Gönderen Konu: [Çözüldü] libre office ile terminal kullanarak pdf oluşturma  (Okunma sayısı 6391 defa)

Çevrimdışı yearmfew

• Yeni Penguen
  • *
  • Dağıtım: linux-mint
  • Masaüstü Ortamı: cinnamon
  • Grafik Kartı: Nvidia geforce gtx
  • İşlemci: intel i7
Herkese iyi günler. Bu aralar çok sayıda doküman oluşturuyorum ve işin sonunda hepsini PDF ye çevirmem gerekli. Bunu terminalden yapmak istedim ve libre office ile şu komutları denedim:

Kod: [Seç]
libreoffice --headset --convert-to pdf *docx
Ancak bunu denediğimde şu hatayı alıyorum:
Error: source file could not be loaded

Bu işlemi yaparken önce dosyanın olduğu dizine gidiyorum ondan sonra kodu çalıştırıyorum. Buna rağmen neden hala dosyayı bulamıyor?
Burada bulamadığı dosya libre office ile ilgili başka bir dosya mı? Benim değiştirmek istediğim dosya değil mi ?

« Son Düzenleme: 29 Ağustos 2019, 03:08:51 Gönderen: Butterfly »

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
  • Dağıtım: Linux Mint 20 & LMDE 4
  • Masaüstü Ortamı: Cinnamon 4.6 & Xfce 4.14
  • Grafik Kartı: Nvidia GF 9500
  • İşlemci: AMD X3
Ynt: libre office ile terminal kullanarak pdf oluşturma
« Yanıtla #1 : 26 Ağustos 2019, 19:25:07 »
Sanırım zaman içerisinde değişken değişti. Aşağıdaki komutu deneyebilirsiniz.

libreoffice --headless --convert-to pdf *docx
Elimizden geldiğince dilimizin döndüğünce...

[info] Konu Açarken Dikkat Edilmesi Gerekenler  |  Forum Kuralları  |  Kod Etiketi Kullanımı[/info]

Çevrimdışı yearmfew

• Yeni Penguen
  • *
« Yanıtla #2 : 29 Ağustos 2019, 00:40:25 »
Merhabalar. Değişken değişmedi ben yeni olduğumdan linux dünyasında kodu yanlış yazmışım. Aslında denediğim kod sizin yazdığınızdı. Onunla bu hatayı aldım

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
« Yanıtla #3 : 29 Ağustos 2019, 00:55:23 »
Bu hatayı; komutu çalıştırdığınız dizinde, dönüştürmeye çalıştığınız uzantıya ait bir dosya olmadığında alıyorsunuz. Aşağıdakilere dikkat edeniz.

1 - Komutu dönüştürmek istediğiniz dosyaların bulunduğu dizinde çalıştırın. Bunun için cd komutu ile dizin içine girin ya da dizin içinde sağ tıklayıp "burada uçbirimi aç" seçeneğini kullanan.

2 - Dönüştürmek istediğiniz uzantının doğru olduğundan emin olun. Mesela dosya uzantısı .odt ise, komutu aşağıdaki şekilde düzenleyin.

libreoffice --headless --convert-to pdf *odt
Bunlara dikkat ederseniz, sorun olmaması gerekir.

Not: Lütfen açılan konulara dönüş yapmaya özen gösterelim.

[info] Konu Açarken Dikkat Edilmesi Gerekenler  |  Forum Kuralları  |  Kod Etiketi Kullanımı[/info]

Çevrimdışı yearmfew

• Yeni Penguen
  • *
« Yanıtla #4 : 29 Ağustos 2019, 01:05:14 »
Bunlara dikkat ediyorum. Buna rağmen bu hata oluyor

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
« Yanıtla #5 : 29 Ağustos 2019, 01:38:04 »
Bu komut ile sorunsuzca PDF dönüştürmesi yapabildim. Ama komutu farklı bir dizinde çalıştırınca, tam olarak sizin paylaştığınız hata mesajını alıyorum. Bundan hareketle bir yerlerde hata yapma olasılığınız olduğunu düşünüyorum. Zaten hata mesajı aşağıdaki anlama geliyor, kaynak dosyadan kasıt dönüştürülecek dosyalara erişimdir.

Hata: Kaynak dosya yüklenemedi

Çevrimdışı yearmfew

• Yeni Penguen
  • *
« Yanıtla #6 : 29 Ağustos 2019, 02:00:37 »
Pekala. Tekrar deneyeceğim. Sonucu yazacağım.

Mesajlar Birleştirildi.

Resimde görüldüğü gibi doğru yerde doğru kodu çalıştırıyorum. Ancak bu hata olmaya devam ediyor.
Libre office flatpak kullanarak kurdum. Bundan kaynaklı bir hata olabilir mi? Programın belli dosyalarının, paketlerinin yüklenmemesi gibi?

Mesajlar Birleştirildi.
Tahmin ettiğim gibi sorun libreoffice i flatpak ile kurmamdan kaynaklıymış. Libreoffice i kaldırmadan bir de sudo apt-get install ile kurdum. Şu an bilgisayarda iki tane libre office var. Ancak pdf oluşturmayı denediğimde çalışıyor. Problemi çözdüm ancak bu sorun neden oldu? flatpak ile yüklediğim sürümde ne eksik? çümkü flatpak ile kurduğum sürüm biraz daha farklı ve onu kullanmak istiyorum normal zamanlarda.

O sürümde bu sorunun olmasının sebebi nedir? Bunu nasıl çözebilirim?
« Son Düzenleme: 29 Ağustos 2019, 02:51:51 Gönderen: yearmfew »

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
« Yanıtla #7 : 29 Ağustos 2019, 02:55:07 »
B1 dizininin için ls komutunu çalıştırıp çıktısını paylaşın.

Ayrıca aşağıdaki şekilde bir Thunar dosya yöneticisi aksiyonu hazırlayabilirsiniz. Kendi sistemimde sorunsuz çalıştı.

Thunar => Düzenleme menüsü => Özelleştirilmiş eylemleri yapılandır... seçeneğine tıklayınız. Açılan "Eylimi düzenle" penceresini aşağıdaki şekilde düzenleyiniz.

Ad: Dosyaları PDF'e Dönüştür
Tanım: Dosyaları PDF'e Dönüştür
Komut: aşağıdaki komutu yazınız.

libreoffice --headless --convert-to pdf  %F
Simge kısmından bir simge seçiniz ve "Görünüm Durumları sekmesine geçiniz. "Diğer dosyalar" seçeneğini işaretleyip, "Dosya Örneği kısmına dosya uzantılarını yazınız. Aşağıdaki gibi olabilir. Ardından "Tamam" düğmesine tıklayarak aksiyonu ekleyiniz.

*.docx;*.doc;*.odt

Artık odt, doc ve docx uzantılı dosyalara sağ tıklayınca, PDF'e dönüştür seçeneği çıkar. Bununla dosyaları kolayca PDF biçimine dönüştürebilmeniz gerekir.

Çevrimdışı yearmfew

• Yeni Penguen
  • *
« Yanıtla #8 : 29 Ağustos 2019, 03:00:21 »
B1 dizinils çıktısı:
'B1 - Kapitel 10.docx'  'B1 - Kapitel 12.docx'  'B1 - Kapitel 2.docx'  'B1 - Kapitel 4.docx'  'B1 - Kapitel 6.docx'  'B1 - Kapitel 8.docx'
'B1 - Kapitel 10.pdf'   'B1 - Kapitel 12.pdf'   'B1 - Kapitel 2.pdf'   'B1 - Kapitel 4.pdf'   'B1 - Kapitel 6.pdf'   'B1 - Kapitel 8.pdf'
'B1 - Kapitel 11.docx'  'B1 - Kapitel 1.docx'   'B1 - Kapitel 3.docx'  'B1 - Kapitel 5.docx'  'B1 - Kapitel 7.docx'  'B1 - Kapitel 9.docx'
'B1 - Kapitel 11.pdf'   'B1 - Kapitel 1.pdf'    'B1 - Kapitel 3.pdf'   'B1 - Kapitel 5.pdf'   'B1 - Kapitel 7.pdf'   'B1 - Kapitel 9.pdf'

Sorunu çözdüğüm için haliylepdf dosyaları da var şu an. Benim anlamadığım en son sorduğum soru ile anlattığınızın ne ilgisi var? flatpaki düzeltmek ile thunar da dediğiniz komutu oluşturmak aynı şey değil sanki? (burada kinaye yapmıyorum ya da ironi gerçekten anlamadım)

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
« Yanıtla #9 : 29 Ağustos 2019, 03:04:16 »
Ben mesajı yazmaya başladığımda, sizin Flatpak sürümünü kurduğunuz ile ilgili düzenlemeyi görmedim, komutla olmuyorsa arayüzle alternatif oluşturdum. Neden şaşırdığınızı asıl ben anlamadım, bir alternatif sunduğum gayet açık anlaşılıyor, cümleye "Ayrıca" olarak başlamışım. Mesaj aralığında, 4 dakikada hazırlanacak bir mesaj olmadığı da kolayca anlaşılabilir.

Flatpak ile sorunu nasıl çözeceğinizi bilmiyorum, arama motorlarından araştırabilirsiniz.

Sorun çözüldüğüne göre konuyu etiketleyip, kilitliyorum.
« Son Düzenleme: 29 Ağustos 2019, 12:06:17 Gönderen: Butterfly »