elementary OS çok temiz sade ve hızlı. Debian ve Ubuntu tabanlı olduğundan paket sıkıntısıda yaşamazsınız. Tabii her ubuntu paketini kuramayabilirsiniz ama bir çoğu sorunsuz yükleniyor. Masaüstü ortamı
Pantheon isimli biraz MacOS' u andıran fakat bir MacOS kopyasıda olmayan dağıtım tarafından geliştirilen bir masa üstü ortamı. Kendine özgü bir kullanımı var. Kısa süre içerisinde yeni bir sürümü çıkacak beta versiyonu yayınlandı fakat bu beta versiyonunu kurmayın bence. Kararlı sürümüde eski diye kurmak istemeyebilirsiniz ama çok zevkli bir dağıtım olduğunu söylemem gerek. Özellikle elementary-tweaks ile birlikte süper oluyor. Kararlı sürümü gerçekten çok hızlı ve stabil. Bende tek bir sıkıntı bile çıkarmadan yüklendi ve çalışıyor.
Bir başka alternatif de deepin olabilir. Çin dağıtımı olmasına rağmen Türkçe desteği var. Geçenlerde kardeşimin bilgisayarına format atıyordum ve bir şu dağıtımı deneyeyim dedim. Denediğim ilk Asya dağıtımı olacaktı. Beni baya bir şaşırttı doğrusu gayet güzel bir arayüz ile geliyor. Uygulama yöneticisi baya zengin bir içeriğe sahip ve kurulu gelen uygulamalarda baya çeşitli. Öyleki steam, Crossover, playonlinux ve daha bir çok program yüklü olarak geliyor.Ayrıca yanlış hatırlamıyorsam sahipli ekran kartı sürücüleri yüklü geliyordu yada kurulum sırasında seçenek sonuyordu.(O gün okadar çok dağıtımı denedikki can sıkıntısından, karıştırmış olabilirim

) Kurup biraz kurcaladıktan sonra kaldıracaktık güya ama elimiz kaldırmaya gitmedi. Kardeşim şuan ikinci işletim sistemi olarak deepin kullanıyor. Masa üstü ortamı deepin DE, bazı açılardan Windows 8 - 10 bazı açılardan MacOS' u andırıyor ama yine deepin de kendine özgü diyebilirim.
Eh bunlarda olmasa
https://distrowatch.com/ dan seç beğen al(kur).