Gönderen Konu: kurulum  (Okunma sayısı 2491 defa)

Çevrimdışı ajan1111

• Çok Yeni Penguen
  • *
  • Dağıtım: linux mint17.2
kurulum
« : 02 Ocak 2017, 15:17:52 »
 selamun aleyküm. arkadaşlar ben ağustos 2013'te trafik kazası sonucu beyin kanaması geçirdim. bir seneyi hiç hatırlamyorum. zaten 7 ay bilincim bile yokmuş. kendime gelmeye başladığımda yine ağustos 2014 olarak hatırlıyorum. telefonuma öyle tarih giriyordum. açıkçası ahirete gidip geldiğim için (: artık windows kulllanmak istemiyorum. sonuçta adamların parayla sattığı bişey. ben bile en son windows10 kullanıyodum (:

artık ücretsiz işletim sistemi kullanmaya karar verdim ama bu yaşıma kadar hiç linux kullanmadım. hep windows kullandım. windowsla linux arasındaki farkları anlatabilir misiniz? yani herhangi bişeyin kurulumu nasıl oluyor? .exe yoktu galiba linuxta mesela atıyorum winamp gibi bişeyi nasıl kuracam? chromeyi falan tamam linux uyumlu olanı indirecem ama sonrası nasıl olacak?

alenen sıfırdan bilgisayar kullanmaya  başlıyorum. öyle düşünün öyle anlatın.

Çevrimdışı Leopard

• Forum Sorumlusu
  • Guru
  • Dağıtım: Linux Mint 20 64-bit
  • Masaüstü Ortamı: Cinnamon
  • Grafik Kartı: Nvidia Geforce GTX 1050
  • İşlemci: Intel Core i7 7700HQ
Ynt: kurulum
« Yanıtla #1 : 02 Ocak 2017, 17:24:40 »
Öncelikle geçmiş olsun.(Umarım troll bir konu değildir.)

Eğer Linux kurmaya karar verirseniz rehberler mevcut forumumuzda,yararlanabilirsiniz.

Winamp gibi demode değilde daha güncel örneklerle anlatayım kurulumun nasıl olduğunu.

İki yöntem mevcut en basit manada(tar.gz vs karıştırmadan)

Birincisi Windows'tan alıştığınız .exe gibi olan .deb paketleri.(Ubuntu ve Debian temelliler için)

Görselde gördüğünüz şekildedirler.Chrome,Steam,Opera vs bu şekilde mesela.

Çift tıklayıp kurulum yapabilirsiniz.

İkinci yöntem ise terminalden ppa ekleyerek yükleme.

Bu komutları sırayla terminalde çalıştırarak yükleyebilirsiniz.

Peki bunların güncellemeleri nasıl olacak?

Çoğunlukla .deb paketleri yüklerken PPA'yı ekleyeyim mi diye sorar.

Yani ikinci yöntemin elle değilde otomatik eklenmesi şeklinde.

Bu durumlarda(iki kurulumda da geçerli)güncelleme yöneticisinde gelen güncellemeler görünür.

Şu şekilde,ben OpenMW'yi sonradan yükledim mesela.

Aynı şekilde Opera,Chrome vb.de bu şekilde çıkar.Kur derseniz yeni sürüme geçer.

Steam ise aynı Windows'ta olduğu gibi kendi içinde otomatik güncelleme yapar.Size bildirir yeni sürümü indirdim,yeniden başlatayım mı diye.
The only people who should kill are those prepared themselves to die!