Gönderen Konu: Linux MintKDE ( Asus x55u ) Yavaş Açılma Sorunu  (Okunma sayısı 5730 defa)

Çevrimdışı Bilgiçadam

• Çok Yeni Penguen
  • *
Linux MintKDE ( Asus x55u ) Yavaş Açılma Sorunu
« : 22 Mayıs 2015, 18:18:52 »
Merhabalar,

Öncelikle Linux işletim sisteminde  Linux Mint'i kullanmam bana çok özel olacağını hissettirdiği için ekibe teşekkürler. Daha önce falan  filan Linux kurdum  hep çöktü sonunda  Mint ile tanıştım ve anladım Mint ben , ben Mint imişim  :)

Arkadaşlar ben şu sisteme Linux Mint kurdum, ama sistem geç açılıyor biraz orta seviyede kasma var  ne yapmalıyım?

Laptop : ASUS x55u
İşlemci : AMD E450  2 CPU  1.6 Ghz
Ram : 4 GB 1600 Mhz
Hdd : Mekanik Sata 2 Disk

Düzenleme: İmla ve başlık.
karakartala

« Son Düzenleme: 24 Mayıs 2015, 13:33:24 Gönderen: karakartala »

Çevrimdışı Genizcil_N

• Forum Sorumlusu
  • Guru
  • Dağıtım: Linux Mint 20
  • Masaüstü Ortamı: Mate
Ynt: Linux mint KDE 4.13.2
« Yanıtla #1 : 22 Mayıs 2015, 23:20:56 »
Kod: [Seç]
inxi -Fxzçıktısına bakabilir miyiz?
dmesg çıktısını da uzun olacağından dolayı paste2.org gibi bir siteden paylaşabilirsiniz.

Çevrimdışı Bilgiçadam

• Çok Yeni Penguen
  • *
Ynt: Linux mint KDE 4.13.2
« Yanıtla #2 : 23 Mayıs 2015, 22:56:32 »
1. kodun çıktısı " "

mint[member=37]mint[/member]-X55U:~ > inxi -Fxz
System:    Host: mint-X55U Kernel: 3.16.0-37-generic x86_64 (64 bit, gcc: 4.8.2)
           Desktop: KDE 4.14.2 (Qt 4.8.6) Distro: Linux Mint 17.1 Rebecca
Machine:   Mobo: ASUSTeK model: X55U version: 1.0 Bios: American Megatrends version: X55U.422 date: 04/01/2013
CPU:       Dual core AMD E-450 APU with Radeon HD Graphics (-MCP-) cache: 1024 KB flags: (lm nx sse sse2 sse3 sse4a ssse3 svm) bmips: 6587.5
           Clock Speeds: 1: 1650.00 MHz 2: 825.00 MHz
Graphics:  Card: Advanced Micro Devices [AMD/ATI] Wrestler [Radeon HD 6320] bus-ID: 00:01.0
           X.Org: 1.15.1 driver: fglrx Resolution: 1366x768@60.0hz
           GLX Renderer: AMD Radeon HD 6320 Graphics GLX Version: 4.4.13283 - CPC 14.501.1003 Direct Rendering: Yes
Audio:     Card-1: Advanced Micro Devices [AMD] FCH Azalia Controller driver: snd_hda_intel bus-ID: 00:14.2
           Card-2: Advanced Micro Devices [AMD/ATI] Wrestler HDMI Audio driver: snd_hda_intel bus-ID: 00:01.1
           Sound: Advanced Linux Sound Architecture ver: k3.16.0-37-generic
Network:   Card-1: Qualcomm Atheros AR9485 Wireless Network Adapter driver: ath9k bus-ID: 01:00.0
           IF: wlan0 state: down mac: <filter>
           Card-2: Qualcomm Atheros AR8161 Gigabit Ethernet driver: alx port: e000 bus-ID: 02:00.0
           IF: eth0 state: up speed: 100 Mbps duplex: full mac: <filter>
Drives:    HDD Total Size: 320.1GB (3.3% used) 1: id: /dev/sda model: WDC_WD3200BPVT size: 320.1GB
Partition: ID: / size: 98G used: 10G (11%) fs: ext4 ID: swap-1 size: 3.85GB used: 0.00GB (0%) fs: swap
           ID: swap-2 size: 0.93GB used: 0.00GB (0%) fs: swap ID: swap-3 size: 0.93GB used: 0.00GB (0%) fs: swap
RAID:      No RAID devices detected - /proc/mdstat and md_mod kernel raid module present
Sensors:   System Temperatures: cpu: 51.0C mobo: N/A gpu: 54.00C
           Fan Speeds (in rpm): cpu: N/A
Info:      Processes: 183 Uptime: 3 min Memory: 1492.0/3536.7MB Runlevel: 2 Gcc sys: 4.8.2 Client: Shell inxi: 1.8.4 "

2. kodun çıktısı : http://paste2.org/DyE0cxcJ

Düzenleme: Kod etiketi düzeltildi.
karakartala
« Son Düzenleme: 24 Mayıs 2015, 13:34:38 Gönderen: karakartala »

Çevrimdışı Genizcil_N

• Forum Sorumlusu
  • Guru
Ynt: Linux MintKDE ( Asus x55u ) Yavaş Açılma Sorunu
« Yanıtla #3 : 24 Mayıs 2015, 14:24:48 »
Bu başlıkta yalnızca yavaş açılma sorununu konuşalım.Diğer sorun için ayrı konu açmışsınız.

Takas alanını(swap) neden bu kadar büyük yaptınız? Yaklaşık 14 sn açılışı uzatıyor. Ipv6'yı devredışı bırakabilirsiniz: http://forum.linuxmint.net.tr/index.php?topic=1794.msg11404#msg11404
Şu komutun da çıktına bakalım:
iptables -t raw -A OUTPUT -p tcp --dport 21 -j CT --helper ftpYukarıdakileri yaptıktan sonra tekrar dmesg çıktına bakalım.

Çevrimdışı Bilgiçadam

• Çok Yeni Penguen
  • *
« Yanıtla #4 : 24 Mayıs 2015, 17:16:15 »
mint[member=37]mint[/member]-X55U:~ > iptables -t raw -A OUTPUT -p tcp --dport 21 -j CT --helper ftp
CT: Could not determine whether revision 2 is supported, assuming it is.
CT: Could not determine whether revision 2 is supported, assuming it is.
iptables v1.4.21: can't initialize iptables table `raw': Permission denied (you must be root)
Perhaps iptables or your kernel needs to be upgraded.
mint[member=37]mint[/member]-X55U:~ >

Tamamdır dikkat edeceğim,

şimdisiz swap için çok ayrımışsınız dediniz ama  mint kurmadan önce linux kurulumları araştırdım 3.85 gb  civarı uygunmuş ve daha performanslı olmasını sağlıyormuş, e o zamanben ne yapacağım bu konuda swap alanını nasıl düzeltebilirim, sistemi nasıl hızlandıra bilirim :)

Çevrimdışı Genizcil_N

• Forum Sorumlusu
  • Guru
« Yanıtla #5 : 26 Mayıs 2015, 17:09:00 »
İnternet kablosunu çıkarıp bilgisayarı başlatmayı dener misiniz? Böyle yapınca süre kısalıyor mu?
Yukarıdaki komutu eksik yazmışım. Bu komutun çıktısına bakabilir miyiz?
sudo iptables -t raw -A OUTPUT -p tcp --dport 21 -j CT --helper ftp

Takas alanı nasıl küçültülür bilmiyorum. Ancak silip yeniden oluşturabiliriz. Akşam bir aksilik olmazsa şuradaki anlatımı yazarım: https://wiki.archlinux.org/index.php/swap#Swap_file

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
  • Dağıtım: Linux Mint 20 & LMDE 4
  • Masaüstü Ortamı: Cinnamon 4.6 & Xfce 4.14
  • Grafik Kartı: Nvidia GF 9500
  • İşlemci: AMD X3
« Yanıtla #6 : 26 Mayıs 2015, 17:18:03 »
Aşağıdaki şekilde takas alanını geçici olarak pasifleştirmeyi deneyebilirsiniz.

Aşağıdaki komut ile /etc/fstab dosyasını açınız.

sudo kwrite /etc/fstab
Aşağıdaki şekilde başlayan satırları bulunuz.

# swap was on /dev/sdax during installation
UUID=xxxxxxxx-xxxx-xxxx-xxxx-xxxxxxxxxxxx  none            swap    sw

"UUID=" ile başlayıp "swap    sw" ile biten satırın başına # işareti ekleyip satırı pasifleştiriniz ve dosyayı kaydediniz.

#UUID=xxxxxxxx-xxxx-xxxx-xxxx-xxxxxxxxxxxx  none            swap    sw

Sistemi yeniden başlattığınızda takas alanı pasifleşecektir. Değişikliği geri almak için eklediğiniz # işaretini silmeniz yeterli olacaktır. Durumu bir de böyle gözlemleyiniz.

Alıntı
[    4.846488] random: nonblocking pool is initialized
[ 18.889988] Adding 3758076k swap on /dev/sda6. Priority:-1 extents:1 across:3758076k FS

Ek olarak buradaki öneri uygulanabilir.
« Son Düzenleme: 26 Mayıs 2015, 17:24:45 Gönderen: Butterfly »
Elimizden geldiğince dilimizin döndüğünce...

[info] Konu Açarken Dikkat Edilmesi Gerekenler  |  Forum Kuralları  |  Kod Etiketi Kullanımı[/info]

Çevrimdışı Bilgiçadam

• Çok Yeni Penguen
  • *
« Yanıtla #7 : 26 Mayıs 2015, 19:21:40 »
Aşağıdaki şekilde takas alanını geçici olarak pasifleştirmeyi deneyebilirsiniz.

Aşağıdaki komut ile /etc/fstab dosyasını açınız.

sudo kwrite /etc/fstab
Aşağıdaki şekilde başlayan satırları bulunuz.

UUID=xxxxxxxx-xxxx-xxxx-xxxx-xxxxxxxxxxxx  none            swap    sw

"UUID=" ile başlayıp "swap    sw" ile biten satırın başına # işareti ekleyip satırı pasifleştiriniz ve dosyayı kaydediniz.

#UUID=xxxxxxxx-xxxx-xxxx-xxxx-xxxxxxxxxxxx  none            swap    sw

Sistemi yeniden başlattığınızda takas alanı pasifleşecektir. Değişikliği geri almak için eklediğiniz # işaretini silmeniz yeterli olacaktır. Durumu bir de böyle gözlemleyiniz.

Ek olarak buradaki öneri uygulanabilir.

Belirtilen " fstap" içeriğini belirtilen " sudo kwrite /etc/fstab" ile bulamadım, herhangibir pencere çıkmadı , ama normal olarak etc klasötünün içine girdim masaüstünden giderek ama bu seferde komut penceresinden açmadığım için " fstab" dosyası üzerinde değişiklik yapamıyorum ne yapmalıyım,
birde bu swap tam olarak ne işe yarıyor pek anlayamadım ben

İnternet kablosunu çıkarıp bilgisayarı başlatmayı dener misiniz? Böyle yapınca süre kısalıyor mu?
Yukarıdaki komutu eksik yazmışım. Bu komutun çıktısına bakabilir miyiz?
sudo iptables -t raw -A OUTPUT -p tcp --dport 21 -j CT --helper ftp

Takas alanı nasıl küçültülür bilmiyorum. Ancak silip yeniden oluşturabiliriz. Akşam bir aksilik olmazsa şuradaki anlatımı yazarım: https://wiki.archlinux.org/index.php/swap#Swap_file

mint[member=37]mint[/member]-X55U:~ > sudo iptables -t raw -A OUTPUT -p tcp --dport 21 -j CT --helper ftp
[sudo] password for mint:
1
Üzgünüm, yeniden deneyin.
[sudo] password for mint:
mint[member=37]mint[/member]-X55U:~ >

yukarıda belirttiğiniz kodunçıktısıvar ama kod galiba hatalı , :) şimdi bu takas alanı yani swap ney hiç anlamadım, hani ne den bir çok yerde 3 gb gibi yüksek koymanız iyi olur diyorlar bende kurulum talimatlarına baktım diğer linuxlarıda bu şekilde kurudm ama tek stabil olan Linux Mint çıktı şimdilik sadece kasma ,donma,yavaş çalışma ve açılma sorunum var :)

Düzenleme: Lütfen art arda ileti göndermek yerine son iletinizi düzenleyiniz.
karakartala
« Son Düzenleme: 27 Mayıs 2015, 00:08:10 Gönderen: karakartala »

Çevrimdışı Genizcil_N

• Forum Sorumlusu
  • Guru
« Yanıtla #8 : 27 Mayıs 2015, 00:06:15 »
Komut dmesg çıktısındaki nf_conntrack... şeklinde giden satır için. Komut yönetici izni gerektirdiğinde şifre sormuş. Ancak siz şifreyi hatalı girmişsiniz. Şifre girilmiyor gibi görünsede girilir. Şifrenin görünmemesi güvenlik amaçlı bir önlemdir. Komutta bir hata göremedim. Kaynak

Önce Butterfly'ın önerisini deneyelim. İlk komutu şu şekilde verince bir pencere açılması gerekiyor:
sudo kate /etc/fstab devamını Butterfly'ın anlattığı şekilde yapabilirsiniz.
Takas alanı, belleğin(ram) yetersiz kaldığı yerde sabit diskin bir kısmının bellek(ram) olarak kullanılmasını sağlar. Bellek(ram) https://tr.wikipedia.org/wiki/Takas_alan%C4%B1

Kasma donma sorunu için ayrı bir başlık açmanız gerekmekte. Aynı başlık altında yalnızca bir sorun hakkında konuşabiliyoruz. http://forum.linuxmint.net.tr/index.php?topic=3067.0

Çevrimdışı eronis

• Yeni Penguen
  • *
  • Dağıtım: Fedora/Windows/openSUSE
  • Masaüstü Ortamı: 28/10/Tumbleweed
« Yanıtla #9 : 27 Mayıs 2015, 00:10:18 »
Kardeşim, şöyle bir şey var. Bilgisayarın bir i3 bile değil. i3'ü kötülemek için demiyorum bunu. Kaldı ki i3 bile oldukça iyi bir işlemci. Bilgisayarının işlemci başarım gücü aşırı düşük. Benim işlemcim bundan hızlı olmasına rağmen xfce kullanıyorum, diğer masaüstleri -özellikle cinnamon- çok kasıyor. Xfce yükle rahat et :)

Bir ekleme;
Kde'nin bazı efektlerini ve splash screen'i kapatman açılış hızını doğrudan etkileyebilir. Ayrıca masaüstünde minimal widget benzeri araçları kullanmaya hatta eğer mümkünse hiç kullanmamaya gayret et.

Dökümanları inceleyebilirsin;

https://wiki.mageia.org/en/Speeding_up_KDE

http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=1889034

Adam burada kde ile ilgili bir hile göstermiş :)

https://www.youtube.com/watch?v=WyagJDU0MzY&feature=watch_response
« Son Düzenleme: 27 Mayıs 2015, 00:19:02 Gönderen: eronis »