Gönderen Konu: Dosya aktivite geçmişime nasıl ulaşabilirim?  (Okunma sayısı 2531 defa)

Çevrimdışı zorlar

• Çok Yeni Penguen
  • *
  • Dağıtım: Mint
  • Masaüstü Ortamı: Gnome
Dosya aktivite geçmişime nasıl ulaşabilirim?
« : 10 Ağustos 2016, 16:28:30 »
Merhabalar linux mint kullanıyorum. Bundan 2 ay önce flash belleğime bir kaç belge kopyaladım. Ancak hangi belgeleri kopyaladığımı unuttum şu an. (çok belge var word olarak) Sistemimde geçmişi hatırlama kapalı. Ancak yabancı forumlarda yaptığım araştırmalar sonucunda log dosyaları arasında bir dosyanın içinde tutulduğunu öğrendim (kullanılan, erişilen dosyalar veriler, yapılan eylemler vs.) Log dosyasını incelediğimde 1,5 ay öncesine kadar geçmişi görebiliyorum. Ancak sistem temizlensin, gereksiz dosyalar silinsin diye kullandığım bleachbit sayesinde 1,5 ay öncesine ulaşamadım. Sonradan öğrendimki geçmişi de temizliyormuş. Şimdi ben 2 ay önceki history'e nasıl ulaşabilirim? Ubuntu için çeşitli forensic yazılımları var mı bildiğiniz? Teşekkür ederim.

Çevrimdışı Reddet

• Forum Sorumlusu
  • Kıdemli Penguen
    • Opyon Yazılım
  • Dağıtım: Linux Mint 19.3 Tricia
  • Masaüstü Ortamı: Cinnamon
Ynt: Dosya aktivite geçmişime nasıl ulaşabilirim?
« Yanıtla #1 : 10 Ağustos 2016, 19:52:28 »
Bleachbit'in güvenli silme özelliği aktifleştirip temizleme yaptıysanız ne yazık ki dosyaları getirebilmeniz, getirseniz de okuabilmeniz mümkün değil.
Adaletin olmadığı yerde anarşi başlar..

Çevrimdışı zorlar

• Çok Yeni Penguen
  • *
  • Dağıtım: Mint
  • Masaüstü Ortamı: Gnome
Ynt: Dosya aktivite geçmişime nasıl ulaşabilirim?
« Yanıtla #2 : 10 Ağustos 2016, 20:54:29 »
Güvenli silmeden kastınız üstüne yazarak silmek ise hayır seçmedim. Bana lazım olan ubuntunun geçmiş aktivitesini hangi dosyalarda sakladığı? Ve bildiğiniz gibi Windows, linux sistemlerde forensics yapılabiliyor. Kullanıcı hareketleri, açılan dosyalar vs. elde edilebiliyor. Son çarem forensics yazılımlarına yönelmek olacak.