Gönderen Konu: Windows 10'un Kaynak Kodları Çalındı: Windows Artık Açık Kaynak  (Okunma sayısı 2124 defa)

Çevrimdışı okanakinci

• Penguen
  • Dağıtım: Linux Mint 19.1
  • Masaüstü Ortamı: Cinnamon
  • Grafik Kartı: Nvidia GT820M + Intel Haswell-ULT
  • İşlemci: Intel Core i5-4210U @ 1.70GHz x 2
Bu haberin şimdiye kadar bu forumda paylaşılmamış olmasına şaşırdım ya da paylaşıldı da benim gözümden kaçıyor. Aslında bu haberin basında da yeterince ilgiyle karşılanmamış olması beni şaşırtıyor, çünkü tüm dünyayı ayağa kaldırması lazım.

Biliyorsunuz, Linux'un aksine Windows'un kaynak kodları kapalıdır. Microsoft'tan ve onun izin verdiklerinden başka hiç kimse göremez. Daha doğrusu yakın zamana kadar öyleydi. Şimdiyse Windows 10 açık kaynak ama yasa dışı olarak. Windows 10'un kaynak kodlarını ele geçiren hackerlar bu kodları sızdırdılar.

Şahsi görüşümü söyleyecek olursam: Microsoft teknoloji dünyasının en büyük şirketi, Linux Mint geliştiricilerinin hiç sahip olmadığı devasa imkânlara sahip. Fakat buna rağmen Windows'taki güvenlik açıklarını hızlıca kapatamıyor(Petya ve WannaCry virüsleri bunun örnekleri), hatta sahip olduğu kaynak kodlarını koruyamıyor. Ben böyle bir şirketin çıkardığı işletim sistemini kullanmanın son derece tehlikeli olduğunu düşünüyorum.

Elbette her sistemde güvenlik açıkları olabilir. Önemli olan bunlar ortaya çıktığında ne kadar hızlı kapatıldığıdır. Bazen Linux'la ilgili güvenlik açığı haberleri duyuyoruz ama biz duyduğumuzda açık çoktan kapatılmış ve güncelleme gelmiş oluyor. Windows'ta ise açık uzun süre kapatılamıyor. Hatta açıkları tüm dünyayı kasıp kavuran hack saldırıları ile öğreniyoruz. Şimdi çalınan kaynak kodlardan faydalanarak hiç kimsenin bilmediği açıklar keşfedilecek ve hatta eğer gerçekten varsa Microsoft'un bilinçli olarak koyduğu arka kapılar da ortaya çıkacak. Tabii bunları yine milyonlarca bilgisayar hacklendikten sonra anlayacağız.

Linux, kaynak kodları açık olması sayesinde korunuyor. Açık varsa herkes görüyor ve fark edildiğinde düzeltiliyor. Bu yüzden pek fazla açık çıkmıyor. Windows ise bugüne kadar kapalı kaynak olduğundan kaputun altında sayısız fark edilmemiş açık barındırıyor. Son hack ve virüs saldırıları bunların ürünü. Microsoft'un açıkları kapatmada ne kadar yavaş olduğunu da düşünürsek, kaynak kodlarının çalınması hiç iyi olmadı.

Bu yüzden bu haber çok önemli. Şu haberin üstüne hâlâ Windows kullanmak, göz göre göre hackerlara ve virüslere davetiye çıkarmak demektir. Haberin elbette bazı teknik ayrıntıları da var. Aşağıdaki bağlantıdan okuyabilirsiniz.

Windows 10'un Kaynak Kodu Sızdırıldı!