Gönderen Konu: Hardisk Kullanımı  (Okunma sayısı 6445 defa)

Çevrimdışı webkahriman

• Yeni Penguen
  • *
  • Dağıtım: MİNT 17
Hardisk Kullanımı
« : 06 Ekim 2014, 20:09:33 »
Merhabalar arkadaşlar yeni bir Linux Mint 17 Cinnamon kullancısıyım,
Sorunum şudur bilgisayarıma Linux Mint 17 Cinnamon kurdum ve 150 gb alanı Mint'in bulunduğu alan yaptım ve sonuna "/" ekledim.
350 gb lik alanı ise yedek dosyalarımı kullanmak için ayırdım ve herhangi bir kök atamadım çünkü bilmiyordum onun yerine onu swap yaptım.Hiçbirşey yapmazsam onu kurulumun bir sonraki adımına geçmiyordu çünkü , ve harddiskimin 150 gb lik bölümü duruyor fakat 350 gb bölümüne ulaşamıyorum gerekli ekran görüntüleri sizlere açıklayıcı olacaktır umarım.
Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ediyorum.

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
  • Dağıtım: Linux Mint 20 & LMDE 4
  • Masaüstü Ortamı: Cinnamon 4.6 & Xfce 4.14
  • Grafik Kartı: Nvidia GF 9500
  • İşlemci: AMD X3
Ynt: Hardisk Kullanımı
« Yanıtla #1 : 06 Ekim 2014, 20:13:05 »
350 GB.'lık bölümde herhangi bir veri var mı? Ham bir diski mi düzenlemiştiniz?

Elimizden geldiğince dilimizin döndüğünce...

[info] Konu Açarken Dikkat Edilmesi Gerekenler  |  Forum Kuralları  |  Kod Etiketi Kullanımı[/info]

Çevrimdışı webkahriman

• Yeni Penguen
  • *
« Yanıtla #2 : 07 Ekim 2014, 00:19:49 »
350 GB.'lık bölümde herhangi bir veri var mı? Ham bir diski mi düzenlemiştiniz?
Hayır, herhangi bir veri yok.
Kurulumdan önce tamamen biçimlendirilmiş bir harddisk.

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
« Yanıtla #3 : 07 Ekim 2014, 13:18:46 »
Erişilemeyen disk bölümünü Gparted ile ya da Diskler aracı ile biçimlendirmeyi denediniz mi?

Gaprted'ı aşağıdaki komut ile kurabilirsiniz.

Kod: [Seç]
sudo apt-get install gparted
Takas alanı için bir bölüm görünmüyor. Sisteminizede takas lanı olmasını istiyorsanız bunun içinde bir bölüm ayırıp swap olarak biçimlendirebilirsiniz.
Bunu yaptıktan sonra /etc/fstab dosyasına ekleme yapmamaız gerekiyor. Bu aşama için sizin dönüşünüzü bekleyeceğiz.

Eğer takas alanı için bir bölüm oluşturup swap olarak biçimlendirdi iseniz aşağıdaki komutların çıktılarını da paylaşınız.

sudo fdisk -l
sudo blkid
« Son Düzenleme: 07 Ekim 2014, 13:21:41 Gönderen: Butterfly »

[info] Konu Açarken Dikkat Edilmesi Gerekenler  |  Forum Kuralları  |  Kod Etiketi Kullanımı[/info]

Çevrimdışı webkahriman

• Yeni Penguen
  • *
« Yanıtla #4 : 08 Ekim 2014, 01:08:47 »
Erişilemeyen disk bölümünü Gparted ile ya da Diskler aracı ile biçimlendirmeyi denediniz mi?

Gaprted'ı aşağıdaki komut ile kurabilirsiniz.

sudo apt-get install gparted
Takas alanı için bir bölüm görünmüyor. Sisteminizede takas lanı olmasını istiyorsanız bunun içinde bir bölüm ayırıp swap olarak biçimlendirebilirsiniz.
Bunu yaptıktan sonra /etc/fstab dosyasına ekleme yapmamaız gerekiyor. Bu aşama için sizin dönüşünüzü bekleyeceğiz.

Eğer takas alanı için bir bölüm oluşturup swap olarak biçimlendirdi iseniz aşağıdaki komutların çıktılarını da paylaşınız.

sudo fdisk -l
sudo blkid

Öncelikle yardımlarınız için teşekkür ederim, takas alanı oluşturmak ne işe yarıyor sizce oluşturmalımıyım?

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
« Yanıtla #5 : 08 Ekim 2014, 09:22:50 »
Takas alanı (swap) sisteminizdeki RAM yetersiz kaldığında kulanılmak üzere harddisk üzerine oluşturulan bir bölümdür. Böylece RAM yetersiz kaldığında bu alan devreye girer ve sanal bir RAM gibi kullanılır, işlemlerin devam etmesi sağlanır. Sisteminizde yeterli miktarda RAM varsa oluşturulmasına gerek yoktur, buna rağmen tedbiren oluşturulabilir. Büyük resim dosyaları işlemiyorsanız, sistem RAM'ını hoyratça kullanabilen 3D grafik uygulamalar ile işiniz yoksa, sisteminizi gündelik işlemler için kullanıyorsanız takas alanına ihtiyacınız olmayabilir. Örneğin sisteminizde 4 GB. RAM varsa ve ofis yazılımları kullanma, film seyretme, web'de gezinme ve basit web tasarımları gibi işlemler için takas alanı oluşturmak gereksiz sayılabilir.

Çevrimdışı webkahriman

• Yeni Penguen
  • *
« Yanıtla #6 : 08 Ekim 2014, 17:40:53 »
Peki hocam benim yapmak istediğim şu elimde bulunan 500 gb harddiskkin 150 gb Da sistem kurulu olması 350 gb de ise yedek olarak kullanmak ne yapmam gerekiyor.
Linux u ilk defa kurduğum için biraz Detaylı anlatmanızı ıstıyorum.
Kıymetli bilgileriniz ve yardımınız için teşekkür ederim

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
« Yanıtla #7 : 09 Ekim 2014, 09:33:03 »
Aslında yapılması gereken zor değil, 350 Gb.'lık bölümü biçimlendirmeniz yeterli olacaktır. Buradaki anlatımı referans alarak, isterseniz birden fazla disk bölümü de oluşturabilirsiniz. Takıldığınız yerde yine sorun.