Aur depolarında kartın gerekli yazılımları var.Arch Sis diye aratırsanız viki sayfasına erişirsiniz.Bilgisayarınızın özelliklerini bilmiyorum ama düşük donanımlı ise Antix dagıtımının son sürümü mükemmel bir seçim gibi görünüyor.Degilse Openbox masa üstünü öneririm.

Çevrimdışı akkaya

• Çok Yeni Penguen
  • *
[ Çözüldü] Sis mirage ekran kartı sorunu
« Yanıtla #5 : 21 Aralık 2017, 23:22:30 »
Sis mirage ekran kartı olan bilgisayarım packardbell di. Daha sonra linuxla tanışınca Intel grafik kartlı, linuxla uyumlu bilgisayar aldım. Eski bilgisayarımı bir arkadaşa vermiştim onun ricasıyla linux kurmayı denedim. Sis kartların sorunlu olduğunu okumuştum da bu kadar olduğunu bilmiyordum. Az önce format attım antixe döndüm. Bu şekilde idare ederse başka çözüm aramayacagim.

Aslında manjaro yükleyebilseydim auradan ilgili paketi kuraradim ama manjaroda Live olarak açılmıyor ekran kartı hatası veriyor. Kurulum hiç başlamadı. Debian tabanlı olanlarda en azından masaüstü, kurulum ekranı geliyor.

Şimdilik antix kurdum. İlginize teşekkür ederim.

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
« Yanıtla #6 : 22 Aralık 2017, 10:37:58 »
Bununla ilgili çözülmüş bir konumuz hali hazırda vardı, istenen komutun çıktısını paylaşsaydınız ilgili öneriyi sunacaktım.

Farklı bir dağıtım kurulması tercih edilmesi sebebiyle konu kilitlenmiştir.

[info][Çözüldü]Sis Mirage 3 (SIS 771/671) Ekran Kartı Çözünürlük Sorunu[/info]