Gönderen Konu: [Nasıl] Linux Mint 20.x Düzeltmeler PPA Deposu  (Okunma sayısı 10253 defa)

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
  • Dağıtım: Linux Mint 20 & LMDE 4
  • Masaüstü Ortamı: Cinnamon 4.6 & Xfce 4.14
  • Grafik Kartı: Nvidia GF 9500
  • İşlemci: AMD X3
[Nasıl] Linux Mint 20.x Düzeltmeler PPA Deposu
« : 10 Nisan 2020, 17:44:45 »
Linux Mint 20.x sürümleri, bildiğiniz üzere Ubuntu 20.04 focal tabanını kullanacak. Linux Mint 20.x sürümlerinde, focal deposu kaynaklı tespit ettiğimiz bazı düzeltme ve iyileştirmeleri içeren bir PPA deposu hazırladık. Bu PPA deposu aşağıdaki komutlarla Linux Mint 20.x sürümlerine eklenebilir.

Kod: [Seç]
sudo add-apt-repository ppa:linuxmint-tr/lm20-fixes
sudo apt-get update

Şu an için bu PPA deposuna, burada LMDE 4 için bahsettiğimiz command-not-found paketi ile ilgili düzeltmeyi ekledik. ASCII desteği olmayan karakterlerden kaynaklı bu sorun Ubuntu 20.04 tabanında da görülüyor. PPA deposunu eklediğinizde, düzeltilmiş paketi Güncelleme Yöneticisi ile sisteminize yükleyebilirsiniz.

Düzeltme: Linux Mint 20 ile birlikte command-not-found paketi varsayılan olarak kurulu gelmiyor. PPA deposunu ekledikten sonra, bu paketi aşağıdaki komutla kurabilirsiniz. Bu paket sisteminizde mevcut olmayan komutların, hangi paket ile yükleneceği hakkında bilgi veriyor.

sudo apt install command-not-found
Not: command-not-found paketi Linux Mint 20.1 ile tekrar varsayılan olarak kurulu gelmeye başladı.

Ayrıca Linux Mint 20.x/Ubuntu 20.04 deposunda  ureadahead paketi bulunmuyor. Bu paketin kurulu olması özellikle HDD'ye kurulu sistemlerde açılış süresine olumlu etki ediyor. Not: Ureadahead paketi önceki Linux Mint sürümlerinde kurulu geliyor.

Alıntı
ureadahead  (über-readahead) is used during boot to read files in advance of when they are needed such that they are already in the page cache, improving boot performance.

Linux Mint 20.x sürümlerden birisi için; bu konudaki PPA deposunu ekledikten sonra, aşağıdaki komutla ureadahead paketini kurabilirsiniz. Not: Paketi kurduktan sonra etkisinin görülebilmesi için, sistemin bir kaç defa yeniden başlatılması gerekebilir.

sudo apt install ureadahead
Bu PPA deposuna ayrıca, Ubuntu 20.04 tabanı ile ilgili dil paketlerinin güncellemelerini de ekleyip, belirli periyotlarla güncellemeyi düşünüyoruz.
« Son Düzenleme: 13 Ocak 2021, 14:07:01 Gönderen: Butterfly »
Elimizden geldiğince dilimizin döndüğünce...

[info] Konu Açarken Dikkat Edilmesi Gerekenler  |  Forum Kuralları  |  Kod Etiketi Kullanımı[/info]

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
Ynt: [Nasıl] Linux Mint 20.x Düzeltmeler PPA Deposu
« Yanıtla #1 : 16 Haziran 2020, 13:42:26 »
Bildiğiniz üzere, Ubuntu 20.04 tabanında Chromium tarayıcısının sadece Snap paketinin olması ve Ubuntu deposundaki boş Chromium paketi ile bu Snap paketinin tetiklenerek yüklenmesi nedeniyle, Linux Mint 20'de Snap uygulamaları varsayılan olarak engelli geliyor.

Bununla birlikte Linux Mint 20'de,  Chromium paketini bir Debian paketi olarak kurmak için, Linux Mint geliştirici ve kurucusu Clement Lefebvre burada alternatif yöntemler içeren bir rehber hazırlıyor.

Biz de, ilgili rehberde Debian Buster deposundan nasıl Chromium kurulacağını anlatan adımları kolaylaştırmak için, bu konuda bahsedilen PPA depomuza bir paket ekledik. PPA deposunu sisteminize ekledikten sonra, repository-chromium-debian paketini kurarsanız, ilgili depo, pin önceliği yapılandırma dosyası (Debian tabanındaki diğer paketleri engellemek için gerekiyor) ve GPG anahtarları otomatik olarak sisteminize eklenecektir.

apt install repository-chromium-debian

Paketi kurduktan sonra, Chromium tarayıcısını kurmak için tek yapmanız gereken, aşağıdaki komutu çalıştırmak.

apt install chromium chromium-l10n

Not: Debian Buster deposu ile ilgili paketi PPA deposundan kaldırdık.
« Son Düzenleme: 28 Haziran 2020, 01:15:42 Gönderen: Butterfly »

[info] Konu Açarken Dikkat Edilmesi Gerekenler  |  Forum Kuralları  |  Kod Etiketi Kullanımı[/info]

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
« Yanıtla #2 : 28 Haziran 2020, 01:32:11 »
Linux Mint 20.x serisine Chromium kurulumu ile ilgili 2 adet paketi depomuza ekledik. Bu paketlerden bir tanesi sisteminize Ubuntu 18.04 deposunu ekliyor ve sadece Chromium paketlerinin yükleneceği şekilde bir pin önceliği yapılandırması içeriyor. Diğer paket ise Ungoogled Chromium projesine ait paketler ile ilgili depoyu ekliyor ve gerekli GPG anahtarını da içeriyor.

1. Ubuntu 18.04 Bionic deposundan Chromium Kurulumu

Ubuntu 18.04 deposundaki Chromium tarayıcısını yüklemek için, konunun ilk mesajındaki PPA deposunu sisteme ekledikten sonra, aşağıdaki komutla repository-chromium-bionic paketini sisteminize kurabilirsiniz.

sudo apt install repository-chromium-bionic
Paketi kurduktan sonra, aşağıdaki komutla Chromium tarayıcısını kurmanız mümkün olacaktır.

sudo apt install chromium-browser chromium-browser-l10n
2. Ungoogled Chromium Kurulumu

Ungoogled Chromium sürümü, Google web servisleri çıkartılmış bir sürümdür. Bu konunun ilk mesajında belirtilen PPA deposu sisteminize ekli olduğu halde, aşağıdaki komutla gerekli depoyu ve GPG anahtarını (Release dosyası) barındıran dosyayı sisteminize yükleyebilirsiniz.

sudo apt install repository-ungoogled-chromium
Paketi kurduktan sonra, aşağıdaki komutla Ungoogled Chromium tarayıcısını kurmanız mümkün olacaktır.

sudo apt install ungoogled-chromium
Not: Ungoogled Chromium deposunda dil paketleri mevcut değildir.

[info]Bilgi: Bu Chromium sürümlerini aynı anda kurmamalısınız. Yani; eğer Ungoogled Chromium sürümünü kuracaksanız, öncelikle aşağıdaki komutla Bionic deposudaki sürümü kaldırmalısınız.

sudo apt purge chromium-browser chromium-browser-l10n
Ungoogled Chromium sürümü kuruluysa ve Bionic deposundaki sürümü kurmak istiyorsanız, kurulu sürümü aşağıdaki komutla kaldırabilirsiniz.

sudo apt purge ungoogled-chromium[/info]
« Son Düzenleme: 03 Eylül 2020, 23:22:28 Gönderen: Butterfly »

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
« Yanıtla #3 : 12 Temmuz 2020, 03:21:17 »
Cinnamon Sistem Ayarlarındaki, Sistem Bilgisi modülü; lsblk komutundaki bir ascii kodlama sorunu nedeniyle düzgün çalışmıyor. Bu sorunu çözmek için PPA deposuna basit bir düzeltme ekledik. Bu düzeltme paketi cinnamon-settings.desktop ve cinnamon-settings-info.desktop başlatıcı dosyalarına otomatik olarak LC_ALL=C değişkeni ekleyerek sorunu çözüyor. Eğer Cinnamon ile ilgili herhangi bir güncelleme bu dosyaları eski haline getirirse, bu düzeltme otomatik olarak yeniden uygulanıyor.

Konunun ilk mesajındaki PPA deposunu sisteme ekledikten sonra, aşağıdaki komutla düzeltme paketini kurabilirsiniz.

sudo apt install cinnamon-systeminfo-fix

Çevrimdışı medeniyetsizbozkırlıTFX

• Yeni Penguen
  • *
  • Dağıtım: linux ulyanna
  • Masaüstü Ortamı: Cinnamon
  • Grafik Kartı: radeon vega
  • İşlemci: amd ryzen 3
ureadahead kuramıyorum
« Yanıtla #4 : 29 Ağustos 2020, 14:42:55 »
https://forum.linuxmint.net.tr/index.php?topic=10711.0
Bu sitede Butterfly adlı hocamın yazdıklarını yapmaya çalıştım,
sudo add-apt-repository ppa:linuxmint-tr/lm20-fixes
sudo apt-get update
bunda bir sorun çıkmadı.
tuna@medeniyetsizbozkirliTFX:~$ sudo apt install ureadahead
Paket listeleri okunuyor... Bitti
Bağımlılık ağacı oluşturuluyor       
Durum bilgisi okunuyor... Bitti     
E: ureadahead paketi bulunamadı
ne yapmam gerekir?

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
« Yanıtla #5 : 29 Ağustos 2020, 15:22:38 »
1 saat sonra yeniden deneyebilirsiniz, paketi yeniden yükledim.

Çevrimdışı zerrebey

• Yeni Penguen
  • *
  • Dağıtım: linuxmint 20 & LMDE4
  • Grafik Kartı: AMD ATI Radeon HD 5670
  • İşlemci: AMD Phenom(tm) II X4 955 Processor
« Yanıtla #6 : 24 Ekim 2020, 00:14:40 »
Aynı sorunu LMDE4 sistemde nasıl düzeltebiliriz acaba. Sistem bilgisi çalışmıyor.

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
« Yanıtla #7 : 24 Ekim 2020, 00:22:29 »
Aynı sorunu LMDE4 sistemde nasıl düzeltebiliriz acaba. Sistem bilgisi çalışmıyor.

Hangi sorunu?

Çevrimdışı zerrebey

• Yeni Penguen
  • *
  • Dağıtım: linuxmint 20 & LMDE4
  • Grafik Kartı: AMD ATI Radeon HD 5670
  • İşlemci: AMD Phenom(tm) II X4 955 Processor
« Yanıtla #8 : 24 Ekim 2020, 00:27:31 »
https://forum.linuxmint.net.tr/index.php?topic=10875.msg66448#msg66448

sistem bilgisi gösterme sorunu

Kusura bakmayın oraya yazdığımı sanıyordum ama burada göründü nasıl olduysa :)

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
« Yanıtla #9 : 24 Ekim 2020, 00:40:25 »
Buradaki paketi kurarak çözebilirsiniz.

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
« Yanıtla #10 : 18 Aralık 2020, 07:09:24 »
thunar-archive-plugin paketi, .odt, docx vb. dosya biçimlerini arşive ekleme sorununu çözen yama eklenerek depoya eklenmiştir. Bu güncelleme ile Xfce sürümü kullananların, ofis dokümanlarına sağ tıklayarak sıkıştırma sorunu çözülmüş oldu. Paketi kurmak için, konunun ilk mesajındaki PPA deposunu sisteme ekleyip, sisteminizi güncelemek yeterli olacaktır. Ardından oturumu kapatıp, yeniden oturum açınız.