Gönderen Konu: Açık Kaynak Kodlu Kripto Para  (Okunma sayısı 2576 defa)

Çevrimdışı oaydik

• Yeni Penguen
  • *
  • Dağıtım: Debian-Gnome, LMDE
Açık Kaynak Kodlu Kripto Para
« : 18 Aralık 2017, 22:51:52 »
Malum microsoft ve tekelleşmeye karşı açık kaynak kodlu özgür linux yazılımları doğdu ve büyüdü gelişmesi gayet iyi gidiyor. Sadece bir öneri ve fikir olarak malum son günlerde açık kaynak kodlu bir kripto para fikri nasıl olur? ismi linux coin olsun amblemi penguen. kripto paralar aslında kapitalizm'e, wall street'e ve tekelleşmeye karşı ortaya çıktılar tıpkı linux gibi. Linux'cular bu konuda ne düşünür fikirlerini merak ettim.

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
  • Dağıtım: Linux Mint 20 & LMDE 4
  • Masaüstü Ortamı: Cinnamon 4.6 & Xfce 4.14
  • Grafik Kartı: Nvidia GF 9500
  • İşlemci: AMD X3
Ynt: Açık Kaynak Kodlu Kripto Para
« Yanıtla #1 : 19 Aralık 2017, 01:19:12 »
GNU doğrudan para meselesi ile ilgilenmediği için bir kapatalist karşıtı akım görülmemeli. GNU'nun ilgilendiği yazılımın yani bilginin erişilebilir olmasını garanti altına alıp almamak. GNU yazılımları geliştiricisine para kazandırabilir, GNU bununla zerre kadar ilgilenmez.

• Herhangi bir amaç için yazılımı çalıştırma özgürlüğü (0 numaralı özgürlük).
  • Her ne istiyorsanız onu yaptırmak için programın nasıl çalıştığını ögrenmek ve onu değiştirme özgürlüğü (1 numaralı özgürlük). Yazılımın kaynak koduna ulaşmak, bu iş için önkoşuldur.
  • Kopyaları dağıtma özgürlüğü. Böylece komşunuza yardım edebilirsiniz (2 numaralı özgürlük).
  • Tüm toplumun yarar sağlayabileceği şekilde programı geliştirme ve geliştirdiklerinizi (ve genel olarak değiştirilmiş sürümlerini) yayınlama özgürlüğü (3 numaralı özgürlük). Kaynak koduna erişmek, bunun için bir önkoşuldur.

Bu haliyle GNU ile siyasal eksenli ya da karşıtı bir bağlantı kurma çabaları da yanlış olacaktır.

Yanlışlardan birisi de GNU'nun bir tercih meselesi olduğunu anlamamaktır. GNU yazılımı sevebilirsiniz ve tercih edebilirsiniz, GNU'nun yazılım özgür olmalı gibi bir yaklaşımı da yoktur. GNU'nun yaklaşımı bu tercihi artırarak, özgür yazılım fikrini anlatarak ve sevdirerek özgür yazılımı yaygınlaştırmak ve bunu tercih eden uygulamaların bu lisanlar yardımıyla özgür kalmasını garanti altına almaktır.
« Son Düzenleme: 19 Aralık 2017, 01:44:12 Gönderen: Butterfly »
Elimizden geldiğince dilimizin döndüğünce...

[info] Konu Açarken Dikkat Edilmesi Gerekenler  |  Forum Kuralları  |  Kod Etiketi Kullanımı[/info]

Çevrimdışı okanakinci

• Penguen
  • Dağıtım: Linux Mint 19.1
  • Masaüstü Ortamı: Cinnamon
  • Grafik Kartı: Nvidia GT820M + Intel Haswell-ULT
  • İşlemci: Intel Core i5-4210U @ 1.70GHz x 2
Ynt: Açık Kaynak Kodlu Kripto Para
« Yanıtla #2 : 14 Şubat 2018, 21:24:09 »
Yanlış bilmiyorsam Bitcoin zaten açık kaynaklı bir kripto para birimi. Hatta ortada bu kadar çok kripto biriminin para bulunmasının nedeni de isteyen herkesin kaynak kodları alıp çatallayabilmesi olsa gerek.