Gönderen Konu: Mate Panel ve Ati Ekran Kartı Sorunu  (Okunma sayısı 11210 defa)

Çevrimdışı aspiranko

• Çok Yeni Penguen
  • *
Mate Panel ve Ati Ekran Kartı Sorunu
« : 12 Mayıs 2014, 23:25:36 »
Öncelikle merhaba yaklaşık 1 yıldır kullandığım ubuntu 12.04 güncelleme yaparak 14 e yükselince istenmedik sorunlarla karşılaştım ve farklılık isteğiyle mint linux mate masaüstüne geçtim yılların verdiği windows alışkanlığına çok yakın ve debian kökeni ile ubuntuyu aratmıyor hatta paket yükleyici depoları bile çoğunlukla ubuntudan sanırım ama bir iki problem var
1- ekran kartım ati 5470 driver otomatik geldi fakat bu sefer mate gelmedi güvenli modda geliyor normal açılımda gelmiyor ekran kartını atiden sıradan amd ye çevirince düzeldi yüksek çözünürlükte mate geldi bunun normal ekran kartındayken bir çözümü var mı?
2- mate şu anda düzgün çalışmıyor depolardan tekrar kurdum fakat gene aynı misal firefox açıyorum altta panelde görünmüyor

yardımcı olacak arkadaşlara şimdiden teşekkürler genome istemiyorum mate güzel ama kullanamadım daha

Çevrimdışı aspiranko

• Çok Yeni Penguen
  • *
Ynt: Mate Panel ve Ati Ekran Kartı Sorunu
« Yanıtla #1 : 12 Mayıs 2014, 23:41:17 »
2. sorunu kurcalayarak hallettim mate panele ekle kısmından pencereleri seçtim paneli kullanmayı ve mantığını öğrendim
1. sorun devam orjinal ekran kartı yazılımını kullanamıyorum ilginize şimdiden teşekkürler

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
  • Dağıtım: Linux Mint 20 & LMDE 4
  • Masaüstü Ortamı: Cinnamon 4.6 & Xfce 4.14
  • Grafik Kartı: Nvidia GF 9500
  • İşlemci: AMD X3
« Yanıtla #2 : 13 Mayıs 2014, 08:49:39 »
Ekran kartı ile ilgili olarak aşağıdaki komutların çıktılarını rica edelim.

Kod: [Seç]
glxinfo | grep render
lspci | egrep 'VGA|3D|Display'
inxi -F
Elimizden geldiğince dilimizin döndüğünce...

[info] Konu Açarken Dikkat Edilmesi Gerekenler  |  Forum Kuralları  |  Kod Etiketi Kullanımı[/info]

Çevrimdışı aspiranko

• Çok Yeni Penguen
  • *
« Yanıtla #3 : 19 Mayıs 2014, 01:46:35 »
Ekran kartı ile ilgili olarak aşağıdaki komutların çıktılarını rica edelim.

glxinfo | grep render
lspci | egrep 'VGA|3D|Display'
inxi -F

Hocam ilgin için teşekkürler. Ben meraklı bir kullanıcıyımdır. Kurcalarken depodan mate masaüstü sürümüne cinnamon yükledim pc çöktü. Bende yeniden cinnamon sürümlü mint indirerek kurdum şimdi sorun olmadı. Gayet hoş. Ben çıktıları buraya aynen kopyalıyorum. Sanırım iki ekran kartından birini kullanıyor. ATI de gene sorun var

selim-akay selim # glxinfo | grep render
direct rendering: Yes
OpenGL renderer string: Mesa DRI Intel(R) Ironlake Mobile
    GL_NV_blend_square, GL_NV_conditional_render, GL_NV_depth_clamp,
selim-akay selim # lspci | egrep 'VGA|3D|Display'
00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation Core Processor Integrated Graphics Controller (rev 12)
01:00.0 VGA compatible controller: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] Park [Mobility Radeon HD 5430/5450/5470]
selim-akay selim # inxi -F
System:    Host: selim-akay Kernel: 3.11.0-12-generic x86_64 (64 bit) Desktop: N/A Distro: Linux Mint 16 Petra
Machine:   System: Acer product: Aspire 4820TG version: V1.22 serial: LXPSG010010180A5F72500
           Mobo: Acer model: JM41_CP serial: 013MZQMBQTF011F8 Bios: INSYDE version: V1.22 date: 11/01/2010
CPU:       Dual core Intel Core i3 CPU M 330 (-HT-MCP-) cache: 3072 KB flags: (lm nx sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 ssse3 vmx)
           Clock Speeds: 1: 933.00 MHz 2: 2133.00 MHz 3: 933.00 MHz 4: 933.00 MHz
Graphics:  Card-1: Intel Core Processor Integrated Graphics Controller
           Card-2: Advanced Micro Devices [AMD/ATI] Park [Mobility Radeon HD 5430/5450/5470]
           X.org: 1.14.3 drivers: ati,radeon (unloaded: fbdev,vesa) FAILED: intel tty size: 80x24 Advanced Data: N/A for root
Audio:     Card-1: Intel 5 Series/3400 Series Chipset High Definition Audio driver: snd_hda_intel
           Card-2: Advanced Micro Devices [AMD/ATI] Cedar HDMI Audio [Radeon HD 5400/6300 Series] driver: snd_hda_intel
           Sound: Advanced Linux Sound Architecture ver: k3.11.0-12-generic
Network:   Card-1: Qualcomm Atheros AR928X Wireless Network Adapter (PCI-Express) driver: ath9k
           IF: wlan0 state: up mac: 78:e4:00:59:e6:17
           Card-2: Qualcomm Atheros AR8151 v1.0 Gigabit Ethernet driver: atl1c
           IF: eth0 state: down mac: c8:0a:a9:51:35:62
Drives:    HDD Total Size: 500.1GB (20.9% used) 1: id: /dev/sda model: ST500LT012 size: 500.1GB
Partition: ID: / size: 49G used: 4.3G (10%) fs: ext2
RAID:      No RAID devices detected - /proc/mdstat and md_mod kernel raid module present
Sensors:   System Temperatures: cpu: 53.0C mobo: N/A gpu: 56.5
           Fan Speeds (in rpm): cpu: N/A
Info:      Processes: 181 Uptime: 22 min Memory: 608.7/2748.8MB Client: Shell inxi: 1.8.4

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
« Yanıtla #4 : 19 Mayıs 2014, 08:44:11 »
Sizin sisteminizde Intel + ATI hibrid GPU olduğu için sürücü yöneticisini kullanmadan burada anlatıldığı biçimde kurulum yapmalısınız.

Çıktılara göre sisteminiz 64 bit olduğu için, bağlantıda anlatılan biçimde kurulum yapmadan önce aşağıdaki komutlar ile 32 bit uyumluluk kütüphanelerini yüklemelisiniz.

sudo apt-get install ia32-libs lib32gcc1 libc6-i386
sudo apt-get install -f

Fglrx-pxpress paketinin kurulumu sırasında (dpkg: error processing fglrx-pxpress (--configure))  şeklinde bir hata alırsanız buradaki mesajda anlatılan fglrx-pxpress.postinst dosyası ile ilgili düzenlemeyi yapmayı denersiniz.

[info] Konu Açarken Dikkat Edilmesi Gerekenler  |  Forum Kuralları  |  Kod Etiketi Kullanımı[/info]

Çevrimdışı aspiranko

• Çok Yeni Penguen
  • *
« Yanıtla #5 : 19 Mayıs 2014, 22:19:08 »
Dediklerinizi aynen uyguladım hiçbir hata almadığım için son basamağı yapmadım fakat ondan sonra x sunucusu hatası dedi yeniden başlattıktan sonra oradan çıktı veriyor anladığım kadarı ile ekran kartı sorunu orada intel birinci amd ikinci görünüyor fakat amd satırlarında hata uyarıları vermiş başka bişey yapamıyorum orada kalıyor açmıyor çöktü gene anlayacağınız.
Dün gece sabaha kadar uğraşmıştım yeniden format yükleme yapmak istemiyorum grub girişinden 2. menuden kurtarmaya girdim bozuk paketleri onar dedim olmadı sonra uç birim açtım depolardan install yaptıklarımıza remove komutu verdim kaldırmadı öyle kaldı tekrar eski haline getirsem o bile benim için iyiydi. Windows'u 95 sürümünden beri kullanıyorum. Kullanıcı olarak gerçekten çok bunaldığım için 2007 de pardus ile tanıştığım linux'un bir çok versiyonunu denemek için falan da olsa kullandım. Sonra Ubuntu keşfettim 2 yıl kullandım fakat son sürümü yeni olduğu için kararsız ve değişiklik iyidir diye mint'e geçtim. Bu sürüme bayıldım hızı, kullanım kolaylığı yılların verdiği windows alışkanlığından benzerliği tartışılmaz ama ingilizcem yok ve anlamıyorum komutlardan çok fazla yardımınız için şimdiden sağolun

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
« Yanıtla #6 : 19 Mayıs 2014, 22:31:26 »
Grub önyükleme menüsü geldiğinde; Linux Mint'i başlatma seçeneği üzerinde e tuşuna basınız. Böylece başlangıç seçeneklerini düzenleyebileceğiniz bir bölüme ulaşacaksınız. Bu alanda quiet splash değişkenlerini siliniz nomodeset değişkenini ekleyiniz. Bu değişikliği yaptıktan sonra CTRL+X tuşlarına basarak sistemi başlatınız.

Not : Sisteminizde tek işletim sistemi yüklü ise, sistem açılışı sırasında üst karakter (shift) tuşuna basılı Grub menüsüne ulaşabilirsiniz.

Bu şekilde masaüstüne ulaşırsanız aşağıdaki komutları sırasıyla uçbirimde çalıştırın ve çıktısını paylaşın.

sudo dpkg --configure -a
sudo apt-get install -f

Çevrimdışı aspiranko

• Çok Yeni Penguen
  • *
« Yanıtla #7 : 19 Mayıs 2014, 22:53:31 »
olmadı malesef aynen yaptım fakat gene aynı mavi ekran ve x sunucusu hatası dedi masaüstüne ulaşamadım

Çevrimdışı aspiranko

• Çok Yeni Penguen
  • *
« Yanıtla #8 : 19 Mayıs 2014, 23:13:47 »
X server hatası dediği çıktının bir kısmını not aldım belki işimizi görür.
(==) Varsayılan ayar
(==) log file "var/log/Xorg.0.log"
(==) using config file: "/etc/X11/xorg.conf"
(==) using system config directory "/usr/share/X11/xorg.conf.d"
(WW) fglrx: no matching device seties for instance (BusID PCI 0@1:0:1
(EE) no screens found

ww ifadelerine tehlike ee ise hata demiş detaylı bir çıktı var onu inceledim orada bol miktarda ww ve ee var intel ekran kartı kısımları da var amd de var ayrıca sistem dosyalarının yollarını göstermiş anladığım kadarı ile kurduğumuz paketi kaldırmadan olmayacak

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
« Yanıtla #9 : 20 Mayıs 2014, 02:48:27 »
Ayrıca sistemin takılı kaldığı yerde CTRL+ALT+F1 tuşlarına basarak TTY1 uçbirimine ulaşmayı deneyiniz. Kullanıcı adı ve şifrenizi girip oturum açtıktan sonra aşağıdaki komutlar ile kurduğunuz paketleri kaldırmayı deneyebilirsiniz. (Not : X harfi büyük olacak)

sudo apt-get purge fglrx fglrx-pxpress
sudo rm /etc/X11/xorg.conf

Çevrimdışı aspiranko

• Çok Yeni Penguen
  • *
« Yanıtla #10 : 20 Mayıs 2014, 12:50:41 »
Kesin çözüm yeniden kurulum...! Başka olmadı malesef şu anda intel üstünden işlem yapıyor sanıyorum. ATI 5470 ekran kartında sanırım bütün linux severler sorun yaşıyor. Bir çok forum dolaştım her yerde aynı sorunlar ve çözümsüzlük olmuyor. Tekrar denemeyeceğim çünkü bir kurulum daha yapamam.

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
« Yanıtla #11 : 20 Mayıs 2014, 22:20:54 »
Sanırım bu sorun Linux Mint 17 ile çözülebilir. Buradaki veriden anladığım kadarıyla Linux Mint 17 (Ubuntu 14.04) için fglrx paketinin kurulması yeterli olacak.