Gönderen Konu: Linux Mint disk biçimlendirme hakkında sorum var  (Okunma sayısı 2333 defa)

Çevrimdışı okoreni

• Çok Yeni Penguen
  • *
  • Dağıtım: mint
Linux Mint disk biçimlendirme hakkında sorum var
« : 25 Temmuz 2019, 15:51:35 »
Merhabalar,

Windowsta hızlı biçimlendirmiş olduğum bir adet 1 TB hard diskim var.
Bu diskin içerisinde yaklaşık 300gb veri vardı ve hızlı biçimlendirmede yaklaşık 20 saniyede sıfırlanmış oldu.
Bu diski CD-ROM sata soketinden linux mint sistemime taktım bir kez daha gparted ile ntfs olarak biçimlendirdim.
Fakat en sağlıklı olarak içindeki verileri nasıl sıfırlayabilirim? Bu iki şekilde yaptığım sıfırlama işlemi ne kadar sağlıklı oldu?

Çevrimdışı Danny

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Nihilist
  • Dağıtım: Linux Mint
  • Masaüstü Ortamı: Cinnamon
  • Grafik Kartı: Intel HD 620
  • İşlemci: Intel i7 - 7500U
Ynt: Linux Mint disk biçimlendirme hakkında sorum var
« Yanıtla #1 : 25 Temmuz 2019, 16:24:17 »
aslında diskteki verileri tamamen yok etmek tam olarak mümkün değildir. diski kullandıkça yeni verilerin eski verilerin üzerine yazılacağı için böylelikle geçmişteki veriler tamamen yok olur. yani eski verilerin olduğu o alana tam olarak başka bir veri yazılana kadar maalesef sildiğinizi sandığınız o veriler orada durur. ancak içindeki verileri bozmak ve karıştırmak için çeşitli metodlar mevcut. bu metodların çalışma mantığı da aynı aslında, sürekli farklı verileri alıp defalarca üstüne üstüne yazıp eski verileri okunamaz ve kullanılamaz hale getirmek. hoş diskinizin içerisinde milyondolarlarca para bulunan bir kasanın şifresi yoksa kimse bununla uğraşmaz :) yapacağınızı yapmışsınız.
Gelip sağ yanağımdan öptü. Dindar değildim ama sol yanağımı da çevirmek istedim o an...

Çevrimdışı okoreni

• Çok Yeni Penguen
  • *
  • Dağıtım: mint
« Yanıtla #2 : 25 Temmuz 2019, 17:08:26 »
aslında diskteki verileri tamamen yok etmek tam olarak mümkün değildir. diski kullandıkça yeni verilerin eski verilerin üzerine yazılacağı için böylelikle geçmişteki veriler tamamen yok olur. yani eski verilerin olduğu o alana tam olarak başka bir veri yazılana kadar maalesef sildiğinizi sandığınız o veriler orada durur. ancak içindeki verileri bozmak ve karıştırmak için çeşitli metodlar mevcut. bu metodların çalışma mantığı da aynı aslında, sürekli farklı verileri alıp defalarca üstüne üstüne yazıp eski verileri okunamaz ve kullanılamaz hale getirmek. hoş diskinizin içerisinde milyondolarlarca para bulunan bir kasanın şifresi yoksa kimse bununla uğraşmaz :) yapacağınızı yapmışsınız.

aslında 300gb hala dolu fakat sistem bunu bize göstermiyor da yeni veri geldikçe üzerine yazarak takas yaparak verileri değiştiriyor mu?
bu dediğiniz üstüne yazma olayı sağlıklı mıdır peki,Yeni yazılacak veri için kayıp olur mu?
Bu şekilde kullanmanın bence bir sakıncası yoktur.

Çevrimdışı Reddet

• Forum Sorumlusu
  • Kıdemli Penguen
    • Opyon Yazılım
  • Dağıtım: Linux Mint 19.3 Tricia
  • Masaüstü Ortamı: Cinnamon
« Yanıtla #3 : 25 Temmuz 2019, 20:19:02 »
Alıntı
bu dediğiniz üstüne yazma olayı sağlıklı mıdır peki,Yeni yazılacak veri için kayıp olur mu? 
Kendi adıma sağlıklı olduğunu pek düşünmüyorum. Diskiniz SSD ile o verileri silmenin yolu yok. HDD ise üzerine veri yazarak dd komutu ile, dosyaları okunamaz hale getirebilirsiniz. 
Eğer ciddi endişeniz varsa ve bu verilerin geri getirilmesini engellemek istiyorsanız, diskinizin tamamını şifrelemek tek çözüm yolu.
Adaletin olmadığı yerde anarşi başlar..