Gönderen Konu: Linux live cd'de virüs bulaşma ihtimali var mı?  (Okunma sayısı 6327 defa)

Çevrimdışı Goksky

• Çok Yeni Penguen
  • *
  • Dağıtım: Linux Mint 17.2
Linux live cd'de virüs bulaşma ihtimali var mı?
« : 07 Eylül 2015, 15:44:23 »
Merhaba arkadaşlar foruma yeni katıldım. Konuyu yanlış yere açtıysam özür dilerim. Birkaç gündür linux mint kullanıyorum.  Virüslü bir bilgisayardan iso dosyasını USB'ye yazdırmış olabilirim. Bu da sisteme entegre olarak başka bir zararlı yazılımın gelmesine sebep olabilir mi? Bankacılık işlemleri yapılacağı önem taşıyor.

Çevrimdışı Liva

• Penguen
  • Basit Düzey Mint Kullanıcısı
  • Dağıtım: Mint 17.3
  • Masaüstü Ortamı: Cinnamon
  • Grafik Kartı: AMD Radeon R4 and R5 Graphics
  • İşlemci: AMD A6 Quad Core 1.8 Ghz
Ynt: Linux live cd'de virüs bulaşma ihtimali var mı?
« Yanıtla #1 : 07 Eylül 2015, 16:30:10 »
Linux işletim sistemlerinde Windows için yazılan virüsler çalışmaz. Ama dikkatli olmanızda fayda var, tarayıcı eklentisi olarak bulaşmış bir virüs hem Linux hem de Windows platformunda tehlikelidir ancak yine de sizin tarayıcınıza bulaşması zor. Yemleme dedikleri şeyden uzak durmanız lazım, güvenmediğiniz linkleri açmamaya gayret gösterin.
~~~~~   Bazı insanlar o kadar fakir ki tek sahip oldukları şey para...   ~~~~~

Çevrimdışı Genizcil_N

• Forum Sorumlusu
  • Guru
  • Dağıtım: Linux Mint 20
  • Masaüstü Ortamı: Mate
« Yanıtla #2 : 07 Eylül 2015, 16:37:26 »
Windows'ta çalışan bir virüs, usb belleğinize bulaşsa bile çalışan(live) bellekte(Linux'ta) bir etkisi olmayacaktır. Linux'ta çalışan bir usb bellek virüsü var mı bilmiyorum. Şimdiye kadar duymadım.
Bazı kalıp yazdırma programları (bildiğim kadarıyla) kalıbı yazdırmadan önce usb belleği biçimlendiriyor. Eğer kullandığınız yazılımda böyle bir özellik varsa içindeki virüs de silinmiş olabilir.

Çevrimdışı mesutpiskin

• Çok Yeni Penguen
  • *
  • Dağıtım: Mint
« Yanıtla #3 : 07 Eylül 2015, 16:49:35 »
Bulaşma ihtimali var ama çalışma ihtimali çok düşük(yazılımı farklı platformlar için derleyip koymuş olabilirler) fakat sisteme bulaşsa bile atıyorum sizin klavye  vuruşlarınızı alamaz root seviyesinde olması lazım yada ekran görüntüsü alacağını varsayalım alır ama uzak bir sunucuya yazması çok zor olacaktır belki upload bile edemeyecektir.Windowstaki kadar sıkıntı çıkmayacaktır fakat kullandığınız yazılımlara dikkat etmeniz yinede önemlidir.Arkadaşında dediği gibi tarayıcı eklentileri vs. risk taşımaktadır.Bankacılık için endişelenmenize gerek yok tek dikkat edeceğiniz nokta oltalama denilen bankacılık sisteminin sahtesini kullanmadığınıza dikkat etmek domaini kontrol ederek ve ssl dediğimiz yeşil işaretin olup olmadığına bakmak yeterlidir.Banka bilgilerinizi alsa bile login olmak için sms onayı gerekecektir eksta güvenlik için ise bankacılıktan kullanamdığınız zamanlarda internet alışverişini kapatmak 3d secuarity olmadan alış veriş yapmamak ve ip korumasını açmak.

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
  • Dağıtım: Linux Mint 20 & LMDE 4
  • Masaüstü Ortamı: Cinnamon 4.6 & Xfce 4.14
  • Grafik Kartı: Nvidia GF 9500
  • İşlemci: AMD X3
« Yanıtla #4 : 07 Eylül 2015, 17:01:00 »
ISO dosyasını USB belleğe ya da DVD'ye yazdırmadan önce md5sum doğrulama kontrolünü, yazdırdıktan sonra sistem açlış menüsünden de bütünlük kontrolünü yaptırarak tedbirli davranabilirsiniz.
Elimizden geldiğince dilimizin döndüğünce...

[info] Konu Açarken Dikkat Edilmesi Gerekenler  |  Forum Kuralları  |  Kod Etiketi Kullanımı[/info]

Çevrimdışı dev@mehmet

• Çaylak Penguen
  • **
  • Dağıtım: Linux Mint 19
  • Masaüstü Ortamı: Cinnamon
« Yanıtla #5 : 08 Eylül 2015, 15:02:37 »
İsterseniz paranoyanın seviyesini biraz arttıralım :D :D :D :
Belki de windows dvd'ye linux yazdırırken bizim istedğimimiz bir şekilde yazdırmıyor. İçine bir iki küçük değişiklik yaparak yazdırıyor.  Ve siz gene izlenmeye devam ediyorsunuz. Hatta biz bunu fark etmeyelim diye md5sum programlarını bile hacklemişler ve siz sadece windows görmesini istediğiniz şeyi görüyorsunuz. Bu sayede bill gates sizi linux kursanız bile izleyebilir. Ve tüm bu olanlara rağmen siz kendinizi güvende zannediyorsunz.
Yapılabilir mi ? Evet. Ama bunun yapılması için çok özel birisi olmanız yada FBI, NSA gibi kurumlar tarafından izlenmenizin çok önemli olması lazım ki bu bile bir hikaye gibi geliyor.
Sonuç: paranoyanın sonu yok. İsterlerse devletler sizi her türlü izleyebilir ama siz virüslerin arkasında büyük bir güç olmadığını varsaydığınızda (devletler) live cd'de izlenmeniz mümkün değil. [member=8]Butterfly[/member] 'ın dediği gibi kontrol edebilirsiniz. :)

Çevrimdışı GAREZ

• Çaylak Penguen
  • **