Gönderen Konu: [Çözüldü] Linux Mint'in Kurulduğu Diske Dosya Yazma  (Okunma sayısı 3199 defa)

Çevrimdışı LonelyHero

• Yeni Penguen
  • *
  • Dağıtım: Linux Mint 17.2 “Rafaela”
  • Masaüstü Ortamı: Cinnamon
  • Grafik Kartı: Nvidia GTX 550 Ti
  • İşlemci: Intel Sandybridge i5-2400
Merhabalar;
Kısa bir süre önce Windows'dan tamamiyle kurtulup Linux Mint'e(Linux Mint 17.2) adımımı attım.Yani bu platforma(Linux) çok yeniyim.Linux Mint'i,kurulumda içini tamamiyle formatladığım bir SSD'ye kurdum.Yanına ise depolama için 1 TB HDD yerleştirdim.Linux Mint'i kurduğum diskte başka bir işletim sistemi kurulu değil.Benim sorunum şu şekilde;
Ben şu anda aktif olarak Kerbal Space Program adlı oyunu oynuyorum.Yalnız oynayanlar bilirler oyunun başında çok can sıkan bir yükleme ekranı var 15-20 saniye sürüyor.Steam'den bu oyunu SSD'ye yüklemek istediğimde şu problem ile karşılaşıyorum:
Alıntı
Klasör oluşturulamıyor,sürücü salt okunur.
Hızlı açılmasını istediğim bir pdf'i SSD'ye atmak istediğimde ise şu ile karşılaşıyorum:
Alıntı
'/x.pdf' dosyası açılırken hata:Erişim engellendi.

Linux'a yeni adım atan birisine bu sorun hakkında ne gibi şeyler önerebilirsiniz.
Teşekkürler.

Düzenleme:Konu açma kuralları çerçevesinde sorun iletileri yeniden düzenlendi.
« Son Düzenleme: 04 Ağustos 2015, 22:26:08 Gönderen: LonelyHero »

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
  • Dağıtım: Linux Mint 20 & LMDE 4
  • Masaüstü Ortamı: Cinnamon 4.6 & Xfce 4.14
  • Grafik Kartı: Nvidia GF 9500
  • İşlemci: AMD X3
Ynt: Linux Mint'in Kurulduğu Diske Dosya Yazma
« Yanıtla #1 : 04 Ağustos 2015, 20:53:00 »
Lütfen hata iletilerini resim olarak paylaşmayınız. Bu iletileri kopyalayıp foruma yapıştırabilir ya da foruma aktarabilirsiniz.

Dosyayı neden kök dizine ( / ) kopyalamak istiyorsunuz? Linux'da kök dizine genel dosyaları kopyalamamalısınız. Kök dizinde değişim için dosya yöneticisini yöneticisini yönetici hakları ile açmanız gerekir.

Bunun yerine genel depolama için kullanıcı ev dizinini (home) kullanmanız daha uygun. Bu dizin kullanıcı hakları erişime izn verecek biçimde yapılandırılmıştır.

Lütfen konu açmadan önce bağlantıdaki konuyu da inceleyiniz. Konu Açarken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Elimizden geldiğince dilimizin döndüğünce...

[info] Konu Açarken Dikkat Edilmesi Gerekenler  |  Forum Kuralları  |  Kod Etiketi Kullanımı[/info]

Çevrimdışı LonelyHero

• Yeni Penguen
  • *
« Yanıtla #2 : 04 Ağustos 2015, 21:07:44 »
Öncelikle özür dileyerek konuyu yeniden düzenlediğimi bildirmek isterim.Umarım bu sefer doğru yapmışımdır.

Dediğim gibi oyunda yükleme sürelerini azaltmak ve bazı dosyaları oraya taşıyarak açılma sürelerini azaltmak.Eğer önemi var ise Linux Mint yükleme ekranında herhangi bir partition olayına girmedim.Eğer dediğiniz gibi ise SSD'ye kurduğum Mint'den ve Mint içinde kurduğum programlardan arta kalan bölgeyi kullanamayacakmıyım ?

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
« Yanıtla #3 : 04 Ağustos 2015, 21:14:10 »
Linux Mint'i SSD'ye tek parça kurdu iseniz, kullanıcı ev dizini de bu alan üstündedir zaten. Yani kullanıcı ev dizini altında herhangi bir dizine (ya da masaüstüne) kopyaladığınız dosya aslında SSD üstüne yazılıyor demektir.

[info] Konu Açarken Dikkat Edilmesi Gerekenler  |  Forum Kuralları  |  Kod Etiketi Kullanımı[/info]

Çevrimdışı LonelyHero

• Yeni Penguen
  • *
« Yanıtla #4 : 04 Ağustos 2015, 21:29:17 »
Yalnız Linux Mint'i kurarken -içgüdülerimden faydalanarak- 1 TB HDD'nin konumunu "/home" dizinine atamıştım.
Bilgisayarım sekmesindeyken Ev Dizini'nin üzerine fareyi getirdiğimde bunu görüyorum:
Alıntı
Boş Alan:727 GB

Fareyi Dosya sistemin üzerine getirdiğimde ise 120 GB SSD'den beklenen biçimde bunu görüyorum:
Alıntı
Boş alan:105 GB

Acaba Ev Dizini'nin bu iki diskin toplamı olması söz konusu mu ?

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
« Yanıtla #5 : 04 Ağustos 2015, 22:10:57 »
Tamam anladım, bunu baştan belirtseydiniz keşke.

Bu durumda, aşağıdaki komut ile kök dizin altında bir dizin oluşturalım, bunun adı /home2 olsun ve altında da yine sizin kullanıcı adınız ile bir dizin daha oluşturalım.

Kod: [Seç]
sudo mkdir -p /home2/$USER
Şimdi aşağıdaki komut ile bu dizine kullanıcı için erişim hakkı verelim.

sudo chown $USER:$USER /home2/$USER
Şimdi sizin kendi kullanıcı ev dizininiz altına buna kolay erişim için bir kısayol oluşturalım.

ln -s /home2/$USER /home/$USER/Ev2
Dosyalarınızı Ev2 dizinine kopyaladığınızda sizde şifre istemeyecek ve bu dosyalar SSD diskte depolanacak. Böylece sorunun etrafından bir nebze dolaşmış olacaksınız.

Çevrimdışı LonelyHero

• Yeni Penguen
  • *
Ynt: [Çözüldü] Linux Mint'in Kurulduğu Diske Dosya Yazma
« Yanıtla #6 : 04 Ağustos 2015, 22:27:03 »
Çözüm için teşekkürler sorunsuz çalıştı.