Gönderen Konu: Linux Mint Kaldırma ve Xp Kurma  (Okunma sayısı 3297 defa)

Çevrimdışı Rector

• Çok Yeni Penguen
  • *
  • Dağıtım: Linux Mint 18 Sarah
  • Masaüstü Ortamı: Cinnamon
Linux Mint Kaldırma ve Xp Kurma
« : 02 Ocak 2017, 18:40:26 »
Öncelikle merhaba herkese , birazcık durumdan bahsedeyim ;
Elimizdeki bilgisayar bozuldu ve tamir içinde öğrenci adamların parayı bulması uzun süreceği için bizde arkadaştan eski bilgisayarını getirmesini istedik.Bu arkadaşın mağarasından bulup getirdiği bilgisayarda xp yüklüydü bizde bir hafta işimizi görsün kasmasın donmasın vs. diye daha hafif olacağını konuşup önce ubuntu sonrada linux mint kurduk.Ama programları falan beceremedik ve kullanamıyoruz.Bilgisayarla sürekli ödev falan açısından işimiz var.O yüzden xp yi yeniden kuralım dedik ama linuxu kurmak kadar kolay olmadı yada biz beceremedik.Dvd okuyucuda çalışmıyor o yüzden usb boot edeceğiz.Unetbootin ile xp yi usbye yükledik yeniden başlattık olmadı.Gparted ile denedik birşeyler ; biçimlendirme yaptık sonra unetbootin falan yine bir sonuç yok.
Wine ile açınca ''Hiçbir geçerli sistem bölümü bulunamadı hatası alıyoruz''.
Diğer türlüde ''Missing operating system '' gibi bir hata veriyor.
Bunu nasıl çözebiliriz yada biz çözebilirmiyiz bu sorunu yoksa boşuna uğraşmayın işinizi başka biryerlerde halledin mi dersiniz ? Ve aşırı acemiyiz linux konusunda, o yüzden açıklamaları ona göre anlayabileceğimiz bir dilde yapmanızı rica ediyorum.Şimdiden teşekkürler...

Çevrimdışı Leopard

• Forum Sorumlusu
  • Guru
  • Dağıtım: Linux Mint 20 64-bit
  • Grafik Kartı: Nvidia Geforce GTX 1050
  • İşlemci: Intel Core i7 7700HQ
Ynt: Linux Mint Kaldırma ve Xp Kurma
« Yanıtla #1 : 02 Ocak 2017, 19:06:15 »
Öncelikle hiç araştırma yapmadan bir sisteme balıklama atlarsanız sonu böyle olur.

İster Windows,ister MacOs,ister Linux olsun.

En azindan ogrenene kadar dual boot yapmaliydiniz.

Odev derken,yazi yazma veya cikti almayi mi beceremediniz?Zira LibreOffice hali hazirda yuklu,cogu printer da taktiginiz anda tanir sistemi.

Xp muhabbetinin gectigi bir bilgisayarda cizim programi vs kullanmaniz zaten mumkun olmaz.Kasmasin muhabbeti yapip bunu kullanmaya calismak ironik olur.

Burada Windows icin destek vermiyoruz,gelip bize Windows soruyorsunuz.

Xp gibi gorece eski surumlerde usb ile boot cetrefilli.Ya Dvd surucu alip oyle format atin yada Win7 deneyin
The only people who should kill are those prepared themselves to die!

Çevrimdışı Toros

• Çaylak Penguen
  • **
  • Dağıtım: Fedora
  • Grafik Kartı: AMD Vega 11
  • İşlemci: AMD Ryzen 5
« Yanıtla #2 : 02 Ocak 2017, 22:32:37 »
Gnome disk aracı var onunla deneyebilirsiniz. Yazılım merkezinden "gnome disk" olarak aratın. Programın tam adı "gnome-disk-utility"

Program yüklendikten sonra usb belleği takın ve sol bölmeden usb belleği seçin.
Ardından programın yukarısında ayar düğmesi altında "Disk kalıbını geri yükle" e tıklayın.
Yazıracağınız iso dosyasını seçip yazdırın..

Eğer system not found hatası verdiyse son çare dvd ya da cd yazdırmak olur.

Çevrimdışı abdyek

• Penguen
  • Dağıtım: Ubuntu Studio 18.04
  • Masaüstü Ortamı: i3wm
  • İşlemci: i5 - 2. nesil
« Yanıtla #3 : 02 Ocak 2017, 22:57:20 »
Linux Mint'in hangi masaüstü ortamı ile gelen versiyonunu kurdunuz o da önemli, cinnamon eski makinelerde pek iyi performans vermiyor, gerçi performansla ilgili bir şey dememişsiniz.
Linux ödevler için oldukça uygundur, libreoffice var, yazıcı konusunda pek sorun çıkarmıyor, hatta bugüne kadar sorun yaşayıp çözemeyen görmedim.
Linux Mint'in çok güzel bir forumu var burada, bir çok sorunun cevabı eski konularda mevcut, arama sonucunda sorununuzu bulamazsanız konu açabilirsiniz, cevap gelebilir.
Xp kesinlikle önermem, okuldaki derslerden dolayı visual Studio kullanmak zorunda olduğum için dual boot yapıyordum, her yerinden sorun akıyor, windows a 98 ile başlamış birisi olarak windows xp ile tanışmam gerçekten benim için çok büyüleyici bir duyguydu ancak geçmişin o büyüsünü bozmak pek olmadı, zamanında sorunsuz dediğimiz o xp şimdi hiç olmadık yerde sorun veriyor, sistem şişiyor geçen gün bir gireyim dedim, mavi ekran hatası verdi. Windows 7 ye bile destek kesilmesi yakınken windows xp kullanıp bilgisayara eziyet etmek pek akıl kari iş değil, linux'un hafifliği ve stabilitesine alışınca windows u özel bir programınız olmadığı sürece aramıyorsunuz,

Tercih yine sizin, özgür yazılım manifestosu insanlara bunu dayatmaz  ;)

Windowsla ilgili desteği maalesef burada bulamazsınız, windows xp kurmanın linux ile uzaktan yakından alakası yok.
İyi seneler, güzel vakitler

Çevrimdışı Trust

• Forum Sorumlusu
  • Penguen
  • Dağıtım: Lİnux Mint 19
  • Grafik Kartı: Intel HD Graphics 3000 -NVIDIA Ge Force GT 520 MX
  • İşlemci: intel core i5-2450M
« Yanıtla #4 : 03 Ocak 2017, 07:22:27 »
[member=4281]Rector[/member]  anladığım kadarıyla xp isosunu usb 'ye yazdırmak istiyorsunuz. Bunu ,konuda anlattığınız yöntemlerle yapamazsınız. Winusb uygulamasıyla yapabilirsiniz. Hem aşağıdaki link hem de forum için winusb aratırarak gerekli bilgileri öğrenebilirsiniz.

https://forum.linuxmint.net.tr/index.php?topic=6244.msg39413#msg39413
الهى انت مقصودى، ورضاك مطلوبى