Gönderen Konu: Secure Boot ve linux  (Okunma sayısı 3212 defa)

Çevrimdışı mkuru

• Çok Yeni Penguen
  • *
  • Dağıtım: Linux Mint 17.3
  • Masaüstü Ortamı: Cinnamon
  • Grafik Kartı: Geforce 960M
  • İşlemci: Intel Core i7-6700HQ
Secure Boot ve linux
« : 23 Haziran 2016, 23:29:56 »
Selam arkadaşlar.

Bilgisayarımda secure boot özelliği var ve secure boot aktif olduğu halde Linux Mint 17.3 Rosa Cinnamon sürümünü sorunsuz bir halde kurdum ve şuan sıkıntısız bir şekilde kullanabiliyorum. Bu durum Linux Mint 17.3 sürümünün Microsoft tarafından imzalandığı anlamına mı geliyor?

Ne yazıkki daha güncel olan dağıtımları kuramıyorum. Örneğin Ubuntu 16.04 LTS sürümünü kuramadım. Kurulum ekranı ilerlemiyor bir türlü. Biosdan secure boot özelliğini disable yapmama rağmen kurulum ilerlemiyor. Bu durum bende dağıtımların yeni çıkaracakları sürümleri kuramama endişesi yaratıyor. Linux Mint 18' i kuramayacak mıyım şimdi ben?

Bu secure boot ile ilgili Türkçe kaynakta yok doğru düzgün malesef. Sanırım dağıtımı manuel olarak imzalayıp biosa girilebiliyor keyler ama bunun nasil yapılacağını anlatan bir kaynak bulamadım.  Secure Boot ile birlikte linux kurma ihtimalimiz var mı acaba. Yada bu özelliği ben nasil kapataçağım?

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
  • Dağıtım: Linux Mint 20 & LMDE 4
  • Masaüstü Ortamı: Cinnamon 4.6 & Xfce 4.14
  • Grafik Kartı: Nvidia GF 9500
  • İşlemci: AMD X3
Ynt: Secure Boot ve linux
« Yanıtla #1 : 24 Haziran 2016, 10:15:09 »
Linux Mint secure boot desteği ile gelmemektedir. Hatta kurulum sırasında bu özelliğin kapatılması önerilmektedir. Bununla birlikte Ubuntu'nun secure boot için Windows imzası bulunuyor. Yani, Linux Mint kurarken secure boot kapalı olmalı, Ubuntu için değil.

Elle imzalamak için mok isimli bir uygulama mevcut, ama ben denemedim, aşağıdaki bağlantı incelenebilir.

http://www.rodsbooks.com/efi-bootloaders/secureboot.html
Elimizden geldiğince dilimizin döndüğünce...

[info] Konu Açarken Dikkat Edilmesi Gerekenler  |  Forum Kuralları  |  Kod Etiketi Kullanımı[/info]

Çevrimdışı mkuru

• Çok Yeni Penguen
  • *
  • Dağıtım: Linux Mint 17.3
  • Masaüstü Ortamı: Cinnamon
  • Grafik Kartı: Geforce 960M
  • İşlemci: Intel Core i7-6700HQ
« Yanıtla #2 : 24 Haziran 2016, 11:14:40 »
Linux Mint secure boot desteği ile gelmemektedir. Hatta kurulum sırasında bu özelliğin kapatılması önerilmektedir. Bununla birlikte Ubuntu'nun secure boot için Windows imzası bulunuyor. Yani, Linux Mint kurarken secure boot kapalı olmalı, Ubuntu için değil.

Elle imzalamak için mok isimli bir uygulama mevcut, ama ben denemedim, aşağıdaki bağlantı incelenebilir.

http://www.rodsbooks.com/efi-bootloaders/secureboot.html

Linux Mint 17.3 şuan bende secure boot ile çalışıyor yalnız dediğiniz gibi boot/efi dizini altında ubuntu olarak görünüyor.

Peki Ubuntu 16.04 sürümünde de secure boot desteği var mıdır acaba? Ben kuramadım bir türlü 16.04 sürümünü secure boot açıkkende kapılı ikende kurmuyor.

Çevrimdışı Genizcil_N

• Forum Sorumlusu
  • Guru
  • Dağıtım: Linux Mint 20
  • Masaüstü Ortamı: Mate
« Yanıtla #3 : 27 Haziran 2016, 21:27:59 »
Varmış. Kurulum sorunu başka bir nedenden kaynaklanıyor olabilir. Aynı başlık altında bir soru/sorun hakkında konuşuyoruz. Ubuntu'da yaşanan sorun için uygun kategoride yeni konu açabilirsiniz.