Gönderen Konu: Intel + Nvidia Hibrit Sistem Güç Tüketimi Hakkında  (Okunma sayısı 3615 defa)

Çevrimdışı yigitates

• Yeni Penguen
  • *
  • Dağıtım: Linux Mint 20
Intel + Nvidia Hibrit Sistem Güç Tüketimi Hakkında
« : 03 Aralık 2019, 13:32:48 »
Nvidia sorununu çözmeden TLP'yi uygulamak doğru gelmedi. Biraz araştırma yaptım ve Nvidia sorununu kısmen çözdüm. Önce "powerstat" paketini kurdum. Bu uygulama sistemin güç tüketimini analiz ediyor.

Kod: [Seç]
powerstat -a
Bu komutun çıktısına göre sistem boşta iken ortalama 9 watt güç çekiyordu.

Nvidia kartın çalışıp çalışmadığını kontrol etmek ve gerekirse kapatıp açmak için gerekli ACPI komutlarını verebilmek için "bbswitch-dkms" paketini kurdum. "bbswitch" kernel modülü üzerinden iş görüyor bu uygulama.

sudo modprobe bbswitch
komutu ile gerekli kernel modülünü çağırdım. Intel kullanırken Nvidia kartın durumunu şu komutla kontrol ediyoruz.

cat /proc/acpi/bbswitch
Tahmin ettiğim gibi çıktı "ON" gösteriyordu, yani kart açık durumdaydı maalesef. Kapatmak için şu komut gerekiyor.

sudo tee /proc/acpi/bbswitch <<<OFF
Tekrar kontrol ettiğimde bir yukarıda verdiğim kontrol komutunun çıktısının artık "OFF", yani kapalı olduğunu gördüm. Tekrar

powerstat -a
komutu ile sistemin boştaki güç tüketimini ölçtüm ve daha önce ortalama 9 watt çeken sistem artık boşta ortalama 5 watt çeker hale gelmişti. Az önce pil simgesi yaklaşık 4 saatlik pil ömrümün kaldığını söylüyordu, şu an 6.5 saat gösteriyor.

Tabii çözemediğim nokta bu iki komutu sistemi her yeniden başlattığımda tekrar vermem gerekiyor. Modülün açılışta otomatik yüklenmesini ve kapatma komutunu uygulamasını nasıl sağlarım, onu araştırıyorum şu an. Bu sorunu tamamen çözdükten sonra TLP'yi de kurup batarya ömrünü daha da iyileştireceğim umarım.

Aynı sorunu yaşayan başka birileri de olabilir diye uzun uzun anlattım, yanlış başlığa bunları yazdıysam kusura bakmayın. Ancak derli toplu bir güç yönetimi başlığı altında bunları toparlamak iyi olur diye düşündüm.

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
  • Dağıtım: Linux Mint 20 & LMDE 4
  • Masaüstü Ortamı: Cinnamon 4.6 & Xfce 4.14
  • Grafik Kartı: Nvidia GF 9500
  • İşlemci: AMD X3
Ynt: Intel + Nvidia Hibrit Sistem Güç Tüketimi Hakkında
« Yanıtla #1 : 03 Aralık 2019, 14:16:41 »
Mesajı bölüp yeni bir konu oluşturdum, çünkü bu husus doğrudan TLP ile ilgili değil.

Eğer Nvidia Prime kurduysanız, bbswitch kullanmamalısınız. Çünkü bbswitch Nvidia GPU'ya geçiş yapmayı etkileyebilir. Eğer bbswitch kullanmak istiyorsanız, bunun için Nvidia Prime yöntemini kaldırıp,

sudo apt purge nvidia-prime
ardından Bumblebee kurmanız daha uygun olur. Buradaki konunun sonundaki PPA deposundan kolayca kurabilirsiniz. Nividia-435 kullanmaya devam etmek istiyorsanız, komutun ilgili kısmını buna göre düzenlersiniz.
« Son Düzenleme: 03 Aralık 2019, 14:19:09 Gönderen: Butterfly »
Elimizden geldiğince dilimizin döndüğünce...

[info] Konu Açarken Dikkat Edilmesi Gerekenler  |  Forum Kuralları  |  Kod Etiketi Kullanımı[/info]

Çevrimdışı yigitates

• Yeni Penguen
  • *
« Yanıtla #2 : 03 Aralık 2019, 14:33:54 »
Bumblebee'nin performansı Nvidia-prime yöntemine göre oldukça zayıf kalıyor, o yüzden kullanmak istemiyorum. Buradaki bbswitch dokümantasyonuna göre, eğer nvidia veya nouveau modüllerinden biri yüklü ise bbswitch Nvidia kartı kapatmıyor.

https://github.com/Bumblebee-Project/bbswitch

Nvidia-prime yöntemi de Nvidia karta geçip bilgisayarı yeniden başlattığımızda nvidia modülünü çağıracağına göre bir sorun olmaması lazım teoride. Tabii bu yeniden başlatma için geçerli, oturumu kapatıp açtığımızda sorun olur mu onu denemek lazım. Akşam detaylı yazarım sonuçları.

Mesajlar Birleştirildi.
Yeniden başlattığımızda da bu komutların uygulanması durumunu da hallettim. Öncelikle bbswitch modulünün açılışta otomatik olarak yüklenmesi için, "/etc/modules-load.d" konumunda bbswitch.conf adlı bir dosya oluşturuyoruz ve içine şunu ekliyoruz.

bbswitch
Modulün Nvidia kartı açılışta otomatik olarak kapatması için ise "/etc/modprobe.d" konumunda bbswitch.conf adlı bir dosya oluşturuyoruz ve içine şunu ekliyoruz.

options bbswitch load_state=0
Bu sayede bilgisayarı her açtığımızda Nvidia kart kapalı konumda oluyor.

cat /proc/acpi/bbswitch
komutu ile kontrol edebiliriz. Çıktının "off" olması lazım.

Tahmin edildiği gibi Nvidia karta geçmek istersek sistem çekmecesinden geçiş işlemini yaptıktan sonra yeniden başlatmamız gerekiyor. Yeniden başlatınca sorunsuz olarak Nvidia karta geçti benim sistem. Oturumu açıp kapattığımızda ise dediğiniz gibi Nvidia karta geçiş işlemi başarısız oldu. Sistem yine Intel karttan devam ediyor, Nvidia kart kapalı kalıyor.
« Son Düzenleme: 04 Aralık 2019, 19:01:45 Gönderen: yigitates »

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
  • Dağıtım: Linux Mint 20 & LMDE 4
  • Masaüstü Ortamı: Cinnamon 4.6 & Xfce 4.14
  • Grafik Kartı: Nvidia GF 9500
  • İşlemci: AMD X3
« Yanıtla #3 : 06 Nisan 2020, 01:59:53 »
Yiğit, şunu uygulamayı deneyebilirsin. https://github.com/hakasapl/prime-bbswitch

Intel ya da Nvidia GPU'nun sistem açılışında etkin olup olmadığı kontrol edip, Bbswitch'i devreye sokuyor.
Elimizden geldiğince dilimizin döndüğünce...

[info] Konu Açarken Dikkat Edilmesi Gerekenler  |  Forum Kuralları  |  Kod Etiketi Kullanımı[/info]

Çevrimdışı yigitates

• Yeni Penguen
  • *
« Yanıtla #4 : 06 Nisan 2020, 13:04:38 »
Denedim ve sorunsuz çalışıyor, çok teşekkür ederim. Aylardır şu işi otomatiğe bağlamak için uğraşıp duruyordum. Bu anlatımınız sayesinde Linux Mint'in en önemli sıkıntılarından biri çözülmüş oldu.

Bu arada önce "git" paketini kurmanız lazım. Varsayılan kurulu gelmiyor.