Gönderen Konu: [Nasıl] Grub Teması Kurulumu  (Okunma sayısı 6312 defa)

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
  • Dağıtım: Linux Mint 20 & LMDE 4
  • Masaüstü Ortamı: Cinnamon 4.6 & Xfce 4.14
  • Grafik Kartı: Nvidia GF 9500
  • İşlemci: AMD X3
[Nasıl] Grub Teması Kurulumu
« : 21 Kasım 2019, 14:43:40 »
Grub menüsüne bir tema eklemek isterseniz, aşağıdaki adımlarla yapabilirsiniz.

Öncelikle buradan beğendiğiniz temayı indiriniz. Bu konuda Blur teması üzerinden anlatıma devam edeceğiz, diğer temaların kurulumu da buna benzerdir.

Öncelikle aşağıdaki komutla Grub temasını kopyalayacağınız dizini oluşturunuz. Daha önce bir Grub teması kurduysanız bu dizin mevcut olabilir.

Kod: [Seç]
sudo mkdir -p /boot/grub/themes/
Ardından aşağıdaki komutla Grub tema dizinini açınız.

sudo xdg-open /boot/grub/themes
İndirdiğiniz temayı çıkartınız, sıkıştırılmış arşiv dosyasını sağ tık "Buraya çıkart" özelliği ile açabilirsiniz. Çıkarttığınız dizin içindeki, tema dizinini /boot/grub/themes/ dizini altına kopyalayınız.

Blur temasın örneği için, blur-grub2_hd dizini içindeki blur-grub2-hd dizinini, /boot/grub/themes dizini altına kopyalacaksınız.

Ardından aşğaıdaki komutla grub varsayılan yapılandırma dosyasını açınız.

sudo xed /etc/default/grub
Dosyanın en altına aşağıdaki satırı ekleyiniz ve dosyayı kaydediniz.

GRUB_THEME=/boot/grub/themes/blur-grub2-hd/theme.txt
Yukarıdaki satırdaki /boot/grub/themes/blur-grub2-hd/theme.txt kısmı Blur teması içindir, indirip kulllanmak istediğiniz temaya göre bu kısmı düzenleyeceksiniz. Yani temayı, /boot/grub/themes dizinine kopyaladıktan sonra, theme.txt dosyasının tam yolunu buraya yazacaksınız.

Tüm işlemler bittiyse, aşağıdaki komutla Grub yapılandırma dosyasını güncellemelisiniz.

sudo update-grub

Eğer bir çözünürlük sorunu yaşarsanız, aşağıdaki komutla Grub varsayılan dosyasını açınız.

sudo xed /etc/default/grub
Açılan dosyada aşağıdaki satırı bulup,

#GRUB_GFXMODE=640x480
aşağıdaki şekilde değiştiriniz ve dosyayı kaydediniz.

GRUB_GFXMODE=1024x768
Ardından aşağıdaki aşağıdaki komutla Grub yapılandırma dosyasını güncelleyiniz.

sudo update-grub
« Son Düzenleme: 21 Kasım 2019, 15:34:41 Gönderen: Butterfly »
Elimizden geldiğince dilimizin döndüğünce...

[info] Konu Açarken Dikkat Edilmesi Gerekenler  |  Forum Kuralları  |  Kod Etiketi Kullanımı[/info]

Çevrimdışı mahmut

• Yeni Penguen
  • *
  • Dağıtım: Linux Mint 19.2
  • Masaüstü Ortamı: Cinnamon
  • Grafik Kartı: r9 380
  • İşlemci: i5 6600k
Ynt: [Nasıl] Grub Teması Kurulumu
« Yanıtla #1 : 24 Kasım 2019, 21:27:33 »
Merhaba hocam anlatım için teşekkürler meraklanıp böyle bir konuyu arıyordum ancak merak ettiğim bazı şeyler var.

Bir tema indirip dizin içerisinde uçbirim ile önerilen biçimlerde install.sh  ile kurulum yaptığımızda aşşağıdaki dizine kurulumu yapıyor ve grub teması değişmiş oluyor.
/usr/share/grub/themes bu anlatımdaki gibi yapmak mı daha iyi yoksa söylediğim şekilde yapmak mı daha iyi bir farkı var mı ? anlattığım şekilde yaptığım da bir kaç ufak sorun yaşadım 
1. işletim sistemi ikonları gelmemişti grub.cfg dosyasında --class ile kendim çağırmıştım ikonları. ( bu sorun genel olarak  tema ile alakalı değil genelde cfg dosyasının yanlış yapılandırılması ile alakalı bir durummuş. ikonları düzgün bir şekilde çağırınca problem çözülüyor. )
2. grub menüsü tema harici seçenek olarak ta değişmişti grub customizer ile düzenledim.
3. esc ye basmadan grub menüsü çıkmıyordu bunu da
sudo gedit /etc/default/grub komutu ile açtığım grub ayarlarının tutulduğu dosya da bazı değişiklikler yaparak halletmiş oldum.

Şimdi uzun lafın kısası benim yaptığım kurulum farklı olduğu için mi bu tarz durumlar ile karşılaştım? sizin önerdiğiniz şekilde yapsaydım bu tarz sorunlar ile karşılaşma ihtimalim varmıydı?

son olarak biraz da kendime göre ayarladığım grub temam  :)

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
« Yanıtla #2 : 25 Kasım 2019, 18:20:05 »
Elle ya da betikle kurulum farketmez, ama bazı temalarda kurulum betiği olmuyor bazılarıysa hatalı olabiliyor. En sağlamı konuda anlatıldığı biçimde elle kurmak diyebiliriz.

Simge ile iglili olarak, forumda neden kaynaklandığı ve sorunun etrafından nasıl dolaşılabileceği ile ilgili bir konu mevcut.

Grub menüsündeki değişikliğin, tema kurulumu ile lgisi olacağını sanmam. Ama kurulum betiğinin neler yaptığına göre değişebilir.

Sisteminizde tek işletim sistemi varsa ya da diğer işletim sistemleri önyükleyici tarafından algılanmadıysa; Grub menüsü otomatik olarak gizleniyor. Bunun nasıl düzeltileceği ile ilgili forumda konular mevcut. Bu sonradan ortaya çıktıysa, bunun da Grub teması kurulumu ile ilgisi olacağını  sanmıyorum.

[info] Konu Açarken Dikkat Edilmesi Gerekenler  |  Forum Kuralları  |  Kod Etiketi Kullanımı[/info]

Çevrimdışı Trust

• Forum Sorumlusu
  • Penguen
  • Dağıtım: Lİnux Mint 19
  • Grafik Kartı: Intel HD Graphics 3000 -NVIDIA Ge Force GT 520 MX
  • İşlemci: intel core i5-2450M
« Yanıtla #3 : 29 Temmuz 2020, 22:46:09 »
Emeğinize sağlık üstadım.Gayet güzel bir çalışma olmuş. Simge temalı Grup teması kurduğumda Linux Mint'i Ubuntu olarak görüp Linux Minti Ubuntu iconu ile gösteriyor.(Grub Customizer açtıktan sonra da   Linux  Mintin ismini Ubuntu oarak değiştirdi. Ben ismini Linux Mint olarak değiştirdim ve bugün Tela tema grub yükledim lakin Minti Ubuntu İkonu ile gösteriyor)
Kullandığım tema Tela
Bilgisayarımda olan İşletimler ve dağıtımlar: Windows 10 , Linux Mint 20 ve Ubuntu 20.04.1 dir

Linux Minti Kendi iconu ile gösterebilir miyiz?
« Son Düzenleme: 29 Temmuz 2020, 22:53:19 Gönderen: Trust »
الهى انت مقصودى، ورضاك مطلوبى

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
« Yanıtla #4 : 29 Temmuz 2020, 23:35:03 »
Hangi dağıtımı daha sonra kurdunuz? Eğer Ubuntu daha sonra kurulduysa, bunun yapılandırma dosyası etkindir. Bu durumda sistemi Linux Mint çalışan DVD/USB ile açıp, Boot Repair ile önyükleyiciyi yeniden kurun ve bunun ayarlarından Linux Mint'i varsayılan yapın.

Ardından tema kurma işlemini Linux Mint altında gerçekleştirin.

sudo update-grub komutundan sonra aşağıdaki komutu da çalıştırın.

sudo /usr/lib/linuxmint/mintsystem/mint-adjust.py
Linux Mint altındaki bu dosya gerekli düzeltmeleri otomatik yapıyor.

Çevrimdışı Trust

• Forum Sorumlusu
  • Penguen
« Yanıtla #5 : 30 Temmuz 2020, 16:33:17 »
Windows sonra Ubuntu en son  Linux Minti Kurdum. Grub Customizer ile Grubda düzenleme yapmak için açtığımda Linux Minti Ubuntu olarak gördü ve değiştirdi. LM 19x den beri böyle. Ben de her seferinde Linux Mintin ismini  tekrar  yazarak düzeltirim.Gurub temasını yükledğimdede Linux Mint diye düzeltsemde Ubuntu olarak görüyor ve Ubuntu simgesiyle gösteriyor. Bende  kendime göre şöyle bir alternatif buldum.Paketin içindeki  Ubuntu simgesini sildim. Penguen simgesinin altındaki ismi Ubuntu yapınca açılışta LM ve Ubuntunun simgesi Penguenle gösteriliyor. Daha evrensel oldu böylece :)
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Sizin önerinize gelince merak ettiğim bir şey var üstadım.
Boot Repair büyük bir ihtimalle

Linux Mint
   Windows
   Ubuntu
Olarak sıralayacktır

Boot Repair ile Grup sıralamasını değiştirebilir miyiz?
Mesala açılışta

Windows
  Linux Mint
  Ubuntu

Şeklinde sıralayabiliyor muyuz?

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
« Yanıtla #6 : 30 Temmuz 2020, 16:47:36 »
En son Linux Mint'i kurduysanız, mintsystem servisi yukarıda bahsettiğiniz hususları sistem başlatılırken otomatik olarak düzeltir. Eğer yapmıyorsa, bu servisi pasifleştirmiş olabilirsiniz ya da farklı bir özelleştirmenin sonucu olabilir. Lütfen konuda "Grub teması kurulumu" çerçevesinin dışına çok fazla çıkmayalım, bu hususlarla ilgili yeni konu açıp devam edilirse daha faydalı olabilir.

Çevrimdışı Trust

• Forum Sorumlusu
  • Penguen
« Yanıtla #7 : 30 Temmuz 2020, 17:10:14 »
Şimdilik son yaptığım ayarlardan memnunum. Linux Mint ismindeki değişiklik kısmına inşaallah  ayrı bir vakitte konu açarım