Gönderen Konu: SSD Disk İçin Dosya Sistemi ve Kullanım Türü Önerisi  (Okunma sayısı 5717 defa)

Çevrimdışı sinanix

• Yeni Penguen
  • *
  • Dağıtım: Mint Arch
  • Masaüstü Ortamı: Xfce Kde
  • Grafik Kartı: İntel+nvıdıa
  • İşlemci: İ5
Yenibir Samsung 860 evo ssd disk aldım.Diski takmadan,internette biraz araştırma yaptım.Fakat çok kafa karıştırıcı yorumlar var.
1.Disk kurulumunu ext4 yapın diyen var,yok btrfs daha iyi diyen var.
2.Kesinlikle  swap kurun önerisine ,hayır kurmayın diyen var.
3.Diskin sonunda makul bir ayrılmamış alan bırakın öneren var,hayır yeni çıkan disklerde zaten bu hesap ediliyor ayırmayın diyenler var.
Yardımcı fikirlere ihtiyacım var gibi görünüyor.Şimdiden yardımcı olacaklara teşekkür ederim.
Şuan Manjaro kde kullanıyorum.Lm 19 Prime sorunuyla manjaroya dönüş yaptım.
Not:Kde sürümü için ağır bir masa üstü yorumları yapılıyordu,ama xfce sürümlerinden daha hafif gibi görünüyor.(Boş masaüstünde 380-400 mb ram,Chromium ile hd videolarda 700-750 mb ram  cpu'da pek fark yok gibi)

Düzenleme: Konu başlığı
« Son Düzenleme: 02 Eylül 2018, 23:07:44 Gönderen: Butterfly »

Çevrimdışı minteger

• Penguen
  • Dağıtım: Linux Mint 17.3 KDE
  • Masaüstü Ortamı: --illede KDE
  • Grafik Kartı: Nvidia
  • İşlemci: AMD
Ynt: SSD Disk İçin Dosya Sistemi ve Kullanım Türü Önerisi
« Yanıtla #1 : 05 Eylül 2018, 23:30:10 »
 :) :) KDE nin farkını 6 kadar farklı masa üstü yapıp her masaüstü için farklı gereçler ve programı kendi masaüstünde gösterecek şekilde ayar yaptığında anlarsın...
Bende ssd disk kullanıyorum masaüstü pc de. Hiç düşünmedim yani nasıl kullansam diye.  :D
Sende Haaarddisk kullanır gibi kullan işte. Öyle dümdüz kullan yani.
Linux kurulumu yapacaksan kurulumda anlatıldığı yap.
 ext4 biçimlendir. swap alanıda ayır. Bence en düz yol bu. swap alanı disklerden performasn elde etmekle ilgili değil. Bir nevi sigorta görevi görür. Bellek yetmediğinde kullanılan yer orası. Belleğin nekadar fazla olsada firefoxta 100 kadar sekme açtığında taşabilir mesela yada bir program gereksiz yere bellek kullandığında.  Ayırmak lazım 3-4 bişey.

Bence çoğunlukla boş işler. İnsanları korkutuyorlar. Yok ssd yi şöyle yaparsan ömrü çabuk dolar yok şöyle yaparsan performansı düşer şöyle yaprsan çatlar patlar.i
Allahın hilevel ı, 2 yıldır kullanıyorum çokda memnunum. Performans testi yapmadım hiç gerekte duymadım. Çünkü benim için yeterince hızlı hala. Sessiz sedasız çalışıyor.
Eğer kararsız kalırsan günlerin boşa geçer ve sonunda ilaki birini seçersin. İllaki aksi yönde fikir olur. zaten olmasa kararsız kalmazdın değil mi ?

Çevrimdışı meda

• Penguen
  • Dağıtım: Manjaro-Lysia 20.0 X64 KDE
  • Masaüstü Ortamı: KDE
  • Grafik Kartı: GT 940MX
  • İşlemci: İ7 7500U
« Yanıtla #2 : 06 Eylül 2018, 06:09:00 »
Bende zamanında çok araştırdım sonuç olarak en ideali Ext4 hem hızlı hem de daha fazla geliştiriliyor. Btrfs sunucu ortamlarında daha elverişli. Takas alanı adına RAM 8 GB falansa hiç gerek yok ama 4GB takas alanı derin uyku kipinin çalışması için ayrılması isteniyor. Ayrıca da Trim özelliğini aktive edildiğinden emin olun. Manjaro bunu kendisi yapıyordu. SSD ömrü konusunda yapılan işlemlerin elbet faydası olacaktır kimi cihazlar hor kullanılır senelerce birşey olmaz kimiside bir o kadar narindir. Söylenildiği gibi "Şans işi" biraz da öyle bakmak gerek.

Memlekette üretilen üretilmeyen herşeyin pahalı olduğu şu günlerde daha da dikkat etmeli  ve de tasarrufa yönelmeliyiz.  :)
"BEDAVA Bedava yaşıyoruz, bedava;Hava bedava, bulut bedava;Dere tepe bedava;Yağmur çamur bedava;Otomobillerin dışı,Sinemaların kapısı,Camekanlar bedava;Peynir ekmek değil amaAcı su bedava;Kelle fiyatına hürriyet,Esirlik bedava;Bedava yaşıyoruz, bedava.
                   Orhan VELİ"

Çevrimdışı sinanix

• Yeni Penguen
  • *
« Yanıtla #3 : 06 Eylül 2018, 12:28:47 »
[member=660]minteger[/member] ,diski henüz monte etmedim.Nasipse yarın takacağım.Ssd konusunda sizinle aynı fikirde değilim.Ssd diskin çalışma mantığıyla hdd disklerinki çok farklı,onun için birtakım ayarlamalar yapmak disk ömrü ve hızı için iyi bir yöntem olacaktır.
1.Trim çoğu Linux dağıtımında varsayılan olarak geliyor,temizleme işlemini haftada degil günlük yapmak,bütün Linux dağıtımı vikilerinde önerilen yol
2.Dosya erişim tarihlerini kaydetmeyi devre dışı bırakmak.
3.İsteğe baglı olsada,ssd sonuna bir miktar boş alan bırakmak 2018 yılında'da öneriliyor.
4.Ayrılan takas alanının kullanımını sınırlandırmak öneriliyor.
5.Zamanlayıcının cfq oldugundan emin olun
6.Tarayıcıların ön belleğini devre dışı bırakma (Bu seçeneği devre dışı bırakmak hdd disklerde internet e bağlanmada bir yavaşlama yapar,fakat ssd'nin çalışma mantığı farklı olduğu için aksine disk için faydalıdır.Baglantı hızınızda bir değişiklik olmaz.)
Bunları yapmak 15-20 dakikalık bir iş,sadece 3. seçenekteki uygulama ssd diskinizden biraz ferağat etmenizi gerektiriyor.Karşılıgında ömrü daha çok uzamış bir disk ve her daim hızlı bir sdd ye sahip oluyorsunuz.

« Son Düzenleme: 06 Eylül 2018, 20:14:50 Gönderen: sinanix »

Çevrimdışı beatnbeer

• Yeni Penguen
  • *
  • Dağıtım: Linux Mint 20
  • Masaüstü Ortamı: Cinnamon
  • Grafik Kartı: Radeon RX570 ITX 8GB
  • İşlemci: AMD Athlon 200ge
« Yanıtla #4 : 06 Eylül 2018, 22:48:06 »

Bence çoğunlukla boş işler. İnsanları korkutuyorlar. Yok ssd yi şöyle yaparsan ömrü çabuk dolar yok şöyle yaparsan performansı düşer şöyle yaprsan çatlar patlar.i
Allahın hilevel ı, 2 yıldır kullanıyorum çokda memnunum. Performans testi yapmadım hiç gerekte duymadım. Çünkü benim için yeterince hızlı hala. Sessiz sedasız çalışıyor.

aynen böyle, ssd teknolojisi aslında çok yeni değil, bilgisayar tarihi kadar eski bir teknoloji ancak hem fiyat hem de boyut-bellek olarak yeni yeni bizler için normal bir ürün olmaya başladığından yeni bir teknoloji gibi algılandı. ilk nesil ssd'lerde eskime ve bozulma tehlikesi olsa da modern ssd'lerde böyle tehlikeleri düşünmeye gerek yok bence, insanları gereksiz yere geriyorlar malesef.
« Son Düzenleme: 06 Eylül 2018, 22:51:28 Gönderen: beatnbeer »

Çevrimdışı minteger

• Penguen
« Yanıtla #5 : 09 Eylül 2018, 00:06:47 »
[member=660]minteger[/member] ,diski henüz monte etmedim.Nasipse yarın takacağım.Ssd konusunda sizinle aynı fikirde değilim.Ssd diskin çalışma mantığıyla hdd disklerinki çok farklı,onun için birtakım ayarlamalar yapmak disk ömrü ve hızı için iyi bir yöntem olacaktır.
1.Trim çoğu Linux dağıtımında varsayılan olarak geliyor,temizleme işlemini haftada degil günlük yapmak,bütün Linux dağıtımı vikilerinde önerilen yol
2.Dosya erişim tarihlerini kaydetmeyi devre dışı bırakmak.
3.İsteğe baglı olsada,ssd sonuna bir miktar boş alan bırakmak 2018 yılında'da öneriliyor.
4.Ayrılan takas alanının kullanımını sınırlandırmak öneriliyor.
5.Zamanlayıcının cfq oldugundan emin olun
6.Tarayıcıların ön belleğini devre dışı bırakma (Bu seçeneği devre dışı bırakmak hdd disklerde internet e bağlanmada bir yavaşlama yapar,fakat ssd'nin çalışma mantığı farklı olduğu için aksine disk için faydalıdır.Baglantı hızınızda bir değişiklik olmaz.)
Bunları yapmak 15-20 dakikalık bir iş,sadece 3. seçenekteki uygulama ssd diskinizden biraz ferağat etmenizi gerektiriyor.Karşılıgında ömrü daha çok uzamış bir disk ve her daim hızlı bir sdd ye sahip oluyorsunuz.
Uyarılarınız için teşekkürler.

Bunlarla hiç ama hiç uğraşmam. Uğraşmadımda. Sonuç olarak hala iyi çalıan bir disk var elimde. Bunlar emin olun bazıları bindelik dilimlerle etki ediyor ? Hatta etmiyor bile.

Mesela dosya erişim tarihleri kaydını devre dışı bırakmak.  Neden böyle bir şey yapayım ki ? Bu tarihler benim için çok önemli. Neden fazladan bir kaç kb lik bilgi yazılacak diye bunu devre dışı bırakayım. SSD ömrü 100 saat uzayacak mı ? Çok daha hızlı olacak mı ? Bunu isteyen yapsın ama ben yapmam uzamasın varsın. Ama dosya erişim bilgileri her zaman kayıt altında olsun.
Tarayıcı ön belleiğini devre dışı bırakmak !!! Yok artık. Benim için o bilgile bazan bulunmaz nimet oluyor. Çokta ihtiyacım oluyor ön belleğe. Yukarda ki nedenden ötürü mü ? Hiç gerek yok.
İstediğin optimizasyonu yap. Sen kararsız kalma diye söylüyorum.
Şu yukarda ki söylediklerini yaparak gir mesela kararsız kalacak bişey yok.
Hani ilk defa ssd denen şeyi duymuyoum tartışmalardan da haberim var ssd den de.

Bil ki en kötü karar kararsızlıktan daha iyidir.

Çevrimdışı sinanix

• Yeni Penguen
  • *
« Yanıtla #6 : 09 Eylül 2018, 19:48:15 »
[member=660]minteger[/member]  Size katılmıyorum derken,siz yanlış yapıyorsunuz anlamı çıkarmayın.Ben sadece çoğunluk olarak söylenen şeyleri yazdım,ki orada bile tam mutabakat yok,ssd konusunda bu kadar bir birine zıt, bu kadar bir biriyle çelişen  açıklamalar çok saçma,insan bir yerde''başlarım sizin triminizede,noatimenizede,zamanlayıcınızada''diyor.Şu günler yoğunum biraz,kurulumu sadece günlük trim olarak kuracağım.Takas konusunda kararsızım,takas alanı ayırmayı düşünmüyorum.

Çevrimdışı minteger

• Penguen
« Yanıtla #7 : 11 Eylül 2018, 00:10:48 »
[member=660]minteger[/member]  Size katılmıyorum derken,siz yanlış yapıyorsunuz anlamı çıkarmayın.Ben sadece çoğunluk olarak söylenen şeyleri yazdım,ki orada bile tam mutabakat yok,ssd konusunda bu kadar bir birine zıt, bu kadar bir biriyle çelişen  açıklamalar çok saçma,insan bir yerde''başlarım sizin triminizede,noatimenizede,zamanlayıcınızada''diyor.Şu günler yoğunum biraz,kurulumu sadece günlük trim olarak kuracağım.Takas konusunda kararsızım,takas alanı ayırmayı düşünmüyorum.

Takas alanı sigortadır. Ne olursa olsun ayırmak gerek.

Benim bildiğim budur.

Gerekmedikçe hiç kullanımaz zaten. Ne olur ne olmaz diye. Bellek alanına güveniyorsan, iyi o zaman.