Diğer Linux Dağıtımları > Haberler

Ubuntu Xorg'a Geri Dönüyor

(1/2) > >>

okanakinci:
Ubuntu, 17.10 numaralı sürümüyle birlikte nihayet Xorg'u bırakmış ve Wayland'a geçmişti. Xorg, özgür yazılım dünyasına uzun süre hizmet etmiş olsa da çağın gerisinde kaldığı için dağıtımlar yavaş yavaş Wayland'a geçiyorlar. Ubuntu ise bir süre kendisine ait Mir'i geliştirdiği için Mir olgunlaşana kadar Xorg'dan vazgeçmemişti ama Mir projesinden vazgeçilmesiyle birlikte Wayland'a geçilmişti.

Wayland ile sorunlar yaşanmış olacak ki 18.04 sürümüyle birlikte Xorg'a dönülmesine karar verilmiş. Wayland kullanmak isteyenlerse sonradan yükleyebilecekler.

Kaynak: http://www.omgubuntu.co.uk/2018/01/xorg-will-default-display-server-ubuntu-18-04-lts

Kişisel yorumuma gelince, bence artık Ubuntu yenilik yapma yeteneğini tamamen kaybetti. Linux Mint taban olarak Ubuntu kullanıyor ama hiçbir gelişme yapamayan, yaptığından bile vazgeçen bu dağıtım bence artık taban olarak kullanılmamalı. Lmde projesi ile zaten debian tabanlı Mint geliştiriliyordu. Oradan devam edilebilir.

minteger:
Haber için teşekkür ederiz. Ben konuyla tam alakalı değilim.

Leopard:
Debian'da X kullanıyor diye biliyorum.

Ubuntu 18.04'te yine hem Wayland hem X olacak ama default olan X olacak 17.10'un aksine.

Bu kararın alınması bence normal. Birçok uygulama halen X destekli ve Wayland desteği olmadığı için Xwayland'a muhtaçlar. O da yeterince ihtiyaca cevap verecek seviyede değil.

İkinci olarakta Nvidia'nın Wayland desteğinin yeterli seviyede olmaması , ki çoğunluk Nvidia kullanıyor.

okanakinci:
Bildiğim kadarıyla Fedora bunu başarmıştı. Bir süredir Wayland kullanıyorlar diye biliyorum.

Butterfly:
Ubuntu'nun bir sonraki sürümünün hangi görüntü sunucusunu kullanacağı Linux Mint'i bağlayan bir durum değil açıkcası. Ubuntu 18.04 ile Wayland görüntü sunucusunu tercih etmiş olsa bile, çok büyük ihtimalle Linux Mint 19 serisinde geriye uyumluluğu çok daha yüksek olan X sunucusunu kullanıyor olacaktı. Böyle senaryolardan hareketle LMDE'yi bir alternatifmiş gibi gösterip gündem oluşturmaya çalışmanın da pratikte bir manası olmayacaktır, [member=3240]Leopard[/member] 'ın da belirttiği üzere LMDE 3, Debian Stretch tabanlı bir dağıtım olacak ve bu sürüm X sunucusunu varsayılan olarak kullanıyor. Ayrıca Linux Mint ekibi bu hususu çok önceleri sonuca bağladı, topluluktan çoğunluğun görüşleri doğrultusunda Ubuntu'yu taban olarak devam ettirmeyi tercih etti. Bununla birlikte LMDE, bir miktar daha tecrübeli kullanıcılar için en iyi Debian tabanlı çözümlerden bir tanesi olmayı hala sürdürmektedir. Hakeza Linux Mint'in ana masaüstü ortamları olan Cinnamon ve MATE'in sadece X sunucusu için desteği olduğundan hareketle ve Linux Mint ekibinin maceradan ziyade sorunsuz bir kullanımı tercih edeceğini öngörmek zor değil.

Ubuntu'nun yenilik yapma yeteğini kaybetmesi ile ilgili bir önermenin öznel çıkarımından hareketle, Linux Mint'in taban değiştirmesi ile ilgili beklentileri içeren başka önermeler sunmak muallak bir niteliğe dönüşecektir. Zira ve ayrıca; Linux Mint, Ubuntu'nun kendisi ya da türevi değil. Sadece Ubuntu depolarını kullanan bir dağıtım. Yani buradaki tek keşisme depoarın kullanılması, bu tür sistem ana kompenetleri ile ilgili Ubuntu kararları Linux Mint geliştirme sürecini etkileyen bir unsur değil.

Navigasyon

[0] Mesajlar

[#] Sonraki Sayfa

Tam sürüme git