Gönderen Konu: [Çözüldü] Bir önceki komutta geçen yolu kısaca nasıl kullanırım  (Okunma sayısı 3664 defa)

Çevrimdışı maxim

• Yeni Penguen
  • *
  • Dağıtım: Linux Mint 19.3 Tricia
  • Masaüstü Ortamı: MATE
  • Grafik Kartı: Intel & Nvidia GeForce GTX 1060
  • İşlemci: Intel i7
Merhaba, daha önce gördüğüm ama not almayı unuttuğum bir komut ya da komut dizisini soracağım. Bir önceki komut içinde geçen dizin yolunu ikinci komut içinde kullanırken kısaca bir şey yapılıyor ya da komut veriliyordu. Mesela ilk komutun cd /home/greyfurt iken ikinci komutum ls /home/greyfurt, ls komutundan sonra /home/greyfurt dizin yolunu yazmadan ifade etmenin yolunu arıyorum şimdiden teşekkürler.

Edit: Cevap: !* komutu
« Son Düzenleme: 02 Ağustos 2017, 22:47:08 Gönderen: maxim »
I. Turgenyev

Çevrimdışı Danny

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Nihilist
  • Dağıtım: Linux Mint
  • Masaüstü Ortamı: Cinnamon
  • Grafik Kartı: Intel HD 620
  • İşlemci: Intel i7 - 7500U
Ynt: Bir önceki komutta geçen yolu kısaca nasıl kullanırım
« Yanıtla #1 : 02 Ağustos 2017, 09:01:50 »
cd /home/greyfurt komutu ile bu dizine girdikten sonra, ayrıca ls /home/greyfurt komutunu kullanmanıza gerek yok zaten o dizinde iken sadece ls demeniz dosyaları listeleyebilmenizi sağlamaktadır.
Gelip sağ yanağımdan öptü. Dindar değildim ama sol yanağımı da çevirmek istedim o an...

Çevrimdışı Toor

• Yeni Penguen
  • *
  • Dağıtım: Debian Stretch 9.0
  • Masaüstü Ortamı: LXDE
  • Grafik Kartı: Intel HD Graphics
  • İşlemci: Intel Pentium P6100 2.0GHZ
« Yanıtla #2 : 02 Ağustos 2017, 19:48:46 »
İlginç bir soru, birçok şeyden bahsediyor olabilirsiniz ama en temelinden anlatmak gerekirse:

Herhangi bir komutun ya da klasörün ilk harflerini yazdıktan sonra tab tuşuna iki kez basarsanız kabuk size komutları, dosyaları ve klasörleri listeler ya da uygun olan tamamlamayı yapar. Mesela ev dizininizdeyken Down yazıp iki kez tab'a basarsanız büyük ihtimalle Downloads klasörüne otomatik olarak tamamlayacaktır. Ya da birden çok seçenek var ise Down ile başlayan komutları, dosyaları ve klasörleri listeleyecektir.

Ayrıca dikkat etmeniz gereken bir diğer husus da: Bir klasör yolunu yazarken / işareti ile başlarsanız kök dizin itibaren yolu yazmak zorunda kalırsınız. / yazdıktan sonra tab tuşuna iki kez hızlıca basarsanız kök dizindeki klasörler listelenir zaten. Ama diyelim /home/greyfurt/ dizinindesiniz sadece Desktop/ yazarak masaüstünüze girebilirsiniz. /home/greyfurt/Desktop/ yazmanıza gerek kalmaz.

Çevrimdışı maxim

• Yeni Penguen
  • *
  • Dağıtım: Linux Mint 19.3 Tricia
  • Masaüstü Ortamı: MATE
  • Grafik Kartı: Intel & Nvidia GeForce GTX 1060
  • İşlemci: Intel i7
« Yanıtla #3 : 02 Ağustos 2017, 22:24:14 »
cd /home/greyfurt komutu ile bu dizine girdikten sonra, ayrıca ls /home/greyfurt komutunu kullanmanıza gerek yok zaten o dizinde iken sadece ls demeniz dosyaları listeleyebilmenizi sağlamaktadır.
Komutu misal verdim ls komutu için özel değil istediğim, Bir önceki komut içinde geçen dizin yolunu ikinci komut içinde kullanırken kısaca bir şey yapılıyor ya da komut veriliyordu bunu hatırlayamadım.

Mesajlar Birleştirildi.
İlginç bir soru, birçok şeyden bahsediyor olabilirsiniz ama en temelinden anlatmak gerekirse:

Herhangi bir komutun ya da klasörün ilk harflerini yazdıktan sonra tab tuşuna iki kez basarsanız kabuk size komutları, dosyaları ve klasörleri listeler ya da uygun olan tamamlamayı yapar. Mesela ev dizininizdeyken Down yazıp iki kez tab'a basarsanız büyük ihtimalle Downloads klasörüne otomatik olarak tamamlayacaktır. Ya da birden çok seçenek var ise Down ile başlayan komutları, dosyaları ve klasörleri listeleyecektir.

Ayrıca dikkat etmeniz gereken bir diğer husus da: Bir klasör yolunu yazarken / işareti ile başlarsanız kök dizin itibaren yolu yazmak zorunda kalırsınız. / yazdıktan sonra tab tuşuna iki kez hızlıca basarsanız kök dizindeki klasörler listelenir zaten. Ama diyelim /home/greyfurt/ dizinindesiniz sadece Desktop/ yazarak masaüstünüze girebilirsiniz. /home/greyfurt/Desktop/ yazmanıza gerek kalmaz.
Ne demek istediğimi anlamdınız cevap için teşekkürler. Mesela şöyle düşünün birinci komutu verdiğiniz ve komut içinde bir dizin yolu verilmiş bu yolunda uzun olduğunu düşünün misal cd /home/user/dizin/dizin1/dizin2/dizin3/dizin/4/dizin/dizin1 ikinci komut vereceksiniz aynı dizin yolunu bu komutta da vereceksiniz tekrar bu dizin yolunu yazmak ile uğraşmaya gerek yoktu bunun kısaca bir yolu vardı, linux üzerinde. Misal olarak bir önceki klasöre gitmek için cd - komutunu vermek yeterli eski dizin yolunu yazmaya gerek yok denyerek bakabilirsiniz.
« Son Düzenleme: 02 Ağustos 2017, 22:27:47 Gönderen: maxim »
I. Turgenyev