Hortlatmak istemezdim lakin biri bir konu yazmış fikrimi belirtmek istedim.
Ben şuan win10 yanına linux mint 18 kurdum en son artık karar verdim bunu kullanacam sebebine gelince ?
Nerden baksanız en az 30-40 dağıtım kurdum bunlar virtual box yada direk harddiske kurarak başımdan acı ve kötü deneyimlerde geçti mesela bazı dağıtımlarda direk komple diğer silme hatasınada düştüm.
Hangi linux dağıtımı kurarsak kuralım hepsi aynı programlar etrafında dönüyor yani windowstaki önüne gelen programları kurma gibi bir lüksümüz yok öncelikle linux kuracak olanlar eğer siz 3ds max,solidworks,catia,sketchup,autocad vb programlar kullanarak geçiniyorsanız aklınızın ucuna sakın getirmeyin linux ile bu iş olmaz sadece sketchup wine ile çalışıyor 32 bit olanı ondada stabil çalışmıyor çakılırsınız.Mayada keza autodesk linux versiyonunu versede windowstaki gibi stabil çalışmıyor çökmelerden saç baş yolarsınız keza bu programlar sadece linux için değil windowsta da aynı hatalar eşliğinde devam etmektedir.
Neyse uzatmayayım bütün linux dağıtımları kısaca paket dilleri hariç kullanım ve hareket olarak birbirinin aynısı sadece kod dili değişik yani pacman ,rpm,dep yapı dilini bir tarafa koyarsak alacağımız ,kuracağımız aynı şeyler .
E böyle ise ozaman son kullanıcıya hitap eden,sorunsuz kurulabilinen,depolarının stabil çalışması,hatanın en aza indirgenen olması bakımından ben linux mint diyorum hiç bir zaman canımı sıkmadı bir linux dağıtımdan beklenebilen herşeyi karşılıyor.
Ve en önemlisi kullanıcılar bir dağıtıma karar vermeden önce kendine şunu sormalı ingilizce biliyormuyum eğer biliyorsa diğer dağıtımlar ile haşır neşir olabilir ama eğer ingilizceden çakmıyorsa kendi dilimiz olan Türkçe dilinde forumlardan destek sayfaları varmı onu araştırmalı şöyle bakıldığında
Linux mint,ubuntu,mageia dışında ben denk gelmedim manjaronun vardı oda şu an için kaldırıldı 1-2 haftadır sitesine giriş yapılamıyor .
Desteğin tam olduğu yer linux mint türkiye forumu olduğundan tabi bana göre LİNUX MİNT.