Gönderen Konu: Linux Mint 19 için HD 7750 ekran kartı driver hk?  (Okunma sayısı 4026 defa)

Çevrimdışı cokomayi

• Çok Yeni Penguen
  • *
  • Dağıtım: Ubuntu 18.04
  • Grafik Kartı: GTX 1060 6GB
Linux Mint 19 için HD 7750 ekran kartı driver hk?
« : 10 Temmuz 2018, 15:18:56 »
Selam, Mint'e yeniden geçtim uzun zaman sonra. Daha önce çok az kullanmıştım. AMD ekran kartı için sürücümün güncel olup olmadığına, değil ise nasıl güncelleyeceğime yardımcı olursanız çok minnet duyarım.

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
  • Dağıtım: Linux Mint 20 & LMDE 4
  • Masaüstü Ortamı: Cinnamon 4.6 & Xfce 4.14
  • Grafik Kartı: Nvidia GF 9500
  • İşlemci: AMD X3
Ynt: Linux Mint 19 için HD 7750 ekran kartı driver hk?
« Yanıtla #1 : 10 Temmuz 2018, 15:30:36 »
Linux Mint 18.x serisinden beridir, AMD/ATI için kapalı kaynak sürücü kurulmuyor. Sistemde hazır gelen ve etkinleşen açık kaynak radeon ya da amdgpu (kullandığınız GPU'ya göre bunlardan birisi otomatik olarak etkinleşir) sürücüsünü kullanacaksınız.

Hangi sürücünün kullanıldığını aşağıdaki komutla öğrenebilirsiniz.

Kod: [Seç]
inxi -Gxx
Yani genel kullanım için özellikle bir işlem yapmanıza gerek yok. Linux Mint 19 ile gelen sürücüler şu an için görece olarak güncel sayılırlar, bu sebeple 3. parti bir depo (PPA deposu) ekleyerek Mesa sürücülerini güncellemeniz gerekmeyecektir. Bu sistem kararlılığı için daha uygun olur.

Eğer en güncel sürücüleri kullanayım derseniz, buradaki konuyu uygulayabilirsiniz. Bununla birlikte, varsayılan olarak gelen paketler denenerek depoya alındığı için, kararlılık açısından daha uygundur.

Örneğin şu an Linux Mint 19 deposunda Mesa sürücülerinin 18.0.5 sürümü var, bağlantıdaki PPA deposunda ise 18.1.3 sürümü mevcut. Yani resmi depodaki sürümle, PPA deposundaki sürüm arasındaki fark bir kaç minör değişiklik ya da bir kaç ufak hata düzeltmesidir. Bununla birlikte PPA deposundaki sürümün hangi regresyonlara (yazılım gerilemesi, hata) sebep olacağını da bilemezsiniz.
« Son Düzenleme: 10 Temmuz 2018, 15:33:51 Gönderen: Butterfly »
Elimizden geldiğince dilimizin döndüğünce...

[info] Konu Açarken Dikkat Edilmesi Gerekenler  |  Forum Kuralları  |  Kod Etiketi Kullanımı[/info]

Çevrimdışı cokomayi

• Çok Yeni Penguen
  • *
  • Dağıtım: Ubuntu 18.04
  • Grafik Kartı: GTX 1060 6GB
« Yanıtla #2 : 11 Temmuz 2018, 14:14:25 »
Linux Mint 18.x serisinden beridir, AMD/ATI için kapalı kaynak sürücü kurulmuyor. Sistemde hazır gelen ve etkinleşen açık kaynak radeon ya da amdgpu (kullandığınız GPU'ya göre bunlardan birisi otomatik olarak etkinleşir) sürücüsünü kullanacaksınız.

Hangi sürücünün kullanıldığını aşağıdaki komutla öğrenebilirsiniz.

Kod: [Seç]
inxi -Gxx
Yani genel kullanım için özellikle bir işlem yapmanıza gerek yok. Linux Mint 19 ile gelen sürücüler şu an için görece olarak güncel sayılırlar, bu sebeple 3. parti bir depo (PPA deposu) ekleyerek Mesa sürücülerini güncellemeniz gerekmeyecektir. Bu sistem kararlılığı için daha uygun olur.

Eğer en güncel sürücüleri kullanayım derseniz, buradaki konuyu uygulayabilirsiniz. Bununla birlikte, varsayılan olarak gelen paketler denenerek depoya alındığı için, kararlılık açısından daha uygundur.

Örneğin şu an Linux Mint 19 deposunda Mesa sürücülerinin 18.0.5 sürümü var, bağlantıdaki PPA deposunda ise 18.1.3 sürümü mevcut. Yani resmi depodaki sürümle, PPA deposundaki sürüm arasındaki fark bir kaç minör değişiklik ya da bir kaç ufak hata düzeltmesidir. Bununla birlikte PPA deposundaki sürümün hangi regresyonlara (yazılım gerilemesi, hata) sebep olacağını da bilemezsiniz.

Çok teşekkür ederim. Bu yazınızdan sonra ilk göz bebeğim olan 17 Sürümüne dönmeye karar verdim. Peki 17 için güncelleyebilir miyim?

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
  • Dağıtım: Linux Mint 20 & LMDE 4
  • Masaüstü Ortamı: Cinnamon 4.6 & Xfce 4.14
  • Grafik Kartı: Nvidia GF 9500
  • İşlemci: AMD X3
« Yanıtla #3 : 11 Temmuz 2018, 14:17:35 »
[warning]Ekran Kartı ile İlgili Sorularda Verilmesi Gereken Çıktılar[/warning]
Linux Mint 17'ye geri dönmenizi gerektirecek bir şey yok aslında, AMD açık kaynak sürücülere doğrudan destek veriyor artık.
Ayrıca forumda Linux Mint 17.x için fglrx sürücüsü kurulumu ile ilgili konular mevcut, lütfen öncelikle bunları inceleyiniz.
Elimizden geldiğince dilimizin döndüğünce...

[info] Konu Açarken Dikkat Edilmesi Gerekenler  |  Forum Kuralları  |  Kod Etiketi Kullanımı[/info]