Genel Kategori > Anketler
[Anket] Uygulama Kurarken Tercih Ettiğiniz Uygulama Dağıtım Türü
Butterfly:
Bu anket altında, uygulama kurarken tercih ettiğiniz uygulama dağıtım türü ile ilgili oy verebilirsiniz. Her üyemiz 3 adet oy verebiliyor ve dilerseniz oyunuzu değiştirebilirsiniz.
Anket seçenekleri kısaca aşağıdaki gibi açıklanmıştır.
Dağıtımın Ana Paket Sistemi (Deb, RPM vb.) : Kullandığınız dağıtımın varsayılan paket sistemini kullanıyorsanız, bu seçeneği işaretleyebilisiniz. 3. parti depo ya da uygulamanın paketini indirip elle kurulum da bu seçeneğe dahildir.
Flatpak: Bir Gnome projesi tarafından geliştirilmeye başlanmış, dağıtım bağımsız ve tüm bağımlılıkları içerecek şekilde hazırlanmış bir uygulama dağıtım türüdür. https://flatpak.org
Snap: Ubuntu tarafından geliştirilen, dağıtım bağımsız ve tüm bağımlılıkları içerecek şekilde hazırlanmış bir uygulama dağıtım türüdür. https://snapcraft.io
AppImage: Bağımsız olarak geliştirilen, dağıtım bağımsız ve tüm bağımlılıkları içerecek şekilde hazırlanmış, kurulum gerektirmeyen bir uygulama dağıtım türüdür. https://appimage.org
Diğer: Kaynak dosyadan derleyerek kurulum ve bu ankette listelenmemiş kurulum türleri.
Anket yoruma açıktır, lütfen konuyu paket yönetim sistemleri kapışmasına dönüştürmeyelim. Şu özlü deyişimizi hatırlatalım; "kirpi yavrusunu pamuğum diye severmiş".
Leopard:
Sadece ikisini seçtim ama esasen ilk 4 seçeneği de kullanıyorum.
Ama tabi en çok kullandığım ilk seçenek , sonra Flatpak , Appimage ve Snap diye sıralanıyor.
Butterfly:
--- Alıntı yapılan: Leopard - 28 Şubat 2019, 23:37:42 ---Sadece ikisini seçtim ama esasen ilk 4 seçeneği de kullanıyorum.
Ama tabi en çok kullandığım ilk seçenek , sonra Flatpak , Appimage ve Snap diye sıralanıyor.
--- Alıntı sonu ---
Tercih sayısını 3 olarak yeniden ayarladım, ortalama olarak yeterli olur sanırım.
Leopard:
Teşekkürler :)
okanakinci:
Ubuntu, Mint, Fedora gibi bazı dağıtımlarda Firefox ve Thunderbird gibi bazı istisnalar hariç, yazılımlar sadece güvenlik güncellemesi alırlar. Daha geniş çaplı güncellemeler almazlar. Yuvarlanan sürüm türünden dağıtımlar bunun istisnasıdır. Flatpak'ta Flathub deposu, Snap'ta ise kendi veri tabanında bulunan uygulamalar ise sürekli yeni sürüme güncellenirler.
Ben de bir yazılımı kurarken onun en güncel versiyonuna ihtiyacım olup olmamasına göre karar veririm. Eğer resmî Ubuntu ve Mint depolarındaki sürüm bana yetecekse Dağıtımın Ana Paket Sistemini kullanırım. Eğer yazılımın en yeni sürümde kalmasını istiyorsam Mint'te Flathub deposuna, Ubuntu'da ise Snap deposuna göz atarım.
Harici depo eklemekten hoşlanmıyorum. Bundan mümkün olduğunca kaçınmak için Flatpak ve Snap kullanıyorum. Mesela Spotify ve Skype'ı dağıtımın paket deposundan kurarsam birer harici depo ekliyor ki o yazılımlar güncellenebilsin. O yüzden onları Flatpak olarak kurarım. Blender'ın her zaman en yeni sürümde kalmasını isterim. Bu nedenle Flatpak olarak kurdum. Öte yandan Libreoffice, VLC, Gimp gibi yazılımların depodaki sürümleri bana yettiği için onların kurulu gelen sürümleri ile yetinirim.
Bence Flatpak ve Snap'ın en önemli avantajı Google'da yazılım arama zahmetinden kurtarması. Ubuntu ve Mint'in depoları her ne kadar çok geniş olsa da orada olmayan bir yazılıma ihtiyacımız olduğu da oluyor. Linux Mint Yazılım Yöneticisine Flatpak desteği eklendiğinde benim harici yazılım ihtiyacım çok azaldı. Aynısını Ubuntu'da Snap için de söyleyebiliriz. Hatta Ubuntu Yazılım Merkezi'ne bir de Flatpak eklenebiliyor. Böylece yazılımları daha çok kaynaktan çekiyoruz, Google ihtiyacımız azalıyor ve uygulama mağazası zenginleşiyor. Keşke Mint'te de tersini (Linux Mint Yazılım Yöneticisi'ne Snap eklemek) yapabilsek.
Deposu fazla geniş olmayan, daha az bilinen dağıtımlar için Snap ve Flatpak büyük kolaylık. Onları zor durumdan kurtarıyor. Bu iki sistemi dağıtıma entegre edip uygulama mağazasında oradan gelen uygulamaları gösterdiğinizde mağaza bir anda zenginleşiyor.
Elbette Flatpak ve Snap uygulamaları her zaman mükemmel çalışmayabilir. Mesela normal Transmission sorunsuz çalışırken Flatpak sürümünde belirli bir süre sonra bilgisayarın uykuya girmesini engelleyen ayar çalışmıyor. Libreoffice'in Snap sürümünde ise Türkçe seçeneği yok.
Yine de bu paketlerin öntanımlı olarak kullanıldığı durumlar olabilir. Ubuntu'da kurulu gelen paketlerin bazıları Snap.
Appimage'ın diğer portatif yazılımlardan farkını anlamadım ama çok seviliyor. Linus Torvalds bile çok beğenmiş. Bence en ilginci Nitrux'un Appimage paketlerinden bir uygulama mağazası yapması.
Navigasyon
[0] Mesajlar
[#] Sonraki Sayfa
Tam sürüme git