Cinnamon masaüstünde, şu anda pencereler için bir saydamlaştırma yönetimi mevcut değil. Bununla birlikte bir Cinnamon kullanıcısı,
burada bir betik (opacify_windows.sh) hazırlamış. Bu betik yardımıyla Cinnamon masaüstünde pencere saydamlığını ayarlayabilirsiniz.
Bunun için önce aşağıdaki komutla, betiğin kullandığı paketleri kurunuz.
sudo apt install xdotool wmctrlSonra aşağıdaki komutla betiği indirebilirsiniz. Betiği istediğiniz bir dizine taşıyabilirsiniz, böylece yanlışlıkla silmememiş olursunuz.
wget https://raw.githubusercontent.com/smurphos/nemo_actions_and_cinnamon_scripts/master/.local/bin/opacify_windows.shArdından dosyaya sağ tıklayıp,
Özellikler seçeneğinden çalıştırma izni veriniz.
Betiği açıp aşağıdaki değerleri değiştirerek istediğiniz sonucu elde etmeniz mümkün.
Odaklanılan pencereler için aşağıdaki satırı bulunuz. 98 olan değeri, örneğin 90 olarak değiştirebilirsiniz. Bu aktif olan pancerelerin %90 oranında saydam olmasını sağlayacaktır.
FOCUS_OPACITY=98 # Focused non-maximised applicationAşağıdaki satır, odaklanılmamış pencerelerin saydamlığını ayarlıyor. Varsayılan olarak %75 olarak geliyor, bence bu değer yeterli, odaklanılmamış pencerelerin daha fazla ya da saydam görünmesini isteseniz, bu satırı değiştirebilirsiniz.
DEFAULT_OPACITY=75 # Any others - e.g unfocused applications.Diğer değişkenlerin yanına açıklamalarını yazıyorum, istediğiniz şekilde değiştirebilirsiniz. Bence bu değerlere dokunmadan sadece odaklanılan pencere değerini değiştirmek yeterli olacaktır.
EXCLUDE_OPACITY=100 # Dışlanan pencereler (Firefox gibi bazı uygulamalar, okunaklılık sorunu olmamasını için dışlanıyor).
FULLSCREEN_OPACITY=100 # Pencerelerin tam ekran durumundaki saydamlığını ayarlıyor.
TILED_OPACITY=100 # Pencerelerin yaslama durumundaki saydamlığını ayarlıyor
MAXIMISED_OPACITY=100 # Pencerelerin ekranı kapladığındaki saydamlığını ayarlıyor
DEMANDS_ATTENTION_OPACITY=100 # Any window demanding attention (Tam olarak ne işe yaradığını bilmiyorum).
GROUP_OPACITY=95 # Unfocussed applications that share a PID with the focussed application (Tam olarak ne işe yaradığını bilmiyorum).
Düzenlemeleri yaptıktan sonra, betiğe çift tıklayıp çalıştırabilirsiniz. Etkin olması için CTRL+ALT+ESC tuşlarına birlikte basarak, Cinnamon masaüstünü yenilemeniz gerekebilir.
Oturum açtığınızda etkin olması için, betiği "Başlangıç Uygulamaları" aracına ekleyebilirsiniz.