Gönderen Konu: [Çözüldü] Grub2 Sorunu (kısmen çözüldü)  (Okunma sayısı 3623 defa)

Çevrimdışı abdyek

• Penguen
  • Dağıtım: Ubuntu Studio 18.04
  • Masaüstü Ortamı: i3wm
  • İşlemci: i5 - 2. nesil
[Çözüldü] Grub2 Sorunu (kısmen çözüldü)
« : 12 Ekim 2016, 20:00:42 »
Merhaba Arkadaşlar, Sorunun çıkış kaynağını sanırım saptadım. Şöyle ki 120 GB lık SSD mi 2 ye bölüm windows 7 ve linux mint 18 i kullanıyordum. Daha sonradan XP'nin yeterli olacağını düşünerek, 500 GB lık hard diskimin bir bölümüne XP kurdum. LM 18 - Cinn. 64 bit live CD si ile grub2 yi tekrardan onardım. Onarım sonucunda XP seçenekler arasında görünmedi. Neyse dedim windows 7 yi kaldırayım diğer bölümleri düzenleyeyim diye LM ortamından 60 GB lık windows 7 bölümünü ext4 dosya formatında biçimlendirdim. Orası boş olarak duruyor, ileride LM yi tekrardan kurmalık bir durum olursa orayı 120 olarak biçimler o şekilde kullanırım. Daha sonra tekrardan onarım yaptım, seçeneklerde windows7 vardı ama haliyle seçim sonrasında hata alıyordum.
XP'ye bir türlü giriş yapamıyorum. Grub2'ye kesinlikle hak veriyorum benim de kafamı bu kadar karıştırsalar ben de isyan eder, "blader bu ne iş?" derdim.
Olay Özeti de şu şekilde: http://paste2.org/aE9mH0UD
« Son Düzenleme: 13 Ekim 2016, 19:42:07 Gönderen: abdyek »

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
  • Dağıtım: Linux Mint 20 & LMDE 4
  • Masaüstü Ortamı: Cinnamon 4.6 & Xfce 4.14
  • Grafik Kartı: Nvidia GF 9500
  • İşlemci: AMD X3
Ynt: Grub2 Sorunu
« Yanıtla #1 : 13 Ekim 2016, 09:28:16 »
EFI destekli bir kurulum yaptıysanız, EFI açılış bölümünde Windows 7 ile ilgili girdiler kalmıştır, bu sebeple Grub menüsüne ekleniyordur. XP'nin eklememesinin nedeni de XP'nin EFI kurulum desteği olmaması olabilir. Durum gerçekten karışık.

Günlük dosyasını inceleyince durumun yukarıdaki gibi olmadığını farkettim. XP kurulu diskte açılış bayrağını (boot flag) XP kurulu bölüm olarak değiştirmeyi deneyebilirsiniz. Harici diskte XP haricinde bir Windows sistem daha kurulu görülüyor. Ayrıca XP ile ilgili olarak NTLDR eksik şeklinde bir mesaj görünüyor, XP kurulumunu yeniden yapmayı denemek daha uygun olabilir. Ama XP kuracağınız zaman, ilk disk bölümünü şimdiki gibi uzatılmış disk bölümü üstünde mantıksal disk bölümü olarak ayarlamayın, ilgili disk bölümünü biçimlendirip, birincil (primary) disk bölümü olarak ayarlamayı deneyin.
« Son Düzenleme: 13 Ekim 2016, 10:21:26 Gönderen: Butterfly »
Elimizden geldiğince dilimizin döndüğünce...

[info] Konu Açarken Dikkat Edilmesi Gerekenler  |  Forum Kuralları  |  Kod Etiketi Kullanımı[/info]

Çevrimdışı abdyek

• Penguen
  • Dağıtım: Ubuntu Studio 18.04
  • Masaüstü Ortamı: i3wm
  • İşlemci: i5 - 2. nesil
Ynt: Grub2 Sorunu
« Yanıtla #2 : 13 Ekim 2016, 19:41:22 »
EFI destekli bir kurulum yaptıysanız, EFI açılış bölümünde Windows 7 ile ilgili girdiler kalmıştır, bu sebeple Grub menüsüne ekleniyordur. XP'nin eklememesinin nedeni de XP'nin EFI kurulum desteği olmaması olabilir. Durum gerçekten karışık.

Günlük dosyasını inceleyince durumun yukarıdaki gibi olmadığını farkettim. XP kurulu diskte açılış bayrağını (boot flag) XP kurulu bölüm olarak değiştirmeyi deneyebilirsiniz. Harici diskte XP haricinde bir Windows sistem daha kurulu görülüyor. Ayrıca XP ile ilgili olarak NTLDR eksik şeklinde bir mesaj görünüyor, XP kurulumunu yeniden yapmayı denemek daha uygun olabilir. Ama XP kuracağınız zaman, ilk disk bölümünü şimdiki gibi uzatılmış disk bölümü üstünde mantıksal disk bölümü olarak ayarlamayın, ilgili disk bölümünü biçimlendirip, birincil (primary) disk bölümü olarak ayarlamayı deneyin.

Sorunu şu şekilde çözdüm hocam: Gparted ile xp'nin bulunduğu bölümü ext4 ile formatladım. Ardından windows xp'yi tekrardan kurdum bu bölüme. Bilgisayarımda 2 bölüm göründü (ilk kurduğum xp'de bilgisayarımın altında windows 7 kurulu olduğ için fazladan bölümler vardı). Sorun xp'den kaynaklı olacak sanırım, xp kurulumunun ardından lm 18 - 64 bit live cd'si ile grubu onardım. Sorun çıkarmadı bu sefer. Çok şükür artık herşey yolunda, okulda gördüğüm programları sorunsuz bir şekilde kullanabileceğim artık. Başlığı çözüldü olarak düzeltiyorum. Cevabınız için ayrıca teşekkürler.