Gönderen Konu: ubuntu vs mint sorunsalı biraz kafam karıstı  (Okunma sayısı 9713 defa)

Çevrimdışı cmertkucuk

• Penguen
  • Dağıtım: Mint
  • Masaüstü Ortamı: KDE
ubuntu vs mint sorunsalı biraz kafam karıstı
« : 27 Kasım 2014, 11:50:36 »
Selam,

Ubuntu yazılım merkezinde çok fazla uygulama var Mint'de olmayan uygulamalar (mint yazılım yöneticisinde olmayan uygulamalar).    Ben Mint kullanıyorum.

Mint'de Ubuntu uygulamalarının çalısmasını istiyorum. Biliyorum Mint zaten ubuntu tabanlı ama bazı uygulamalar Mint yazılım yoneticisinde yok. Bunları Mint'e yükleyebilir miyim bir yolu var mıdır (Ubuntu'yu kurmadan)? Eğer bir yolu varsa hiç Ubuntu kurmayacagım.

Eğer yüklenemiyorsa Ubuntu'yu daha rahat kullanmak için Gnome yapabilir miyim? Birde Ubuntu'nun türevleri var sanrım Gnome olan, onlar stabil midir (Kubuntu, Lubuntu ...)?

Ya da Ubuntu kullanacagım ama masaüstü ortamını beğenmiyorum, Ubuntu özelleştirilebilir mi? Masaustu simgeler ikonlar conky vb., Mint'deki gibi değiştirebilir miyim?

Ubuntu mu kulanmalıyım Mint mi ? Hangisi daha özelleştirilebilir?

Ubuntu ile Mint'in farkı ne hangisi daha avantajlı (sadece masaüstü ortamları mı daha başka farkları da var mı)?

(Bu da benim için önemli) Masaüstü nasıl özelleştirilir, gerekli programların isimlerini verir misiniz?

Teşekkürler.

Düzenleme: İmla (Lütfen imla kurallarına elimizden geldiğince uymaya gayret edelim.)

« Son Düzenleme: 27 Kasım 2014, 12:21:32 Gönderen: Butterfly »
ϜϓſϞ EY TÜRK!
Üstte mavi gök çökmedikçe altta yağız yer delinmedikçe senin ilini ve töreni kim bozabilir TİTRE ve KENDiNE DÖN !
(Bilge Kağan)ϜϓſϞ

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
  • Dağıtım: Linux Mint 20 & LMDE 4
  • Masaüstü Ortamı: Cinnamon 4.6 & Xfce 4.14
  • Grafik Kartı: Nvidia GF 9500
  • İşlemci: AMD X3
Ynt: ubuntu vs mint sorunsalı biraz kafam karıstı
« Yanıtla #1 : 27 Kasım 2014, 12:27:39 »
Linux Mint yazılım yöneticinde, Ubuntu'dan farklı olarak ücretli yazılımlar listelenmezler. Bunun haricinde diğer tüm uygulamalara ulaşabilirsiniz. Eğer ulaşamadığınız bir uygulama varsa bilgilendirebilirsiniz.

Ubuntu'da Linux Mint gibi özelleştirilebilir tabii ki. Linux Mint Cinnamon masaüstünü özelleştirmek için buradaki konu incelenebilir. Benzer değişiklikler Ubuntu'da da yapılabilir, sadece kullanılan araçlar farklıdır.

Bana göre Cinnamon masaüstü Unity masaüstünden daha fazla özelleştirilebilir. Bunun tersini savunan da olabilir. Tüm bu görüşlerin göreceli olacağını belirtmeye gerek yok sanırım.

Ubuntu türevlerinin kararlılık ile ilgili bir sorunları olduğunu sanmıyorum.
Elimizden geldiğince dilimizin döndüğünce...

[info] Konu Açarken Dikkat Edilmesi Gerekenler  |  Forum Kuralları  |  Kod Etiketi Kullanımı[/info]

Çevrimdışı cmertkucuk

• Penguen
« Yanıtla #2 : 27 Kasım 2014, 13:58:37 »
bagzıları mint yazılım yöneticisinde yok

mesela

3D Slicer  (ücretsiz)  diye bir uygulama var ubuntu yazılım merkezinde   bu mint yazılım yöneticisinde bulunmuyor

neden mint yazılım yöneticisinde eksik uygulama var ve nasıl yüklerim mint e

ϜϓſϞ EY TÜRK!
Üstte mavi gök çökmedikçe altta yağız yer delinmedikçe senin ilini ve töreni kim bozabilir TİTRE ve KENDiNE DÖN !
(Bilge Kağan)ϜϓſϞ

Çevrimdışı meda

• Penguen
  • Dağıtım: Manjaro-Lysia 20.0 X64 KDE
  • Grafik Kartı: GT 940MX
  • İşlemci: İ7 7500U
« Yanıtla #3 : 27 Kasım 2014, 14:04:21 »
Cinnamon özelleştirmesini Unity şu anki sürümde asla ve katta geçemez. Böyle bir amacıda yok zaten. Dizüstü (Ekran 14") bilgisayarımda Ubuntu-Unity kullanıyorum bana göre daha kullanışlı ve ekranda daha fazla yer bırakıyor. Masaüstünde de Mint-Cinnamon kullanıyorum. Özelleştirme konusunda emin olun Mint 17.1 (3-4 güne kadar kararlı sürüm yayınlanacaktır.) çok büyük kolaylıklar sağlıyor.
http://cinnamon.linuxmint.com/ otomatik olarak verdiğim adresle eşleşme yaparak sağdan soldan simge, tema, eklenti ...  falan arama yapmanıza gerek bırakmıyor.

Ubuntu'ya Cinnamon yükleyebilirsiniz.

Ubuntu Trusty depoları ile ilgili bir soruna benziyor.
"BEDAVA Bedava yaşıyoruz, bedava;Hava bedava, bulut bedava;Dere tepe bedava;Yağmur çamur bedava;Otomobillerin dışı,Sinemaların kapısı,Camekanlar bedava;Peynir ekmek değil amaAcı su bedava;Kelle fiyatına hürriyet,Esirlik bedava;Bedava yaşıyoruz, bedava.
                   Orhan VELİ"

Çevrimdışı cmertkucuk

• Penguen
« Yanıtla #4 : 27 Kasım 2014, 14:09:43 »
Peki ben Windows'daki gibi programlama ile ilgilenebilir miyim Linux Mint'de?

Programlama dillerinin hepsini kullanabilir miyim?

Linux Mint yazılım yöneticinde, Ubuntu'dan farklı olarak ücretli yazılımlar listelenmezler. Bunun haricinde diğer tüm uygulamalara ulaşabilirsiniz. Eğer ulaşamadığınız bir uygulama varsa bilgilendirebilirsiniz.

Ubuntu'da Linux Mint gibi özelleştirilebilir tabii ki. Linux Mint Cinnamon masaüstünü özelleştirmek için buradaki konu incelenebilir. Benzer değişiklikler Ubuntu'da da yapılabilir, sadece kullanılan araçlar farklıdır.

Bana göre Cinnamon masaüstü Unity masaüstünden daha fazla özelleştirilebilir. Bunun tersini savunan da olabilir. Tüm bu görüşlerin göreceli olacağını belirtmeye gerek yok sanırım.

Ubuntu türevlerinin kararlılık ile ilgili bir sorunları olduğunu sanmıyorum.

Mint'de olmayan Ubuntu'da olan yazılımları https://apps.ubuntu.com/cat/ bu linkteki siteden indirip kursam sorun olur mu sıkıntı olur  mu? Burada Ubuntu'da yüklü uygulamalar var.

Düzenleme : İmla ve mesajlar birleştirildi.
« Son Düzenleme: 27 Kasım 2014, 14:22:54 Gönderen: Butterfly »
ϜϓſϞ EY TÜRK!
(Bilge Kağan)ϜϓſϞ

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
« Yanıtla #5 : 27 Kasım 2014, 14:28:39 »
Visial Basic, .Net gibi programlama dillerini kullanamzsınız. Ama bunlara alternatif Gambas, Mono gibi geliştirme ortamlarını deneyebilirsiniz. Pyhton, QT gibi çarpraz (cross) diller ile Linux, Mac ve Windows için uygulama geliştirebilirsiniz.

Ücretli olmayan uygulamaların tamamına Yazlım Yöneticisi veya Synaptic üzerinden ulaşmak mümkün. Depoda olmayan yazılım hangisidir?

Düzenleme : 3D Slicer Ubuntu 11.10 sürüm sonrasında Ubuntu deposunda da yokmuş.

https://apps.ubuntu.com/cat/applications/slicer/

Dediğim gibi ücretli olmayan tüm uygulamalara Linux Mint Yazılım Yöneticisi ile erişebilirsiniz.
« Son Düzenleme: 27 Kasım 2014, 14:33:41 Gönderen: Butterfly »

[info] Konu Açarken Dikkat Edilmesi Gerekenler  |  Forum Kuralları  |  Kod Etiketi Kullanımı[/info]

Çevrimdışı cmertkucuk

• Penguen
« Yanıtla #6 : 27 Kasım 2014, 14:58:02 »
Teşekkürler  o zaman kafamizı karıştırmayayim
 sadece yazılım yöneticisi işimizi görür peki Windows ortamında kullandığım bir programı (yazılım geliştirmek icin) Linux'ta wine programı ile yüklesem calistirabilirmiyim
Örnek visual basic...

Linux ortamında gelistirdigim bir programı(wine ile yada aalternetif linux programlariyla ) Windows ortaminda kullanabilirmiyim yada tersi sorun olur mu
ϜϓſϞ EY TÜRK!
(Bilge Kağan)ϜϓſϞ

Çevrimdışı meda

• Penguen
« Yanıtla #7 : 27 Kasım 2014, 15:05:22 »
İşin içinde Wine olduğu için net bir şey diyemeyiz.Nihayetinde denemek lazım. .Net yakın zamanda kaynak kodları duyurulmuştu bu sebeple belki Linux ortamında ilerleyen günlerde belki kullanılabilir.
"BEDAVA Bedava yaşıyoruz, bedava;Hava bedava, bulut bedava;Dere tepe bedava;Yağmur çamur bedava;Otomobillerin dışı,Sinemaların kapısı,Camekanlar bedava;Peynir ekmek değil amaAcı su bedava;Kelle fiyatına hürriyet,Esirlik bedava;Bedava yaşıyoruz, bedava.
                   Orhan VELİ"

Çevrimdışı cmertkucuk

• Penguen
« Yanıtla #8 : 27 Kasım 2014, 15:13:40 »
Yani Linux ortamında programlama dillerinin (yazılım geliştirmek) çoğu çalışıyor çok az bir kısmı çalışmıyor.
O da Wine ile deneyerek çözülebilir mi demek istediniz?

Peki masaüstünu özelleştirme için program adları yazarsaniz  sevinirim.

Bu arada Ubuntu ile Mint arasında, Gnome Unity hariç başka fark yok heralde?

Yani Windows'a dönmeden rahatlıkla kullanabilir miyim Linux'u?

Son sorum, Linux'a kesin virüs girmez mi? Antivirus program varsa adını verirseniz sevinirim.

Düzenleme: Mesajlar birleştirildi.
« Son Düzenleme: 27 Kasım 2014, 15:26:31 Gönderen: Butterfly »
ϜϓſϞ EY TÜRK!
(Bilge Kağan)ϜϓſϞ

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
« Yanıtla #9 : 27 Kasım 2014, 15:42:02 »
Gambas, Visial Basic benzeri bir uygulamadır. Visual Basic ile deneyiminiz varsa Gambas'a kolayca alışacağınızı düşünyorum. Yine Mono'ya, .Net'in açık kaynak türevi denilebilir.

Bence VB ve .Net'i Linux altında çalıştırmaya uğraşmak yerine altermatif uygulamaları denerseniz daha az sorun yaşarsınız. Ayrıca bunlarda çarpraz (croos) geliştirme uygulamalarıdır.

Masaüstünü nasıl özelleştirebileceğiniz ile ilgili bir bağlantı paylaşmıştım. Ek bir uygulama kurmadan özelleştirme yapmak mümkün.

Linux Mint'in kendine has uygulamaları ve bazı düzeltmeler haricinde pek bir fark yoktur.

Başlangıç için Linux ve Windows'u çoklu başlangıç (dual boot) ile birarada kullanabilirsiniz.
Alışma devresi sonrası isterseniz Windows'u silebilirsiniz.

Linux'a virüs bulaşması oldukça düşük bir olasılık. Ama her zaman tedbirlik olmakda fayda var.

http://www.enginkuzu.org/linux-virusler.php

http://alternativeto.net/software/kaspersky-anti-virus/?platform=linux

Çevrimdışı cmertkucuk

• Penguen
« Yanıtla #10 : 27 Kasım 2014, 16:07:31 »
Gambas, Visial Basic benzeri bir uygulamadır. Visual Basic ile deneyiminiz varsa Gambas'a kolayca alışacağınızı düşünyorum. Yine Mono'ya, .Net'in açık kaynak türevi denilebilir.

Bence VB ve .Net'i Linux altında çalıştırmaya uğraşmak yerine altermatif uygulamaları denerseniz daha az sorun yaşarsınız. Ayrıca bunlarda çarpraz (croos) geliştirme uygulamalarıdır.

Masaüstünü nasıl özelleştirebileceğiniz ile ilgili bir bağlantı paylaşmıştım. Ek bir uygulama kurmadan özelleştirme yapmak mümkün.

Linux Mint'in kendine has uygulamaları ve bazı düzeltmeler haricinde pek bir fark yoktur.

Başlangıç için Linux ve Windows'u çoklu başlangıç (dual boot) ile birarada kullanabilirsiniz.
Alışma devresi sonrası isterseniz Windows'u silebilirsiniz.

Linux'a virüs bulaşması oldukça düşük bir olasılık. Ama her zaman tedbirlik olmakda fayda var.

http://www.enginkuzu.org/linux-virusler.php

http://alternativeto.net/software/kaspersky-anti-virus/?platform=linux

Teşekkür ederim masaüstünu nasıl özelleştirecegimle  ilgili yazı Nerede bulamadim
ϜϓſϞ EY TÜRK!
(Bilge Kağan)ϜϓſϞ

Çevrimdışı Phil Cassidy

• Yeni Penguen
  • *
« Yanıtla #11 : 27 Kasım 2014, 17:50:54 »
Visial Basic, .Net gibi programlama dillerini kullanamzsınız. Ama bunlara alternatif Gambas, Mono gibi geliştirme ortamlarını deneyebilirsiniz. Pyhton, QT gibi çarpraz (cross) diller ile Linux, Mac ve Windows için uygulama geliştirebilirsiniz.

Çok yakında bu sıkıntı da aşılacak gibi görünüyor:

http://blogs.msdn.com/b/dotnet/archive/2014/11/12/net-core-is-open-source.aspx

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
« Yanıtla #12 : 27 Kasım 2014, 21:25:39 »
Teşekkür ederim. Masaüstünü nasıl özelleştireceğimle ilgili yazı nerede bulamadım.

[Nasıl] Cinnamon Masaüstünde Cinnamon, GTK3 ve Simge Teması Kurulumu

Çevrimdışı meda

• Penguen
« Yanıtla #13 : 27 Kasım 2014, 22:37:42 »
Cinnamon doğal haliyle bile çok fazla özelleştirme yapılabilir. Herhangi bir araca da ihtiyaç duymazsınız. Yeter ki biraz ayarlar menüsünü kurcalayın. Hele ki Mint 17.1 ile çıta baya yukarı taşınmış bir de LTS bir dağıtım taban alınmasıda avantaj sağlayacaktır.
                   Orhan VELİ"