Gönderen Konu: Windows programlarını linux'da çalıştıramıyorum?  (Okunma sayısı 5186 defa)

Çevrimdışı radyoaktif

• Yeni Penguen
  • *
  • Dağıtım: Mint
  • Masaüstü Ortamı: Windows 8.1
  • Grafik Kartı: Nvidia GTX-460
  • İşlemci: Intel Q9550
Linux Mint 17.2 "Rafaela" - Cinnamon (64-bit) kurduktan sonra tecrübeli arkadaşlara, aklıma takılan bir soruyu sormak istiyorum. Forumda arama yaptım lakin ya ben bulamadım yada bulduğum konular bu 2 sorunu çözmem de yardımcı olmadı, yada ben yapamadım.

Linux'ı Windows programlarını çalıştırmak için Wine programı kurup bunun üzerinden Windows Media Player Classic'i yüklemek için K-Lite Codec'i kurdum ama hata verip açılmadı. Bu programın amacı Windows platformunda ki programları Linux'da çalıştırmak ise, yüklediğim bu medya oynatıcısı neden açılmadı? Yani bu program ne kadar bu iş için olsa da, farklı platformlarda ki uygulamaları birbirlerinde çalıştırmak stabil olmuyor mu?

Çevrimdışı Danny

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Nihilist
  • Dağıtım: Linux Mint
  • Masaüstü Ortamı: Cinnamon
  • Grafik Kartı: Intel HD 620
  • İşlemci: Intel i7 - 7500U
Ynt: Windows programlarını linux'da çalıştıramıyorum?
« Yanıtla #1 : 20 Eylül 2015, 17:42:20 »
Evet Wine, Windows yazılımlarının çalıştırılmasını sağlayan özgür bir uygulama katmanıdır. Wine'ın tüm Windows uygulamalarını çalıştırması beklenmemelidir. Çünkü daha Windows'un tüm kitaplıkları Linux'a uyarlanamamıştır. Wine'ın çalıştırdığı uygulamaların başarım düzeyleri değişken olmakla birlikte Wine ile çalıştırılan bazı uygulamalar, Windows ortamından daha hızlı çalışabilmektedir. Wine'ın bir yazılımı çalıştırıyor olması, o yazılımı sorunsuz bir şekilde çalıştıracağı anlamına da gelmez. Wine'ın Uygulama Veritabanı http://appdb.winehq.org/ Wine ile denenen yazılımların çalışma durumları hakkında ayrıntılı bilgi alınabilir. Windows media Player'ın Linux'da bir çok alternatifi mevcuttur, ayrıca kodek kurmanıza kalmayan içerisinde kodekleri barındırıran ve otomatik olarak kurulu gelen bir çok medya oynatıcısı mevcuttur onları deneyebilirsiniz.
Gelip sağ yanağımdan öptü. Dindar değildim ama sol yanağımı da çevirmek istedim o an...

Çevrimdışı Genizcil_N

• Forum Sorumlusu
  • Guru
  • Dağıtım: Linux Mint 20
  • Masaüstü Ortamı: Mate
« Yanıtla #2 : 20 Eylül 2015, 17:45:34 »
Media Player Classic görünümünü Smplayer ile elde edebilirsiniz. Bkz: http://forum.linuxmint.net.tr/index.php?topic=4361.msg27963#msg27963

Çevrimdışı radyoaktif

• Yeni Penguen
  • *
  • Dağıtım: Mint
  • Masaüstü Ortamı: Windows 8.1
  • Grafik Kartı: Nvidia GTX-460
  • İşlemci: Intel Q9550
« Yanıtla #3 : 20 Eylül 2015, 23:28:57 »
Verdiğiniz değerli bilgiler için canı gönülden teşekkürler. Aslında sırf Media Player Classic'in görüntüsünden dolayı kurmak istiyordum yoksa zaten Linux'da hazır gelen media oynatıcıları ve diğerleri bu işi fazlası ile görüyor.  Wine için de artık Windows'da sırf görselliğinden dolayı kullandığım programların uyumluluklarını araştırıp öyle kurmaya çalışırım.