Gönderen Konu: [Çözüldü] Kurulum Şifreleme - Ev Dizini Şifreleme  (Okunma sayısı 3120 defa)

Çevrimdışı Depresif

• Çaylak Penguen
  • **
  • Dağıtım: Linux Mint 20
  • Masaüstü Ortamı: Cinnamon
  • Grafik Kartı: Ryzen 3 2200G
  • İşlemci: Ryzen 3 2200G (APU)
    Selamlar. Tüm diske Mint yükleyecek ve tek bir kullanıcı hesabı kullanacak biri için ev dizini şifreleme veya kurulum şifreleme farkeder mi ?
Daha açık olmak gerekirse, kurulumu şifrelemeyip sadece ev dizinimizi şifrelesek güvenlik açısından bir dezavantajımız olur mu ?

Bir de ev dizinini şifrele dediğimiz zaman "yüksek güvenlik için üzerine yaz" gibi bir seçenek çıkıyor karşımıza. Bunun anlamı nedir ?
« Son Düzenleme: 26 Ağustos 2017, 16:41:56 Gönderen: Depresif »
Kitapların şarjı bitmez, bisikletler benzin istemez. Özgürlük budur.

Çevrimdışı Danny

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Nihilist
  • Dağıtım: Linux Mint
  • Grafik Kartı: Intel HD 620
  • İşlemci: Intel i7 - 7500U
Ynt: Kurulum Şifreleme - Ev Dizini Şifreleme
« Yanıtla #1 : 05 Temmuz 2016, 04:46:33 »
Kurulum şifrelemeden kastınız nedir ? Ev dizinini şifreleyebilirsiniz.

Ev dizininiz şifreli değilken bir dezavantaj oluşturmuyorken, şifreli iken neden oluştursun ?
Gelip sağ yanağımdan öptü. Dindar değildim ama sol yanağımı da çevirmek istedim o an...

Çevrimdışı Depresif

• Çaylak Penguen
  • **
  • Grafik Kartı: Ryzen 3 2200G
  • İşlemci: Ryzen 3 2200G (APU)
« Yanıtla #2 : 05 Temmuz 2016, 05:39:13 »
     Kurulum şifrelemek derken şunu kastettim.

Yani hard diski tamamen şifrelemekten bahsediyorum.

Bildiğiniz üzere kullanıcı hesabına şifre koysak bile herhangi bir canlı işletim sistemi, bilgisayar üzerinde cd veya usb bellekten boot edildiği zaman tüm dosyalarımız erişime açılıyor.

Herkes gibi bu durumu can sıkıcı buluyorum ve garanti olsun diye hem kurulumu, hem de ev dizinimi şifrelemeyi tercih ediyorum.

Kurulum şifrelediğim zaman bilgisayarı açtığımda güvenlik anahtarı girmemi istiyor. Bu anahtarı girdikten sonra  Linux Mint kullanıcı girişi ekranı geliyor. Kurulumu değil, yalnızca ev dizinini şifrelediğim zaman ise bu anahtarı istemeden direkt kullanıcı giriş ekranı açılıyor ancak dosyalar yine de şifreli halde kalıyor.

Asıl sormak istediğim ise şu : Tüm hard diski tek bir işletim sistemiyle ve tek bir kullanıcı hesabıyla kullandığım için  "ev dizinini şifrele" seçeneği kişisel dosyalarımı şifrelemeye yetiyorsa "kurulumu şifrele" seçeneğini de kullanıp 2 kere şifre girmek benim durumumdakiler için lüzumsuz olur mu olmaz mı ?

Kitapların şarjı bitmez, bisikletler benzin istemez. Özgürlük budur.

Çevrimdışı Genizcil_N

• Forum Sorumlusu
  • Guru
  • Masaüstü Ortamı: Mate
« Yanıtla #3 : 08 Temmuz 2016, 10:39:19 »
Yalnızca ev dizinini şifrelediğinizi varsayalım. Bilgisayara erişmesini istemediğiniz biri fiziksel olarak erişip root kullanıcısıyla oturum açarsa ev dizinin izinlerini değiştirip yalnızca root kullanıcısı görecek şekilde ayarlayabilir. Dosyalar şifreli olduğu için bu şahıs da dosyalara ulaşamaz. Ancak sizin de ulaşmanızı engellemiş olur. Tüm diski şifrelerseniz /boot dizini hariç her şey şifrelenir. /boot dizini şifrelenmez çünkü BIOS'un /boot dizinine ulaşıp sistemi başlatması gerekir. /boot dizini de şifrelenseydi BIOS şifreli dizini okuyamayıp sistemi başlatamayacaktı. Tüm diski şifreleme sistemin açılış hızını da etkileyecektir. Ama ne kadar etkileyeceğini bilmiyorum. Ev dizinini şifrelemek de hızı etkileyecektir. Dosya her okunduğunda şifre çözülüp tekrar şifreleniyormuş[1]. Büyük dosyaları açarken gözle görülür bir fark olur demişler.

[1]: https://forums.linuxmint.com/viewtopic.php?t=204648#p1064675
Alıntı
Your personal files are encrypted before being written to disk and decrypted after reading from disk.