Arkadaşlar benim notebook win8 hazır kurulu geldi. bende uzun süre böyle kullandım ancak sıkıldığım için yanına linux mint kurayım dedim ve 40 gb bir alanı ayırdım.
(yalnız daha önce zorin os yüklemiştim bu alana uzun süre kullanmadım onun içinde minti denenek istedim)Daha sonra uefi ayarlarını yaptım benim bios sadece uefi yada legacy seçeneklerinden birini seçtirtiyor ve başka hiç bir şeye dokundurtmuyordu.
daha sonra legacy modda usbye yazdığım iso kalıbını boot ettim ve direk karşıma linux mint kurulumu geldi üç tane seçenek vardı birincisi zorin os yerine kur,yanında kur ve başka bir şey seçeneği.
bende normalde w8 kullanıcısı olduğum için hiç bir şeye dokunmadan ilk seçenekti galiba zorin os'un yerine kur seçeneğini seçtim her şey bitti kurulum sorunsuz tamamlandı .
linux açıldı sıkıntısız kullandım yalnız kendi windows ortamındaki dosyalarıma erişemediğim için biostan boot ayarını uefi yaptım ve başlattım win8'e de sorunsuz girdim. oradan çıktım tekrar biosu legacy yaptım ve çalışttırınca grub ekranı geldi linux mint, Linux mint recovery mode , memtes ve memtest x64 vardı.
bende ilk seçenek olana tıkladım ve girdim dil ayarlarını tamamladım bir kaç ayarlar yaptım ve kapattım. daha sonra ise direk boot ayarını uefi yapıp windowstan başlatmak istedim ancak
NOT BOOTABLE DEVİCE sorunuyla karşılaştım.
gerçekten disk ayarlarıyla filan oynamadığımı düşünüyorum linux mintte çok vakitte geçirmedim toplasanız bir kaç saat nette takıldım bir göz attım bozacak bir şey yapmadım.
daha sonra disk bölümlendirmesine göz atınca linux kurulu alanın 456 gb (hdd kapasitesi 500 gb) olduğunu fark ettim .
3 adet alan var birincisi linux kurulu ikincisi 4 gb swap üçüncüsüde 1 gb değerinde boş alan yani sanki diski birleştirmiş kendi kendine sadece linux var benim kendi C ve D disklerim yok olmuş. Gparted ile kontrol ettiğimde de aynı sonuç vardı sadece 456 gb ve swap alanı birde 1 gb boş biçimsiz alan .
Şimdi ne yapmamı önerirsiniz
Başlık düzenlendi. karakartala