Hoşgeldiniz öyle ise.

Windows'tan Linux'a geçen kullanıcılar daha en başından ne yaptıklarını şaşırıyor. Google'a "Linux indir" yazdıkları ve direkt karşılarında bir indirme linki bekledikleri için çıkan sonuçlardan hiçbir şey anlamıyorlar. Bu hataya düşmeyin, Linux bir işletim sistemi değil bir işletim sistemi çekirdeğidir ve doğrudan sisteminize kuramazsınız. Bu işletim sistemi çekirdeğine gerekli eklentiler eklenir ve bir işletim sistemi oluşturulur. Bu Linux çekirdekli işletim sistemlerinin en bilineni Google desteği ile telefonlar için geliştirilen Androiddir. Bilgisayarınıza kurabileceğiniz en meşhur Linux çekirdekli işletim sistemleri ise (Bu işletim sistemlerine genellikle Linux dağıtımı denir.) Distrowatch.com'a göre sırasıyla Linux Mint, Ubuntu, Debian, OpenSuSE ve Fedora'dır. Bu Linux dağıtımlarının arasında gerçekten ciddi farklar bulunsa da yeni yeni bir Linux kullanıcısının gerçekten dikkat edeceği bir şey olacağını zannetmiyorum. Benim Linux üzerine olan önerilerim ise şunlardır:
Linux Mint: Kurulumu, kullanımı basit ve hızlı. Geniş bir desteği var ve gerçekten popüler. Lazım olabilecek çoğu şey kurulum DVD'sinin içinde var. Türkçe destek konusunda en sıkıntısızıdır. Cinnamon, Mate, Xfce ve KDE olarak dört masaüstü ortamıyla beraber sunuluyor. Ben KDE tercih ediyorum, sizde tercih edebilirsiniz fakat diğerleri sizin Cinnamon kullanmanızı önerecektir. Eğer makinenin standartların altında ise Mate, gerçekten yavaş ise Xfce kullanabilirsiniz.
İndirme Linki
Mageia: Üç yıl boyunca laptobumda kullandığım dağıtım. Sıkıntı çıkarmaz taş gibidir, Linux Mint gibi olmasa da iyi bir desteği vardır. İndirdiğiniz kurulum diskine göre içerisinde Gnome, KDE, Mate, Cinnamon, Xfce gibi masaüstü ortamlarının hepsini bir anda da alabilirsiniz, ayrı ayrıda.
İndirme Linki