Gönderen Konu: Windows 8.1 Yanına Linux Mint 16 Cinnamon Kuramama  (Okunma sayısı 12416 defa)

Çevrimdışı adilalpman

• Çok Yeni Penguen
  • *
Windows 8.1 Yanına Linux Mint 16 Cinnamon Kuramama
« : 25 Mayıs 2014, 20:30:26 »

Arkadaşlar Merhaba;

Linux camiası ile ucundan kıyısından bir şekilde 10 yıldır muhattap olan ve internet servis sağlayıcı sektörünün de teknik kolunda çalışmakta olan birisiyim...

Ancak kısa bir süre önce aldığım Toshiba C55-A-1K6 laptopuma elle kurduğum ve sorunsuz çalıştırmakta olduğum (bios üzerinde Secure Boot açık) 64 bit işlemcili laptopumda Linux Mint 16 cinnamon x64 cd sini (dvd sini) takıp cd den boot ettirdiğimde ilk seçim (Normal Boot, Uyumluluk Modu vs. nin olduğu) ekranı görüp burada en üstteki normal Linux Mint 16 Cinnamon u seçtikten sonra laptopun siyah ekranda donup kalıyor... Saatlerce bekledim ama bu durum değişmedi...

Yardımınızı rica eder, şimdiden teşekkürlerimi sunarım...

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
  • Dağıtım: Linux Mint 20 & LMDE 4
  • Masaüstü Ortamı: Cinnamon 4.6 & Xfce 4.14
  • Grafik Kartı: Nvidia GF 9500
  • İşlemci: AMD X3
Ynt: Windows 8.1 Yanına Linux Mint 16 Cinnamon Kuramama
« Yanıtla #1 : 25 Mayıs 2014, 21:28:56 »
İlk olarak Secure boot özeliiğini kapatmanız gerekiyor. Sonrasında Start Linux Mint seçeneği üzerinde e tuşuna basarak açılış değişkenlerini düzenleyebileceğiniz bölüme ulaşınız. Açılan bölümde quiet splash değişkenlerini silip nomodeset değişkenini eklemeyi deneyebilirsiniz. Değişiklik sonrası CTRL+X veya F10 tuşları ile sisteminizi başlatabilirsiniz. Ayrıca EFI kurulumla ilgili olarak buradaki sürüm notlarını da okumanızda fayda olabilir.

Sanırım sisteminiz Intel + Nvidia hibrit GPU (Optimus) desteği bulunmakta, eğer öyle ise kurulum sonrasında buradaki konuyu ziyaret edebilirsiniz.

Linux ile tecrübeniz olduğu için Linux Mint 16 yerine, şu an için RC sürüm olsa da (bu ay sonuna kadar kararlı sürümü çıkacak olan) Linux Mint 17'yi kurmanızı öneririm.

http://www.linuxmint.com/release.php?id=22
« Son Düzenleme: 25 Mayıs 2014, 21:31:21 Gönderen: Butterfly »
Elimizden geldiğince dilimizin döndüğünce...

[info] Konu Açarken Dikkat Edilmesi Gerekenler  |  Forum Kuralları  |  Kod Etiketi Kullanımı[/info]

Çevrimdışı adilalpman

• Çok Yeni Penguen
  • *
« Yanıtla #2 : 27 Mayıs 2014, 18:42:59 »

Öncelikle, yanıtınız için teşekkür ederim...

Ancak sorunum, şekil değiştirerek halen sürmekte...

BIOS içinde Secure Boot u devre dışı bırakarak Linux Mint i kurmayı başardım, ardından GRUB içindeki girdileri editlemek, öntanımlı açılacak işletim sistemini belirlemek vb. grub değişiklikleri için grub-customizer kurdum ancak bilgisayarım bu kurulum ardından ilk kurulumda grub da en üstteki seçeneği (efi signed mint 16) seçersem direkt kernel panic e düşüyor ve açılmıyor ancak alttaki menüden "son açılan linux versiyonu" nu seçtiğimde açılmada sorun olmuyor...

Bunun ardından sistemi Kubuntu cd sini ile live cd olarak olarak kullanıp tekrar açtım ve boot-repair i kurdum. Ardından sistem yine sorunsuz en üstteki seçenekten açıldı (ancak sistemi boot-repair ile onardığımda grub da mint imin ismi birden ubuntu ya dönüşüyor  :) ) ardından yine grub-customizer i kurdum (zira boot-repair, grub-customizer i kaldırıyor) ancak grub-customizer ile yaptığım düzenlemeler sonrası yine grub da en üstteki seçeneği seçip pc mi açmaya çalışınca yine kernel panic ile başlayan ve 10 - 15 satırdan oluşan bir görüntü ile sistemimi açamadım...

Böyle garip bir kısırdöngü içindeyim ve yardımınıza ihtiyacım var...

Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim...

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
« Yanıtla #3 : 27 Mayıs 2014, 21:51:56 »
Kubuntu çalışan ortam (DVD/USB) ile Grub'u onardığınız için, bu dağıtımın varsayılanları yüklenmiş olabilir. Aynı işlemi Linux Mint'i kurduğunuz çalışan ortam ile yapmayı denemenizi öneririm. Boot-repair ile Grub'u yeniden kurarken varsayılan işletim sistemini ayarlamak da Grub Customizer ile düzenleme yapma ihtiyacınızı ortadan kaldıracaktır. Boot Repair ile EFI sistem altında Grub onarımı için buradaki mesajı incelemenizi öneririm.

[info] Konu Açarken Dikkat Edilmesi Gerekenler  |  Forum Kuralları  |  Kod Etiketi Kullanımı[/info]

Çevrimdışı adilalpman

• Çok Yeni Penguen
  • *
« Yanıtla #4 : 28 Mayıs 2014, 18:37:20 »

Merhaba;

Bu defa dediğiniz gibi kurtarmayı Linux Mint 16 dvd sini live cd olarak kullnarak sistemi açıp denedim...

Verdiğiniz forum linkindeki "seperate boot part" i da seçip kurtarmayı yaptım ama grub ta hala en üstteki Linux Mint i seçtiğimde sistem açılmıyor ve Caps Lock ışığım yanıp sönüp duruyor sürekli...

boot-repair in log dosyasını http://paste2.org/nt76HNbf adresinden incelemenizi ve yardımlarınızı rica ediyorum...

Teşekkürlerimle...

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
« Yanıtla #5 : 29 Mayıs 2014, 09:41:14 »
@Adilalpman, aşağıdaki komut ile grub ayarlarını güncellemeyi dener misiniz? Aşağıdaki komutu ulaşabiliyorsanız kurulu sistem altında çalıştırmalısınız, çalışan ortam altında bir sonuç vermeyecektir.

Kod: [Seç]
sudo update-grub
Ek olarak aşağıdaki komutların çıktılarını rica edelim.

cat /boot/grub/grub.cfg
ls /boot/efi/EFI/

Paylaştığınız çıktılar arasında grub.cfg ile ilgili bilgiler de varmış, çıktıyı incelediğimde gurb.cfg dosyasında Linux Mint'i başlatma değişkenleri arasında aşağıdaki satırı göremedim.

initrd /boot/initrd.img-3.11.0-20-generic
Grub.cfg dosyasını aşağıdaki komut ile açınız.

sudo pluma /boot/grub/grub.cfg
Aşağıdaki satırları bulunuz.

menuentry 'Linux Mint 16 Cinnamon 64-bit, 3.11.0-20-generic.efi.signed (/dev/sda7)' --class ubuntu --class gnu-linux --class gnu --class os {
recordfail
gfxmode $linux_gfx_mode
insmod gzio
insmod part_gpt
insmod ext2
set root='hd0,gpt7'
if [ x$feature_platform_search_hint = xy ]; then
search --no-floppy --fs-uuid --set=root --hint-bios=hd0,gpt7 --hint-efi=hd0,gpt7 --hint-baremetal=ahci0,gpt7 0368412f-4e6d-4783-87d8-22ed976ab128
else
search --no-floppy --fs-uuid --set=root 0368412f-4e6d-4783-87d8-22ed976ab128
fi
linux /boot/vmlinuz-3.11.0-20-generic.efi.signed root=/dev/sda7 ro quiet splash $vt_handoff
}

Bu satırların en altına eksik olan satırı (initrd /boot/initrd.img-3.11.0-20-generic) ekleyip dosyayı kaydetmeyi deneyiniz.

menuentry 'Linux Mint 16 Cinnamon 64-bit, 3.11.0-20-generic.efi.signed (/dev/sda7)' --class ubuntu --class gnu-linux --class gnu --class os {
recordfail
gfxmode $linux_gfx_mode
insmod gzio
insmod part_gpt
insmod ext2
set root='hd0,gpt7'
if [ x$feature_platform_search_hint = xy ]; then
search --no-floppy --fs-uuid --set=root --hint-bios=hd0,gpt7 --hint-efi=hd0,gpt7 --hint-baremetal=ahci0,gpt7 0368412f-4e6d-4783-87d8-22ed976ab128
else
search --no-floppy --fs-uuid --set=root 0368412f-4e6d-4783-87d8-22ed976ab128
fi
linux /boot/vmlinuz-3.11.0-20-generic.efi.signed root=/dev/sda7 ro quiet splash $vt_handoff
initrd /boot/initrd.img-3.11.0-20-generic
}
« Son Düzenleme: 29 Mayıs 2014, 09:58:10 Gönderen: Butterfly »