Gönderen Konu: Centos'ta dosya izinleri.  (Okunma sayısı 4269 defa)

Çevrimdışı harkail_rad

• Çaylak Penguen
  • **
  • Dağıtım: linux mint
  • Masaüstü Ortamı: Linux mint Cinnamon
Centos'ta dosya izinleri.
« : 30 Mart 2018, 13:06:45 »
Merhabalar,

Uzun süredir şirkette centos kullanıyoruz. Fileserver görevi görüyor. Kullanıcı izinleri ile ilgili yaşadığım bazı sorunlar var bu konuda değerli görüşlerinizi ve yardımlarınızı esirgemezseniz çok memnun olurum.

Öncelikle
#smbpasswd -a user1 isminde bir kullanıcı oluşturup şifresini verdim.

#gpasswd -a user1 muhasebe -> Daha sonra önceden oluşturduğum muhasebe isimli gruba user1 kullanıcısını dahil ettim.

Yukarıdaki işlem gibi 3 farklı kullanıcı oluşturup "muhasebe" grubuna dahil ettim.

Daha sonra Muh_Arsiv isminde bir klasör oluşturdum.
# chgrp -R muhasebe Muh_Arsiv --> komutu ile muhasebe klasörünün grubunu muhasebe olarak değiştirdim.

#chmod -R 770 Muh_Arsiv --> komutu ile de sahiplik ve grup izinleri okunabilir, yazılabilir, silinebilir, değiştirilebilir yaptım diğer grupların erişmesine izin vermedim.

#vi /etc/samba/smb.conf ile de oluşturlan Muh_Arsiv isminde ki kısayolu kullanıcıların masaüstüne atıyorum.
Yeni oluşturuğum 4 tane muhasebe kullanıcısı bu klasör içerisinde işlem yapıyor. Ama şöyle bir sorun var.
Ahmetin oluşturduğu ve üzerinde çalıştığı dosyaları başka biri açtığında salt okunur olarak açıyor. Ama ahmet dosya ile işini bitirip kapatmış. Yani hiç bir yerde açık değil.
ls -l yapınca ilgili dizinde ahmetin oluşturduğu dosya yada klasörde sahiplik ve grup ahmet kullanıcısı gözüküyor. Diğer kullanıcılar o döküman üzerinde işlem yapmak istediklerinde sorun yaşıyoruz.
Windows işletim sisteminde böyle bir durum görmedim.
Aynı grupta olan kişiler aynı klasör içinde ki dosyayı açıp üzerinde işlem yapıp kapattığında aynı grupta ki başka biri onu salt okunur olmadan açıp üzerinde işlem yapabilmeli.
Bu konuda yardımcı olurmusunuz lütfen?
Teşekkürler.

Çevrimdışı alorak

• Çok Yeni Penguen
  • *
  • debianist
    • aliorhun
  • Dağıtım: Debian
  • Masaüstü Ortamı: Mate
Ynt: Centos'ta dosya izinleri.
« Yanıtla #1 : 31 Mart 2018, 12:58:55 »

/etc/samba/smb.conf dosyası içerisinde oluşturmuş olduğunuz paylaşım alanı için aşağıdaki gibi "force group" tanımı girmeniz gerekmekte. chmod (umask) ayarlarını da kendinize göre düzenleyebilirsiniz.

Kod: [Seç]
[share]
    path = /mnt/share
    force user = winuser
    force group = winuser
    guest only = yes
    browsable = yes
    guest ok = yes
    writable = yes
    read only = no
    create mask = 0777
    force create mask = 0777
    directory mask = 0777
    force directory mode = 0777
özgürlük için...

Çevrimdışı harkail_rad

• Çaylak Penguen
  • **
  • Dağıtım: linux mint
  • Masaüstü Ortamı: Linux mint Cinnamon
Ynt: Centos'ta dosya izinleri.
« Yanıtla #2 : 06 Nisan 2018, 10:50:58 »
/etc/samba/smb.conf dosyası içerisinde oluşturmuş olduğunuz paylaşım alanı için aşağıdaki gibi "force group" tanımı girmeniz gerekmekte. chmod (umask) ayarlarını da kendinize göre düzenleyebilirsiniz.

Kod: [Seç]
[share]
    path = /mnt/share
    force user = winuser
    force group = winuser
    guest only = yes
    browsable = yes
    guest ok = yes
    writable = yes
    read only = no
    create mask = 0777
    force create mask = 0777
    directory mask = 0777
    force directory mode = 0777
Kardeşim bunların açıklamalarını sana zahmet bir yazarmısın lütfen yanlış yapmayalım.
Bir de bir den fazla kullanıcı için virgül mü koymak gerek.