Linux Mint Destek > Genel
Linux Mint + Windows Çift İşletim Sisteminde NTFS Harddiske Erişememe Sorunu
Butterfly:
* Linux Mint ile birlikte, sisteminizde Windows 8/10 yüklüyse ve bu işletim sisteminin bulunduğu disk bölümüne veya NTFS disk bölümlerine erişemiyor ve aşağıdakine benzer hata alıyorsanız,
* ya da Windows altında kullanılmış NTFS disk bölümleri salt okunur olarak bağlanıyorsa,
--- Alıntı ---non-zero exit status 14: The disk contains an unclean file system (0, 0).
Metadata kept in Windows cache, refused to mount.
Failed to mount '/dev/sda6': Operation not permitted
The NTFS partition is in an unsafe state. Please resume and shutdown
Windows fully (no hibernation or fast restarting), or mount the volume
read-only with the 'ro' mount option.
--- Alıntı sonu ---
bu sorun büyük ihtimalle Windows'un hazırda beklet (Hibernation) ve hızlı başlatma özelliklerinden kaynaklanıyordur. Windows'un bu özelliği etkin olduğunda disk tamamen kapatılmıyor ve Linux altında erişim sorunlarına sebep olabiliyor.
Bu sorunu geçici ve kalıcı olmak üzere iki farklı şekilde çözebilirsiniz.
1. Geçici çözüm
Bu çözümü uyguladığınızda, Linux altında NTFS biçimli disklere sorunsuz erişebilirsiniz. Eğer aynı disk bölümü Windows altında açılırsa, bu çözümü Linux altında tekrarlamanız gerekecektir.
Geçici çözüm için ntfsfix komutunu kullanabilirsiniz. Bu komut erişim sorunu yaşanan disk bölümündeki, ilgili sebepten kaynaklanan sorunu çözebiliyor. Bunun için komutu aşağıdaki kalıba göre kullanmanız gerekiyor.
--- Kod: ---sudo ntfsfix /dev/sdxy
--- Kod sonu ---
Yukarıdaki komutdaki sdxy yerine, sorun yaşadığınız disk bölümünün adresini yazacaksınız. Sorun yaşanan diskin adresi /dev/sda1 ise komutu aşağıdaki şekilde düzenlemelisiniz
--- Kod: ---sudo ntfsfix /dev/sda1
--- Kod sonu ---
2. Kalıcı çözüm
Bu sorunu kalıcı olarak çözmek için, Windows'da hazırda bekletme özelliğini kapatmalısınız. Bunun için aşağıdaki komutu Windows altında ve yönetici haklarıyla açtığınız komut satırında çalıştırınız.
--- Kod: ---powercfg.exe /hibernate off
--- Kod sonu ---
Hızlı başlatmayı kapatmak için, Denetim Masası => Güç Seçenekleri => "Güç düğmesinin yapacaklarını seçin" kısayolu => Kapatma ayarları altından "Hızlı başlatmayı aç" seçeneği önündeki işareti kaldırın.
Not: Windows altında düzenlemeyi yaptıktan sonra, sistemi üst karakter (shift) tuşuna basarak kaptmayı denemelisiniz. Bu şekilde sistem tam olarak kapatılacaktır ve böylece sonraki seferlerde yaptığınız düzenleme etkili olabilir.
mhm60:
Ben de Windows 8 dualboot kullanıyorum bu sorunun nedeni butterfly arkadaşımızın dediği gibi. Bu özelliği kapatmak istemediğim için windowsu yeniden başlatıyorum grub2 ekranı gelince güç düğmesinden kapatılacak ya da linuxa geçince harddiskinize erişim sağlayabilirsiniz
dustengercege:
Forumda bi kaç konuda paylaşılanları denedim fakat sonuç alamadım. Bende gözüken hatayı paylaşmak istedim. Güncellemeden önce bi sıkıntı yoktu aslında. Gün içeriisnde güncellemeden sonra sorun ortaya çıktı(Windows8). Sırf uzun süren bu problemimden dolayı PCBSD'den vazgeçmek mecburiyetinde kaldım. Acaba orada da mı Windowstan kaynaklıydı :(
Neyse artık oyunları, programları indirdim, tam keyfine sürcek idim :) Windowsu kapatırken, kapat diyerek kapatıyorum. Güç pilanı seçeneklerinden uyku kısmını iptal ediyorum. Belkide Windows kısmında beceremedim kapatmayı bilemiyorum, biraz daha kurcalamk lazım. Keyfini sürebilmem için yardım edecek olanlara teşekkür ederim :(
--- Kod: ---Error mounting /dev/sda2 at /media/linuxusers/62F43CCFF43CA767: Command-line `mount -t "ntfs" -o "uhelper=udisks2,nodev,nosuid,uid=1000,gid=1000,dmask=0077,fmask=0177" "/dev/sda2" "/media/linuxusers/62F43CCFF43CA767"' exited with non-zero exit status 14: The disk contains an unclean file system (0, 0).
Metadata kept in Windows cache, refused to mount.
Failed to mount '/dev/sda2': Operation not permitted
The NTFS partition is in an unsafe state. Please resume and shutdown
Windows fully (no hibernation or fast restarting), or mount the volume
read-only with the 'ro' mount option.
--- Kod sonu ---
--- Kod: ---# /etc/fstab: static file system information.
#
# Use 'blkid' to print the universally unique identifier for a
# device; this may be used with UUID= as a more robust way to name devices
# that works even if disks are added and removed. See fstab(5).
#
# <file system> <mount point> <type> <options> <dump> <pass>
# / was on /dev/sda3 during installation
UUID=027a8ee3-4fe9-41c2-a5e1-c9fcc7d71c4e / ext4 errors=remount-ro 0 1
# swap was on /dev/sda4 during installation
UUID=684e2b31-32e6-4afb-89d5-6ba79b2cf2ac none swap sw 0 0
--- Kod sonu ---
Bir de benim için Windows kısmının önemi, orayı hem windows programları için, hem de yedek gibi kullanmam. Fazla açmadığım için. Eğer varsa bir yolu bağlamanın... Teşekkürler şimdiden.
Butterfly:
[member=312]dustengercege[/member], hata mesajlarındaki dialog metinleri de kopyalanabiliyor. Lütfen resim olarak çıktı paylaşmayınız.
Sorun Windows kaynaklı, hızlı başlat seçeneğini pasifleştirmeniz gerekiyor.
Ya da aşağıdaki komut ile hızlı başlatma seçeneğinin oluşturduğu dosyayı silmeyi deneyebilirsiniz.
--- Kod: ---sudo mkdir /media/win
sudo mount -t ntfs-3g -o remove_hiberfile /dev/sda2 /media/win
--- Kod sonu ---
Alternatif olarak disk bölümünü salt okunur olarak bağlamayı deneyebilirsiniz.
--- Kod: ---sudo mkdir /media/win
sudo mount -t ntfs-3g -o ro /dev/sda2 /media/win
--- Kod sonu ---
dustengercege:
Düzelttim. :) Sorun da düzeldi, teşekkür ederim [member=8]Butterfly[/member]
Navigasyon
[0] Mesajlar
[#] Sonraki Sayfa
Tam sürüme git