Gönderen Konu: Recovery Modunda Güvenlik Açığı Olabilir mi?  (Okunma sayısı 2622 defa)

Çevrimdışı okanakinci

• Penguen
  • Dağıtım: Linux Mint 19.1
  • Masaüstü Ortamı: Cinnamon
  • Grafik Kartı: Nvidia GT820M + Intel Haswell-ULT
  • İşlemci: Intel Core i5-4210U @ 1.70GHz x 2
Recovery Modunda Güvenlik Açığı Olabilir mi?
« : 06 Mayıs 2018, 00:29:07 »
Bugün Ubuntu 18.04'ü denerken fark ettiğim bir durum. Başka dağıtımlarda ve sürümlerde var mı bilmiyorum.

Olay tam olarak şu: Bilgisayarı başlatırken Grub ekranında bir sorunu çözmemiz gerekiyorsa recovery mode seçeneğini tercih edebiliyoruz. Buradan sonra da karşımıza çıkan seçenekler arasında root olarak komut satırına girmek de var. Ben de bunu denedim ve ilginçtir ki bana bilgisayarımın root şifresini sormadan bu komut satırında bütün root haklarımı verdi.

Bu bana bir güvenlik açığı gibi geldi. Çünkü yabancı biri bilgisayarımı ele geçirse, çalsa vs. recovery moduna girip oradan da komut satırına yönetici haklarıyla girebilir. Üstelik şifre bilmesine de gerek yok. Komut satırında da yönetici haklarına sahipken bilgisayarımda her şeyi yapabilir. Her türlü ayar, değişiklik, yazılım yükleme ve kaldırma vb. işler yapabilir, tüm dosyalarıma ulaşabilir. Ne de olsa yönetici haklarına sahip. Uçbirim kullanmayı biliyor olması yeter. Mesela ben apt komutlarıyla bazı yazılımları kaldırabildim.

Linux Mint ve Ubuntu'da başta Grub ekranı çıkmıyor olabilir ama başlangıç aşamasını geçerken ctrl+alt+del tuşlarına bastığımızda bilgisayar yeniden başlıyor ve Grub ekranına o zaman giriyor. Bu da kişiye sorunları çözme imkânı veriyor.

Sizce de bu bir güvenlik açığı değil mi? Siz de şu an kullandığınız dağıtımda böyle bir şeyi gözlemliyor musunuz?

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
  • Dağıtım: Linux Mint 20 & LMDE 4
  • Masaüstü Ortamı: Cinnamon 4.6 & Xfce 4.14
  • Grafik Kartı: Nvidia GF 9500
  • İşlemci: AMD X3
Ynt: Recovery Modunda Güvenlik Açığı Olabilir mi?
« Yanıtla #1 : 06 Mayıs 2018, 15:45:25 »
Root hesabı için şifre oluşturabilirsiniz, Ubuntu'da root hesabı için şifre yok. Linux Mİnt'te ise sistem kurulurken oluşturulan yönetici hesabı ile aynı şifreye sahip. Sizin PC'niz birisinin eline geçtiğinde, eğer disk şifrelemesi ya da ev dizini yapmadıysanız, çalışan DVD/USB ile de verilerinize erişilebilir. Ayrıca unutulan şifrenin naıl değiştirilebileceği ile ilgili konuları bir bakın, root şifresi olmasa dahi kullanıcı şifresi değiştirilebiliyor. Bu kadar önemli bilgiler varsa, Grub için bir şifre belirlenebilir ya da Grub girdilerinin değiştirilmesi için şifre belirleyebilirsiniz.
Elimizden geldiğince dilimizin döndüğünce...

[info] Konu Açarken Dikkat Edilmesi Gerekenler  |  Forum Kuralları  |  Kod Etiketi Kullanımı[/info]

Çevrimdışı okanakinci

• Penguen
  • Dağıtım: Linux Mint 19.1
  • Masaüstü Ortamı: Cinnamon
  • Grafik Kartı: Nvidia GT820M + Intel Haswell-ULT
  • İşlemci: Intel Core i5-4210U @ 1.70GHz x 2
Ynt: Recovery Modunda Güvenlik Açığı Olabilir mi?
« Yanıtla #2 : 06 Mayıs 2018, 16:19:07 »
Disk şifrelemesi, yeni kurulum sırasında sorduğu LVM ile şifrele seçeneği mi oluyor?