Arkadaşlar Merhaba,
Dosya izinleri ile ilgili sormak istediğim bir kaç soru var.. Uzun bir süre araştırdım ama çözümünü bulamadım.
Finans isminde bir klasörümüz olsun ve bu klasöre Ahmet, Mehmet, Hüseyin isminde kullanıcılarımız erişmiş olsun.
Finans isminde ki klasörün sahibi root, grubu ise finans. diğerleri kullanmayacak.
ls -l komutunu çalıştırdığımızda ise çıktısını şu şekilde gördüğümüzü hayal edelim.
rwx-rwx----- 770 diyelim.
Ahmet kullanıcısı bir dosya oluşturduğunda oluşturduğu dosyanın sahibi kendisi gözüküyor. Diğer kullanıcılarda oluşturduğunda yine aynı şekilde herkes kendi oluşturduğu nesnenin sahibi olarak gözüküyor.
Öncelikle bunu kim oluşturursa oluştursun root olacak şekilde yapılandırıp grubunun sabit olarak kalmasını istiyorum.
Daha sonra da finans klasörü içerisinde ki dosyaları sahibi hariç (root) kimsenin silme ve değiştirme işlemi yapmamasını istiyorum.
Yukarıdaki iki isteğim ile ilgili 1. soruyu araştırıp bulamadım
2. sorum ile ilgilide sticky biti denilen bir olay var. Bunu denedim. chmod +t finans yapınca.. sahibi dışında kimse dosyaları silemiyor. Ama finans klasöründe işlem yapan kişilerin oluşturduğu her nesnenin sahibi otomatik olarak kendileri olunca silme işleminide yapabiliyorlar..
Teşekkürler.