Gönderen Konu: ~9 Gb Alan Güncellemeler ve Kişisel Dosyalar İçin Yeterli mi?  (Okunma sayısı 2781 defa)

Çevrimdışı serdar

• Penguen
  • Dağıtım: linuxmint cinnamon 17.3 64 bit
  • Masaüstü Ortamı: cinnamon
  • Grafik Kartı: Nvidia geforce 210
  • İşlemci: İntel i3
İyi bayramlar olsun,
Bilgisayarımda Linuxmint'in yanı sıra Win7 ve Pardus da kullanıyorum.
Linuxmint'e ayrılan toplam alan 22 GB kadar. Şu an bu alandan kalan boş kısım 8.9 GB civarı. Geri kalanı takas alanı, programlar  ve verilerimle (Film, müzik, resim, döküman vb.) dolu.
Merak ettiğim nokta bu kalan 8.9 GB'lik alan genellikle .odt uzantılı dökümanlarıma ve bazı resim ve müzik dosyalarıma ve de en önemlisi sistem güncellemelerine yeter mi?

Çevrimdışı Genizcil_N

• Forum Sorumlusu
  • Guru
  • Dağıtım: Linux Mint 20
  • Masaüstü Ortamı: Mate
Ynt: ~9 Gb Alan Güncellemeler ve Kişisel Dosyalar İçin Yeterli mi?
« Yanıtla #1 : 25 Eylül 2015, 18:04:39 »
[member=2100]serdar[/member] İyi bayramlar.
Sistem güncellemelerine yeter de film müzik ve metin dosyaları için yeterli olur mu bilmiyorum. Bunların toplam boyutuna bağlı.
« Son Düzenleme: 25 Eylül 2015, 18:06:07 Gönderen: karakartala »

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
  • Dağıtım: Linux Mint 20 & LMDE 4
  • Masaüstü Ortamı: Cinnamon 4.6 & Xfce 4.14
  • Grafik Kartı: Nvidia GF 9500
  • İşlemci: AMD X3
« Yanıtla #2 : 25 Eylül 2015, 18:24:39 »
Aşağıdaki komut ile güncelleme, yazılım kurulumu ile sisteme yüklenen .deb paketlerini kaldırmak mümkün. Bu şekilde yaparsanız güncellemeler ile ek alan kullanımından mümkün olduğunca az etkilenirsiniz.

Daha önce yükleyip kaldırdığınız veya sisteminizde kurulu bir yazılımın önceki sürümüne ait .deb paketlerini kaldırmak için (bu paketler /var/cache/apt/archives dizinide depolanır) aşağıdaki komutu kullanabilirsiniz.

Kod: [Seç]
sudo apt-get autoclean
Sisteminize kurulum veya güncelleme yaparken indirilen tüm paketleri aşağıdaki komut ile kaldırabilirsiniz.

Kod: [Seç]
sudo apt-get clean
Metin veya ofis dokümanları çok alan kaplamazlar, resim dosyaları içinde aynısı söylenebilir. Müzik dosyaları kalite ve biçimine göre farklı boyutlarda alan kaplayabilirler. MP3 tarzı müzik dosyaları sıkıştırılmış olduğu için çok alan kaplamazlar. Eğer bu dosyalar için konuşacak olursak bu alan size yeterli olacaktır.

Daha önce Pardus kurulu bir disk bölümünü Linux Mint kurulu bölümle birleştirmek için bir konu açmıştınız. Eğer Pardus kurulu bölümü kullanmıyorsanız, biçimlendirip bu tarz belge ve dosyaların depolanması için kullanabilirsiniz.
« Son Düzenleme: 25 Eylül 2015, 18:26:15 Gönderen: Butterfly »
Elimizden geldiğince dilimizin döndüğünce...

[info] Konu Açarken Dikkat Edilmesi Gerekenler  |  Forum Kuralları  |  Kod Etiketi Kullanımı[/info]

Çevrimdışı serdar

• Penguen
« Yanıtla #3 : 25 Eylül 2015, 20:10:54 »
İyi akşamlar olsun,
Butterfly, dediğiniz komutlarla temizlik yaptığım zaman sisteme ve/veya bilgisayara bir etkisi olur mu? Yani gerek sistemin gerekse bilgisayarın işleyişinde herhangi bir olumsuz etkilenme meydana gelir mi?
Pardus kurulu bölümü biçimlendirme olayı, ilgili bölümde anlatılanlardan yola çıkarak çok zahmetli olacağı ve Linuxmint'in işleyişine zarar vereceğini düşünerek şimdilik kaydıyla vazgeçmiştim. Ancak biçimlendirmeden bahsediyorsunuz, bu zor ve zahmetli olmaz mı?
Hemen belirteyim, Pardus kurulu bölümü Linuxmint'e eklemek zor ve zahmetli olacağı için işimi NTFS formatlı harici disk ile halletme yolunu seçtim. Fakat olası bir elektrik kesintisinde harici diskte bulunan verilerimin etkilenme durumu beni oldukça kaygılandırmakta. 

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
  • Dağıtım: Linux Mint 20 & LMDE 4
  • Masaüstü Ortamı: Cinnamon 4.6 & Xfce 4.14
  • Grafik Kartı: Nvidia GF 9500
  • İşlemci: AMD X3
« Yanıtla #4 : 25 Eylül 2015, 20:19:29 »
[member=2100]serdar[/member], size de iyi akşamlar.

Bir yazılımın kurulumu ya da paketlerin güncellenmesi sırasında sisteme indirilen paketlerin silinmesi sistemin çalışmasında bir sıkıntıya yol açmaz. Bunlar kurulumu gerçekleşmiş paketlerdir. Olası bir durumda paketin tekrar yüklenmesi gerektiğinde, sistem önce önbellekte indirilmiş paket varsa bunun yardımıyla yeniden kurulum yapar, eğer bu paket yoksa indirerek yeniden kurar. Bunun haricinde bir sıkıntı olmaz.

Pardus kurulu disk bölümünü biçimlendirip, Linux Mint kurulu alana eklemeden de kullanabilirsiniz. Bunun için ilgili bölümü biçimlendirip sistem açılışı sırasında otomatik bağlanmasını sağlayabilirsiniz.

[Nasıl] Disk Bölümlerini Açılışta Otomatik Bağlama
Elimizden geldiğince dilimizin döndüğünce...

[info] Konu Açarken Dikkat Edilmesi Gerekenler  |  Forum Kuralları  |  Kod Etiketi Kullanımı[/info]

Çevrimdışı serdar

• Penguen
« Yanıtla #5 : 25 Eylül 2015, 23:00:41 »
İyi geceler olsun,
Butterfly, dediğiniz komutları girdim ve o komutlardan sonra yaklaşık 2 GB'a yakın bir alan elde ettim. Desteğiniz için teşekkür ederim.
Sanırım bundan sonra bu işlemi ayda bir yapmam gerekecek.