Gönderen Konu: En sevdiğiniz terminal kodu  (Okunma sayısı 9113 defa)

Çevrimdışı Reddet

• Forum Sorumlusu
  • Kıdemli Penguen
    • Opyon Yazılım
  • Dağıtım: Linux Mint 19.3 Tricia
  • Masaüstü Ortamı: Cinnamon
Ynt: En sevdiğiniz terminal kodu
« Yanıtla #15 : 11 Haziran 2014, 01:14:03 »
İhtiyaç olunca halt komutuyla kapatıyorum. Shoutdown'dan poweroff'dan farkı nedir?

bildiğim kadarıyla pek fazla fark yok. sonuçta ikiside kapatıyo  8)
Adaletin olmadığı yerde anarşi başlar..

Çevrimdışı kental

• Çaylak Penguen
  • **
  • Can sıkıntısı işte. Bir dala tutunamadık.
    • Kişisel Blog
  • Dağıtım: Linux Mint Cinnamon 18.1 64 Bit
  • Grafik Kartı: ATI HD4850
  • İşlemci: Core 2 Quad
« Yanıtla #16 : 11 Haziran 2014, 01:17:27 »
İhtiyaç olunca halt komutuyla kapatıyorum. Shoutdown'dan poweroff'dan farkı nedir?
Ben denedim ama ekranda logo kaldı ve fanlar henüz kapanmadı. Kasadaki tuşa uzunca basarak kapattım. Geldiğimde yeniden başlatıyordu :). Ben poweroff u tercih ederim.
Tabi başkasında bu şekilde sonuç vermeyebilir.

Çevrimdışı dlyalcin

• Penguen
  • Dağıtım: Qiana
« Yanıtla #17 : 11 Haziran 2014, 02:53:26 »
Hiç birisi :D GUI the best :D :D

Kullandığım komutlar ise

Kod: [Seç]
mv komutu. Kes - Yapıştır yapıyor. Diyelim ki bir sürü e-dergi indirdik. Fakat tek fare hareketiyle başka yere taşıyamıyoruz. Arada başka dosyalar var. Root e-dergi indirdik farzedelim.
mv /home/kullanıcıAdı/İndirilenler/root* /home/kullanıcıAdı/Masaüstü komutuyla sadece root kelimesi ile başlayan dosyaları alıp masaüstüne taşıyabiliyoruz. kullanıcıAdı yerine kendi kullanıcı adınızı yazacaksınız. Meselâ bende
mv /home/myway/İndirilenler/root* /home/myway/Masaüstü
dd if=/home/kullanıcıAdı/isoDosyasınYeri/isoDosyasınınAdı of=/dev/sdb komutuyla ek programa gerek kalmadan iso dosyalarını usb belleğe yazdırabiliyoruz. Usb belleğin sdb olduğundan emin olmadığımız durumlarda
sudo fdisk -l komutuyla usb' nin yolunu öğrenebiliriz. Bir yerde okuduğuma göre USB eğer sdb1 olarak görünüyorsa sd1 yerine sdb olarak yazdırmak daha iyi sonuç veriyormuş. Burada da kullanıcı adı yerine kendi kullanıcı adımızı, isoDosyasınınYeri bölümüne ISO dosyasının bilgisayarımızda nerede bulunduğunu, isoDosyasınınAdı bölümüne de indirdiğimiz ISO dosyasının adını yazıyoruz. Bende meselâ şu şekilde
dd if=/home/myway/İndirilenler/blackarchlinux-live-2014.04.21-i686.iso of=/dev/sdb
« Son Düzenleme: 11 Haziran 2014, 03:12:19 Gönderen: dlyalcin »

Çevrimdışı Genizcil_N

• Forum Sorumlusu
  • Guru
  • Dağıtım: Linux Mint 20
  • Masaüstü Ortamı: Mate
« Yanıtla #18 : 11 Haziran 2014, 11:12:21 »
dd komutuyla USB yazdırırken, sonuna bs=4M, bs=2K, bs=1024 gibi ifadeler ekleyerek yazma hızı ayarlanabiliyor. Kurulum ISO'larını yazdırırken hatalı yazım ihtimalini düşürmek için hızı az tutmak gerektiğini belirtiyorlar.
1024=1024 bayt
4m=4Megabayt
4k=4kilobyat
« Son Düzenleme: 11 Haziran 2014, 11:14:50 Gönderen: karakartala »

Çevrimdışı dlyalcin

• Penguen
« Yanıtla #19 : 11 Haziran 2014, 20:19:56 »
Bunu bilmiyordum. Teşekkürler

Çevrimdışı dev@mehmet

• Çaylak Penguen
  • **
  • Dağıtım: Linux Mint 19
« Yanıtla #20 : 11 Haziran 2014, 22:11:07 »
dd komutu çok güzelmiş. Ayrıca diğer kodlar için teşekkürler.
Ayrıca konuya işe yaracak değişik komutların eklenmesi çok iyi olmuş. Bnece herkes bir komut daha eklese çok iyi olur

Çevrimdışı dlyalcin

• Penguen
« Yanıtla #21 : 12 Haziran 2014, 02:11:50 »
Aşağıdaki adreste bazı komutların nerelerde kullanıldıklarının listesi var. Ben de bir kaç aylık linuxçuyum. Aklıma fazla birşey gelmiyor. Türkçe kaynak ne yazık ki yeterince fazla değil. Dededen kalma Kim Korkar Unixten/ Kim Korkar Linux' tan diye 2 tane kitap var. Hâlâ Türkçe kaynak diye paylaşılır. Kitabın yazarı da zaten bilgisayar öğrenmek istiyorsanız mutlaka İngilizce öğrenin diyen birisi. Türkçe kaynak yazıp İngilizce öğren demek pek bana mantıklı gelmiyor ama... Türkiye'deki durum ne yazık ki bu.

http://forum.linuxmint.net.tr/index.php?topic=518.0

Çevrimdışı kental

• Çaylak Penguen
  • **
  • Can sıkıntısı işte. Bir dala tutunamadık.
    • Kişisel Blog
  • Dağıtım: Linux Mint Cinnamon 18.1 64 Bit
  • Grafik Kartı: ATI HD4850
  • İşlemci: Core 2 Quad
« Yanıtla #22 : 14 Haziran 2014, 15:48:17 »
Merhabalar. Yukarıdaki komutlardan dd komutu root izni gerektiriyor. Bilginize..

Çevrimdışı dlyalcin

• Penguen
« Yanıtla #23 : 14 Haziran 2014, 18:29:01 »
Aslında Linux Mint' te çok fazla uçbirim koduna ihtiyaç yok. Uçbirim kullanımı en aza indirilmemiş, adeta yok edilmiş. ln komutuyla link vermek bile sağ tık -- > Bağlantı oluştur ile mümkün. Diğer dağıtımlarda bu böyle değil. Bunun yanında profesyonel çözümler için uçbirim kullanmak isterseniz bu her zaman mümkün. Hem Windows' tan kurtuldum, hem Windows rahatlığında bir sisteme kavuştum. Umarım böyle devam eder

Çevrimdışı Eludecraft

• Çaylak Penguen
  • **
  • Dağıtım: OpenSuSE/Chakra
  • Masaüstü Ortamı: KDE
« Yanıtla #24 : 15 Haziran 2014, 00:20:53 »
sudo pisi it
Bu komuttan daha sevimlisi var mı ya? Sudo ile beraber okuyunca pek bir melodik geliyor kulağa. Onun için Pardus'ta hiç root olarak kullanmazdım pisiyi :P İlk gördüğümde aşık olmuştum. Sırf bu yüzden Pisi kurabilirim.

Aslında Linux Mint' te çok fazla uçbirim koduna ihtiyaç yok. Uçbirim kullanımı en aza indirilmemiş, adeta yok edilmiş. ln komutuyla link vermek bile sağ tık -- > Bağlantı oluştur ile mümkün. Diğer dağıtımlarda bu böyle değil. Bunun yanında profesyonel çözümler için uçbirim kullanmak isterseniz bu her zaman mümkün. Hem Windows' tan kurtuldum, hem Windows rahatlığında bir sisteme kavuştum. Umarım böyle devam eder
Aaa... Fedora'nın ve Pisi Linux'un hakkını yiyorsunuz. Çok ayıp. Fedora 19 kurulu diğer bilgisayarda, hiç konsolu açtım mı bilmiyorum.
Çalışan sistemi bozmayacaksın ağa

Çevrimdışı hwpplayer1

• Çaylak Penguen
  • **
  • Linux Mint 17.1 Rebecca KDE :)
  • Dağıtım: Linux Mint 17.1 Rebecca KDE / PTS 3.0 KDE Kararlı
« Yanıtla #25 : 24 Temmuz 2014, 15:09:06 »
sudo apt-get install , upgrade , uptade :) :) ilk öğrendiklerim :D
evet sudo apt-get update , upgrade , -f install , autoclean sonra uname -a , uptime , güzel komutlar bunlar :) bakalım ilerde neler öğreneceğim.
GNU Emacs :)