Gönderen Konu: i3-wm - Ana Konu  (Okunma sayısı 2543 defa)

Çevrimdışı abdyek

• Penguen
  • Dağıtım: Ubuntu Studio 18.04
  • Masaüstü Ortamı: i3wm
  • İşlemci: i5 - 2. nesil
i3-wm - Ana Konu
« : 18 Eylül 2018, 20:14:16 »
Bu konuyu linkte bulunan soru için açtım. i3 hakkındaki sorularınızı bu konu altında sorabilirsiniz.https://forum.linuxmint.net.tr/index.php?topic=19.msg58177#msg58177

i3 sadece bir pencere yöneticisi olduğu için, sistem ayarları, arkaplan, güç yönetimi gibi ayarlar i3 den bağımsız.İlk zamanlar manjaro xfce iso kabınının üzerine kurmuştum. Muhtemelen bazı ince ayarları yapmadığım için manjaro-setting-manager de bazı menüler açılmıyor, açılanların da bir kısmı çalışmıyordu. Linux mint'te de benzer sorunları yaşadım. Bir kısmını internetten birkaç config dosyalarını kurcalayarak çözdüm. Daha sonra i3 için en uygun dağıtımı aradım ve karşıma manjaro-i3 community ed. çıktı.Kurdum baktım o yaşadığım sorunların hiçbiri yok.Bunları anlatmamdaki asıl sebep, eğer şuan kullandığınız mevcut dağıtıma kurmayı düşünürseniz. Bazı uyuşmazlıkların olabileceğini aklınızdan çıkarmayın.i3 - kısayollara dayanan bir pencere yöneticisi. Masaüstü ortamı değil ancak bir masaüstü ortamıymış gibi giriş ekranından seçiliyor ve diğer masaüstü ortamlarının bir parçası olarak kullanılamıyor. Şuan aklıma ismi gelmedi, Mate masaüstü ortamında ayarlardan farklı pencere yöneticileri seçilebiliyordu. İşte o tür bir pencere yöneticisi değil.Ne dedik i3 kısayollara dayanan bir pencere yöneticisi. Bu kısayolları ~/.config/i3/config ya da ~/.i3/config dosyalarını düzenleyerek yapıyorsunuz. Kendi syntax'ı var.

Örnek bir iki satır anlatıp bu konuyu geçelimset $mod Mod4  --> $mod dediğimizde artık Mod4 tuşundan bahsettiğimizi anlayacak i3 . Bu değişkenimsinin tanımlama şekli.
Mod4 tuşu klavyemizdeki window tuşu
bindsym $mod+1 workspace $ws1  --> $mod ve 1 tuşuna basarsak çalışma alanı 1 e geç. Burada $ws1 de $mod gibi bir değişkenimsi.Değişkenimsi diyorum çünkü değişken değil, değişken yapısı gereği değiştirilebilir veri depoları iken henüz değiştirilen bir $ws1 görmedim.
^ bu paragrafı anlamadıysanız hiç sorun değil config dosyasını kurcalarken aydınlanma yaşayacaksınız.
i3 'nin kendisine ait bir menüsü yok. Siz başlatmak istediğini bir uygulamayı, i3 le beraber gelen dmenu uygulaması ile başlatabilirsiniz. Bu kısayol tuşları ile açtığımız, üst tarafta bir satır olarak karşımıza çıkan otomatik doldurma özelliği bulunan bir başlatıcı. Bunun yerine başka x11 başlatıcılar da kullanabilirsiniz. Ben manjaro-i3 ile gelen dmenu_recency kullanıyorum. Anladığım kadarıyla dmenu 'nün gelişmişi. Ben ilk başlarda uygulamalarımı bulmakta zorlandığım için xce4-appfinder uygulamasını da kurup kısayol ayarlamıştım. Artık ona da ihtiyaç durmadan uygulamalarımı başlatabiliyorum.
Kullandığım bazı uygulamalar:
  • feh -- arkaplana fotoğraf koyma uygulaması.
  • lxappearance -- gnome görünüm ayarları için
  • py3status -- i3status 'a çok güzel bir alternatif --> https://github.com/ultrabug/py3status
aklıma gelenlen şimdilik bunlar, duruma göre mesajı düzenlerim

• Avantajları:
  • Kaynak tüketimi çok düşük bir pencere yöneticisi, şuan 2,5 mb yer kaplıyor ramde
  • Alışınca çok hızlı bir kullanım sunuyor
  • Ekrana çok güzel yerleştiği için küçük ekranlardan (15.6 inç laptoplardan bile) daha fazla yararlanmanızı sağlıyor
  • Özelleştirme

• Dezanvatajları:
  • Config dosyasını düzenleme ve neyin ne işe yaradığını öğrenme süreci biraz sancılı geçebiliyor
  • Yukarıda da bahsettiğim system ayarları ile uyuşmama sorunları ve sizi i3 ile configure edilmiş dağıtımları kullanmaya zorluyor
  • Video çekme tarzı uygulamalara bazen sorun çıkarıyor.
Son olarak da şu videolar çok işinizi görecektir
[youtube]j1I63wGcvU4[/youtube] [youtube]8-S0cWnLBKg[/youtube] [youtube]ARKIwOlazKI[/youtube]

Daha fazla bilgi için https://i3wm.org/Düzenleme : intizam ve imla
« Son Düzenleme: 18 Eylül 2018, 22:37:35 Gönderen: abdyek »

Çevrimdışı illedelinux

• Yeni Penguen
  • *
    • GnuLinuxFree
  • Dağıtım: Archman, Debian JWM
  • Masaüstü Ortamı: JWM
  • Grafik Kartı: Intel 82Q963/Q965
  • İşlemci: Intel Core2 6300, 1596 MHz
Ynt: i3-wm - Ana Konu
« Yanıtla #1 : 18 Eylül 2018, 21:08:31 »
Güzel, yararlı bir anlatım olmuş, emeğinize sağlık.
Benim de tercihim pencere yöneticili oturumlardır, bu oturumların maalesef herkes değerinin farkında değil, genelde hazır oturum istiyorlar, bu yüzden pencere yöneticileri gerektiği şekilde geliştirilemiyor, onların ilk geliştiricileri ne yapıyorsa odur.
Pencere yöneticilerinin hazır masa üstlerine göre sayısız avantajı bulunuyor, her şeyden önce sistemin kontrolü tamamen kullanıcıda oluyor, onu istediğin gibi özelleştirebiliyorsun, hafif olmaları zaten bir başka avantajı,  kendi oturumunu kendin dizayn ediyor olman ise tarifsiz bir zevktir.
Son zamanlarda özellikle tercihim JWM olmuştur, neredeyse istediğim gibi bir oturum, tek eksisi bahsettiğim gibi bu oturum için kimsenin bir şey yapmamasıdır, yani JWM için herhangi bir yazılım yapılmamış ama diğer masa üstleri için yapılan yazılımlar Thunar dışında gayet düzgün çalışıyor.
Thunar'ın iyi çalışmaması ise JWM'den değil, Thunar'ı geliştirenler sadece Xfce'ye odaklanmış, bu yüzden sadece JWM'de değil diğer oturumlarda da sorunlu çalışıyor.
Bir de pencere yöneticili oturumları çok zor zan ediyorlar, oysa sizin de bahsettiğiniz gibi  bir kaç günlük incelemeden sonra aslında çok kolay olduğunu görebilirler.
Örneğin, Ubuntu Minimal kalıptan JWM kuruyorum, sonra Mint deposunu ekliyorum, böylece Mint'in JWM oturumunu kullanmış oluyorum.
Sizin yaptığınız gibi bu sayfalarda paylaşımlar artarsa pencere yöneticili oturumlar daha iyi tanınır.
GNU/Linux kullanmıyorum, onu yaşıyorum...

Çevrimdışı abdyek

• Penguen
  • Dağıtım: Ubuntu Studio 18.04
  • Masaüstü Ortamı: i3wm
  • İşlemci: i5 - 2. nesil
Ynt: i3-wm - Ana Konu
« Yanıtla #2 : 18 Eylül 2018, 22:24:53 »
Güzel, yararlı bir anlatım olmuş, emeğinize sağlık.
Benim de tercihim pencere yöneticili oturumlardır, bu oturumların maalesef herkes değerinin farkında değil, genelde hazır oturum istiyorlar, bu yüzden pencere yöneticileri gerektiği şekilde geliştirilemiyor, onların ilk geliştiricileri ne yapıyorsa odur.
Pencere yöneticilerinin hazır masa üstlerine göre sayısız avantajı bulunuyor, her şeyden önce sistemin kontrolü tamamen kullanıcıda oluyor, onu istediğin gibi özelleştirebiliyorsun, hafif olmaları zaten bir başka avantajı,  kendi oturumunu kendin dizayn ediyor olman ise tarifsiz bir zevktir.
Son zamanlarda özellikle tercihim JWM olmuştur, neredeyse istediğim gibi bir oturum, tek eksisi bahsettiğim gibi bu oturum için kimsenin bir şey yapmamasıdır, yani JWM için herhangi bir yazılım yapılmamış ama diğer masa üstleri için yapılan yazılımlar Thunar dışında gayet düzgün çalışıyor.
Thunar'ın iyi çalışmaması ise JWM'den değil, Thunar'ı geliştirenler sadece Xfce'ye odaklanmış, bu yüzden sadece JWM'de değil diğer oturumlarda da sorunlu çalışıyor.
Bir de pencere yöneticili oturumları çok zor zan ediyorlar, oysa sizin de bahsettiğiniz gibi  bir kaç günlük incelemeden sonra aslında çok kolay olduğunu görebilirler.
Örneğin, Ubuntu Minimal kalıptan JWM kuruyorum, sonra Mint deposunu ekliyorum, böylece Mint'in JWM oturumunu kullanmış oluyorum.
Sizin yaptığınız gibi bu sayfalarda paylaşımlar artarsa pencere yöneticili oturumlar daha iyi tanınır.
Benim i3 e olan merakım yıllar öncesine dayanıyor. Linux ile ilk tanıştığım zamandan bu yana i3 'yi kullanmak istiyordum. Ancak Türkçe kaynak olmaması ve o zamanki yetersiz bulduğum ingilizcem ile girişmeye cesaret edemedim. Yıllar geçti ingilizcemi geliştirdim. Kurup öğrendikçe, i3 için ingilizcenin o kadar da şart olmadığını anladım. Google translate iş görüyor i3 için :)Diğer pencere yöneticilerini denemedim, zaman bulursam onları da bir gün deneyebilirim. Şimdilik i3 den memnunum.