Gönderen Konu: [Çözüldü] BIOS Kilitlendi  (Okunma sayısı 3067 defa)

Çevrimdışı özgürpenguen

• Yeni Penguen
  • *
  • Dağıtım: KDE Neon
  • Grafik Kartı: NVIDIA GeForce 920M
  • İşlemci: Intel® Core™ i3-5015U
[Çözüldü] BIOS Kilitlendi
« : 19 Haziran 2017, 17:54:30 »
Merhabalar,
https://forum.linuxmint.net.tr/index.php?topic=7772
Bu konuda da görüldüğü üzere Acer laptoplarda dual boot çok sıkıntılı bir mesele. Ben dual boot için ilk önce windows'tan 50 GB yer ayırdım, daha sonra LM XFCE sürümünü kurmak için Live USBye geçtim, Acer laptoplarda iki tane boot metodu vardır biri UEFI biri de Legacy botta HDD üzerinden sistemi bootlayabiliyoruz.

Planım şuydu;

İlk önce sistemi UEFI boot açıkken kurmak,
Daha sonra BIOSdan security boot'u vs.'yi kapatıp sistemi tanıtmaktı

Ayrıca UEFI boot halindeyken bile Linux ikinci bir işletim sistemi olarak kullanılabilir durumda bunu hem Dell hem de Lenovo laptoplarda deneyimledim, sorunsuz kullandım, Acerdekinde ise UEFI modda dual bootun ön koşullarının hazırlanmasının videosu şurada: [youtube]iD3JtoSbfOo[/youtube]
Ancak LM kurulum yöneticisi bana security boot'u kapatmamı önerdi ve kapatmam için elbette BIOS şifresi belirlememi söyledi, şifreyi girerken giriş yaptığım klavye düzeninin İngilizce olduğunu unuttum ve "i" harfine bastım, İngilizce klavyede ise bu tuş "kesme işareti" olarak geçiyor ve BIOS'a giriş yaparken herhangi bir şekilde o tipte noktalama işaretleri kullanamıyoruz, belki görmemiştir diye "i" harfini eksilterek vs. denedim, her türlü kombinasyonu denedim, fakat "şifre yanlış" uyarısı aldım.

Daha sonra baştan Live USB çalıştırıp BIOS'a farklı bir şifre koymayı denedim, kurulum ekranında bir problem olmadı ancak oraya girdiğim şifreler nedense BIOS ekranı ile uyuşmuyor.

Şu an BIOS ayarları vs. tam ayarında BIOS ekranında ayrıca bir şey yapmama gerek yok, Windows 10 kurulu zaten bilgisayara, Windows 8.1 ve 10'u sorunsuz bir şekilde kurup kullanabilirim de burada bir sıkıntım yok. Ancak BIOS ekranın şifresini bir şekilde kaldırmazsam her bilgisayarla ilgilenen üzerine düşen bir insan gibi benim de aklımın bir köşesinde ulaşamadığım BIOS ekranı kalacak. LM kurulum yöneticisi BIOS şifresi ekleyebiliyorsa bunu Live USB üzerinden terminal açarak pekala yapabilirim diye düşünüyorum ancak tabii nasıl yapılacağını bilmiyorum, yardımcı olursanız sevinirim.

Kişisel yorum olarak da Dell hakikatten bir cennetmiş, Grub ayarlarıyla vs. de oynamadan direkt BIOS üzerinden istediğin kadar işletim sistemi kur başlangıçta boot menu halinde açıp seçip girebiliyoruz, hepsini UEFI modda yapabiliyoruz, Secure boot'u şifreye vs. gereksinim duymadan kapatabiliyoruz. Acer işkenceymiş bu konuda.

Çözüm: https://bios-pw.org adresinden şifreyi recovery etmek için gereken kodu alıp şifreyi BIOSdan değiştirdim, biraz çözülmüş olan baştaki konuyu inceleseymişim çözermişim konu silinedebilir kaladabilir.
« Son Düzenleme: 19 Haziran 2017, 18:13:35 Gönderen: özgürpenguen »

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
  • Dağıtım: Linux Mint 20 & LMDE 4
  • Masaüstü Ortamı: Cinnamon 4.6 & Xfce 4.14
  • Grafik Kartı: Nvidia GF 9500
  • İşlemci: AMD X3
Ynt: [Çözüldü] BIOS Kilitlendi
« Yanıtla #1 : 20 Haziran 2017, 10:16:54 »
[member=273]özgürpenguen[/member] geri dönüş yaparak forumdaki bilgi birikimine katkıda bulunduğunuz için teşekkür ederiz.

[okay]Sorun çözüldüğü için konu kilitlenmiştir.[/okay]
Elimizden geldiğince dilimizin döndüğünce...

[info] Konu Açarken Dikkat Edilmesi Gerekenler  |  Forum Kuralları  |  Kod Etiketi Kullanımı[/info]