Gönderen Konu: Son Kullanıcıya Yönelik Dağıtım Önerisi  (Okunma sayısı 4515 defa)

Çevrimdışı calmo

• Yeni Penguen
  • *
  • Dağıtım: Linux Mint 19
  • Masaüstü Ortamı: Cinnamon
Son Kullanıcıya Yönelik Dağıtım Önerisi
« : 07 Kasım 2019, 15:06:39 »
Merhabalar. Son kullanıcıya hitap edecek, kararlı ve pratik arayüze sahip uzun süreli kullanıma yönelik bir dağıtım arayışındayız.

Detaylı olarak tarif etmek gerekirse; genel anlamda temel windows bilgisine sahip bir kullanıcının günlük internet, ofis, yazıcı işlerini görebileceği; içeriğinde temel ihtiyaç programlarının bulunduğu, olabildiğince az hatayla karşılaşabileceği, sürüm desteğinin uzun süreli olduğu (LTS gibi) bir dağıtım düşünelim. Bun ek olarak, ortak ağdan dosya paylaşımının (win<linux ya da linux> win) yapılabilmesi, ortak yazıcı vb cihazların kullanılabilmesi önemli.

Tüm bunların bir arada olması istenilen tabi. Yoksa da buna en yakın bir sistemi kullanmak isterim. Sistem bir devlet kurumunda Windowsun yanına kurulacak. Güzel bir örnek olması iyi olur.

Pardus, Linux Mint, Ubuntu, Deepin ilk aklıma gelenlerden.

Fikrinizi paylaşırsanız sevinirim.

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
  • Dağıtım: Linux Mint 20 & LMDE 4
  • Masaüstü Ortamı: Cinnamon 4.6 & Xfce 4.14
  • Grafik Kartı: Nvidia GF 9500
  • İşlemci: AMD X3
Ynt: Son Kullanıcıya Yönelik Dağıtım Önerisi
« Yanıtla #1 : 07 Kasım 2019, 15:16:47 »
Linux dağıtımı kurulacak sistemlerin özelliği nedir? İşlemci, RAM miktarları öneri için yeterli olabilir.

Dosya paylaşımı için Cinnamon'la gelen Nemo dosya yöneticisinin güzel özellikleri mevcut. Mesela bir dizini sağ tık ile çıkan seçeneklerden paylaşıma açabiliyorsuuz. Nemo buna ek olarak Samba eksikse kurulmasını ve kullanıcının gerekli gruba eklenmesi ve ayarları ile ilgili bilgilendiriyor.

Bunun haricinde Nitroshare gibi Linux, Windows ve MAC desteği olan bir uygulama ile ortak ağdan dosya paylaşımı kolayca yapılabilir.
Elimizden geldiğince dilimizin döndüğünce...

[info] Konu Açarken Dikkat Edilmesi Gerekenler  |  Forum Kuralları  |  Kod Etiketi Kullanımı[/info]

Çevrimdışı calmo

• Yeni Penguen
  • *
« Yanıtla #2 : 07 Kasım 2019, 16:57:45 »
Teşekkürler. Sistem bilgileri 4 gb ram, i5 işlemci...  

Cinnamon masaüstü bana da güzel geldi. Dağtım olarak ne kullanılabilir?

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
« Yanıtla #3 : 07 Kasım 2019, 17:41:54 »
Teşekkürler. Sistem bilgileri 4 gb ram, i5 işlemci... 

Bu sistem için Cinnamon genel kullanımda sorun çıkarmaz.

Kurumsal bir ortam olduğu için LMDE'yi önerebilirdim, ama henüz Debian 10 tabanına geçilmedi. LMDe 4 ile birlikte Debian 10 taanına geçilecek, bu süreç Mart-Nisan 2020'yi bulabilir. LMDE 3 kurumsal ortamlarda genel kullanım için uygun bir dağıtım, şu an ki önermem nedenim ISO dosyalarının eski olması sebebiyle bayağı bir güncelleme almanıza sebep olacaktır. Bu önemli değil diyorsanız uygun olabilir, ama LMDE3'ün destek süresinin Debian 9 ile birlikte sona ereceğini dikkate alınız. LMDE 4 çıktığında kurulumları yenileriz diyorsanız sorun olmaz.

LMDE'nin, normal Linux Mint sürümlerinden tek farkı, Ubuntu tabanın sağladığı PPA depoları ya da Sürücü Yöneticisi gibi araçlar. Eğer Intel ya da AMD tabanlı bir GPU kullanıyorsanız, Sürücü Yöneticisi aracına da pek ihtiyacınız olmaz.

Debian 10 Cinnamon sürüm de olabilir, ama Cinnamon'un güncel sürümü henüz bunun deposuna girmedi, yukarıda bahsettiğim Nemo özelliği henüz Debian 10 deposundaki sürümde yok.
« Son Düzenleme: 07 Kasım 2019, 17:44:02 Gönderen: Butterfly »

[info] Konu Açarken Dikkat Edilmesi Gerekenler  |  Forum Kuralları  |  Kod Etiketi Kullanımı[/info]

Çevrimdışı calmo

• Yeni Penguen
  • *
« Yanıtla #4 : 08 Kasım 2019, 11:30:42 »
Bu sistem için Cinnamon genel kullanımda sorun çıkarmaz.

Kurumsal bir ortam olduğu için LMDE'yi önerebilirdim, ama henüz Debian 10 tabanına geçilmedi. LMDe 4 ile birlikte Debian 10 taanına geçilecek, bu süreç Mart-Nisan 2020'yi bulabilir. LMDE 3 kurumsal ortamlarda genel kullanım için uygun bir dağıtım, şu an ki önermem nedenim ISO dosyalarının eski olması sebebiyle bayağı bir güncelleme almanıza sebep olacaktır. Bu önemli değil diyorsanız uygun olabilir, ama LMDE3'ün destek süresinin Debian 9 ile birlikte sona ereceğini dikkate alınız. LMDE 4 çıktığında kurulumları yenileriz diyorsanız sorun olmaz.

LMDE'nin, normal Linux Mint sürümlerinden tek farkı, Ubuntu tabanın sağladığı PPA depoları ya da Sürücü Yöneticisi gibi araçlar. Eğer Intel ya da AMD tabanlı bir GPU kullanıyorsanız, Sürücü Yöneticisi aracına da pek ihtiyacınız olmaz.

Debian 10 Cinnamon sürüm de olabilir, ama Cinnamon'un güncel sürümü henüz bunun deposuna girmedi, yukarıda bahsettiğim Nemo özelliği henüz Debian 10 deposundaki sürümde yok.

[member=8]Butterfly[/member], kurumsal ortamlar için LMDE önerme nedeniniz nedir? Açabilir misiniz?

Düşüncem şu, şimdilik LMDE eski sürüm kullanabiliriz, sonrasında Debian 10 tabanına geçiş için yeni bir kurulum gerekmeyecekse, güncelleme şeklinde ve mevcut dosyalara zarar gelmeden yükseltme yapılabilecekse yine problem değil. Siz daha sağlıklı olur derseniz farklı bir sürüm de kullanılabilir. Gönlüm hep Debiandan yana.  :)

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
« Yanıtla #5 : 08 Kasım 2019, 14:03:01 »
LMDE tavsiye etmememin nedeni, Ubuntu tabanınındaki LTS sürümlere göre güncellemenin daha anlaşılır olması. Ubuntu tabanında LTS sürümlere çekirdek, mesa ve Xorg güncellemesi gelebiliyor. Küçük güncellemelerden bahsetmiyorum, ana güncellemelerden bahsediyorum. Debian tabanında ise aynı seri için düzeltme ya da güvenlik güncellemelri geliyor sadece. Bu açıdan kurumsal ortamda daha az sorun olasılığına sahip olabilir.

Linux Mint'in, Ubuntu LTS tabanlı sürümlerinde ara sürüm güncelemeleri geliyor, bunları Güncelleme Yöneticisindeki yükseltme aracı ile yapabiliyorsunuz. LMDE sürümünde ise bu güncellemeler, yükseltme olmadan doğrudan depoya ekleniyor. Linux Mint'de Cinnamon'un yeni sürümüne geçiş için yükseltme yapmanız gerekirken, LMDE'de sadece gelen güncellemeleri kurmanız yeterli oluyor.

Linux Mint'de hem Ubuntu tabanında hem de Debian tabanında mintupgrade isimli araçla ana sürüm yükseltmesi yapılabilir. Bununla ilgili olarak Blog sayfasında ve forumda rehberler hazırlanıyor.

[Nasıl] Linux Mint 18.3'ten Linux Mint 19'a Sürüm Yükseltme
How to upgrade to LMDE 3