Gönderen Konu: Linux Mint 17 Kurulum Sorunu  (Okunma sayısı 3544 defa)

Çevrimdışı ozgureppa

• Çok Yeni Penguen
  • *
    • ozgureppa
  • Grafik Kartı: AMD
  • İşlemci: İntel
Linux Mint 17 Kurulum Sorunu
« : 29 Nisan 2015, 23:45:50 »
Merhaba arkadaşlar ,

2 Gündür Linux Mint 17.1 Cinnamon kurmak için resmen kendimi parçalıyorum. Sorunumu anlatayım ;  belki 10 kere sistemi yükledim ama tepki alamadığım için diskleri birleştirip birleştirip tekrar yükledim. Windows 8.1 kullanıcısı olduğum için Secure Boot muhabbetini çözmeye çalışmakla uğraşıp durdum.

Şimdi Ben ;

• Biosta Sistem Seçeneklerinden UEFI - CSM - Sadece UEFI - Sadece CSM'den ------> Sadece CSM Olanı Seçtim
  • Secure Boot'u Disabled yaptım
  • Fast boot mu neydi onu ayarladım herneyse
USB'yi taktım; sistem yüklemesi geldi sistemi yükledim ve "Şimdi yeniden başlat dedim".

BIOS Ayarlarımı değiştirmeyince ekranda bişeyler yazıyor ve F4'e basmamı istiyor basınca Recovery Modu açılıyor.

BIOS ayarlarımı normale döndürünce CSM ve UEFI yapınca yani hiç bir tepki göstermeden direk Windows 8.1 geliyor.

Linux Mint'i sorunsuz kurduğuma eminim, Linux Mint'in kurulacağı yer ile önyükleme'nin kurulacağı yeride (ikisede dev/sda9) aynı ayarladım kurulum bitti. Yeniden başlat diyorum, başlayacakken USB çıkarıyorum, BIOS ayarı değişmeyince F4'e zorluyor Recovery'e geçiyor. Değiştirince de direk Windows 8.1.

Lütfen Yardımcı olun 2 gündür uğraşıyorum eğer anlatmam gereken daha başka şeyler varsa anlatırım.

Şimdiden teşekkürler.

Bu arada bilgisayar ayarlarında varsayılan sistemde sadece Windows 8 yazıyor.

Düzenleme : Konu başlığı ve imla
« Son Düzenleme: 30 Nisan 2015, 09:07:22 Gönderen: Butterfly »

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
  • Dağıtım: Linux Mint 20 & LMDE 4
  • Masaüstü Ortamı: Cinnamon 4.6 & Xfce 4.14
  • Grafik Kartı: Nvidia GF 9500
  • İşlemci: AMD X3
Ynt: Linux Mint 17 Kurulum Sorunu
« Yanıtla #1 : 30 Nisan 2015, 09:14:17 »
CSM seçeneği nedir, yani sistemi EFI desteği yerine klasik (legacy) kipde mi açıyor?
Grub önyükleyici kurulum yaptığınız disk bölümne kurulmamalı. Klasik kipde kurulum yapıyorsanız önyükleyinin kurulum yapılacağı yer olarak /dev/sda9  gibi disk bölümü yerine diskin ana bölümü seçilmeli, örneğin /dev/sda gibi.
Elimizden geldiğince dilimizin döndüğünce...

[info] Konu Açarken Dikkat Edilmesi Gerekenler  |  Forum Kuralları  |  Kod Etiketi Kullanımı[/info]

Çevrimdışı Altaylardan_Gelen_atlı

• Çok Yeni Penguen
  • *
  • Dağıtım: linuxmint 18.2
  • Masaüstü Ortamı: cinnamon
  • Grafik Kartı: nvidia
  • İşlemci: intel
« Yanıtla #2 : 30 Nisan 2015, 12:34:49 »
Sanırım burada bir açıklama var: http://8.enpedi.com/2013/01/guvenli-onyukleme-secure-boot-nedir.html

''Bazı BIOS modellerinde ise SecureBoot ayarı olsa bile devre dışı bırakmak yeterli olmayabiliyor. Örneğin altta gördüğünüz bir Asus dizüstü bilgisayara ait BIOS'da hiçbir şekilde görünmeyen Windows 8 kurulum medyası Windows Boot Manager'i devre dışı bıraktıktan sonra görünmeye başlıyor: ''

''Yine bazı bilgisayarlarda Launch CSM ayarını Enabled yapmak gerekebilir. Bunun için direkt Launch CSM ayarı enabled olarak ayarlanabileceği gibi (4) bazı BIOS modellerinde bu ayarı etkinleştirebilmek için biraz uğraşmak gerekebilir. ''

''Sizde de Launch CSM ayarı etkin değilse yani değiştirilemiyorsa önce Secure Boot (1) ve Fast Boot (2) ayarlarını devre dışı (Disabled) olarak ayarlayıp kaydederek BIOS'dan çıkın. (3) Ardından tekrar BIOS'a girdiğinizde bu ayarı değiştirebileceğinizi göreceksiniz; (4) ''

Ayrıca bu linkte geçiyor sanırım dil yeterli değil ;
'' I don't have that board, but do have an Asus.  If your are booting pure EFI mode (have your OS on a GPT disk with EFI boot partition, EFI bootloader, etc), then you want CSM disabled. If you do so however, your hardware has to support GOP/EFI, which means your Video BIOS may need updated.  For the EFI and legacy Oprom - legacy Oprom is the old MBR BIOS way of supporting device firmware. EFI is the new EFI driver way.  If you are doing the good old Master Boot Record (MBR route), then you want CSM enabled, or you won't be able to boot. Figuring out what the CSM options mean is another thing - from their names some seem redundant. If you are booting windows and want to disable secure boot, select "other OS" for the key stuff. You can boot from network devices by using the PXE protocol. If you have to ask.... Boot from storage device like USB, CD-ROM. Boot from PCIe ... I don't know. Maybe a PCIe SSD drive? Or a USB expansion card with a bootable USB device plugged-in.  ''
http://www.sevenforums.com/general-discussion/356109-understand-uefi-csm-bios-setting-asus-h97-plus.html

Bilgi amaçlıdır uygun görülmediği taktirde silinmesinde sakınca yoktur.

Düzenleme: İmla
« Son Düzenleme: 30 Nisan 2015, 19:25:17 Gönderen: Reddet »
'' 𐱅𐰭𐰼𐰃 𐱅𐰇𐰼𐰚𐰇 𐰴𐰆𐰺𐰆𐰽𐰆𐰣 𐰋𐰀 𐰘𐰇𐰲𐰀𐰠𐱅𐰾𐰃𐰤 ''

Çevrimdışı ozgureppa

• Çok Yeni Penguen
  • *
    • ozgureppa
  • Grafik Kartı: AMD
  • İşlemci: İntel
« Yanıtla #3 : 30 Nisan 2015, 16:19:14 »
Verdiğiniz Linki baştan sona okumuştum .
Ayrıca Butterfly sizin dediğiniz şeyi windows'un yanına kurunca otomatik olarak kendisi yapıyor ..

Dün Gece EasyBCD ile sistem seçme ekranının gelmesini sağladım ancak linux mint yine gözükmüyordu ,
bende kesin olması için ayarları yapıp tekrar linux mint'i windows'un yanına kur  seçeneği ile kurdum .
Yinede kurulum gözükmedi sadece işletim sistemi seçme ekranında fazladan windows boot manager seçeneği
geldi ama araştırdıklarıma göre bu bi hata gibi bir şey  bende bu yüzden seçeneğe dokunmadan windows'a geçtim,
Bilgisayarım Samsung Ativ Book ve gördüğüm boot menulerden farkı çok ya biyerde hata yapıyorum yada başka bir ayar
yapmam lazım hala çözüm bulmuş değilim , yüklediğim sistem hiç bir yerde gözükmemekte ..

Yine de yanıtlarınız için çok çok teşekkür ederim , eğer ki sorunla ilgili yine cevaplarınız olursa yazmanızı bekliyorum...

İyi Forumlar..

Çevrimdışı Genizcil_N

• Forum Sorumlusu
  • Guru
  • Dağıtım: Linux Mint 20
  • Masaüstü Ortamı: Mate
« Yanıtla #4 : 01 Mayıs 2015, 00:29:34 »
http://nerdia.net/2014/05/20/install-ubuntu-14-04-on-samsung-ultrabook-ativ-book-9/ Burada yazdığı gibi Mint'i kurduktan sonra Fastboot'u etkinleştirmek denenebilir.

Aynı model bir dizüstünde sorun şöyle çözülebiliyormuş: http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=2260438
Bu çözümün Mint'e uyarlanabileceğini düşünüyorum. Mint'e Usb bellekten girip aşağıdaki komutların çıktılarını yollayabilir misiniz?
Uçbirimi açmak için CTRL+ALT+T tuşlarına birlikte basınız. (Menü => Donatılardan da uçbirime ulaşabilirsiniz).
Kod: [Seç]
cat /etc/fstab
Kod: [Seç]
sudo blkid