Gönderen Konu: [Çözüldü] 19.3 Kurulum Sırasında Disk Tarama Sorunu  (Okunma sayısı 8081 defa)

Çevrimdışı boranoglu

• Yeni Penguen
  • *
  • Masaüstü Ortamı: Cinnamon
  • Grafik Kartı: Nvidia 940m
  • İşlemci: i5-6200u
Arkadaşlar daha önce windows,pardus ve linux minti aynı sabit disk üzerinde sorunsuzca kullanıyordum. Daha sonra dizüstüne ikinci bir sabit disk ekledim (dvd sürücüsü yerine). Sonradan takılan disk boş ntfs formatında depolama amaçlı durmakta. Her şey normal bir şekilde çalışırken sistemleri formatlamak istedim (bölüntü boyutlarını değiştirmek için). Windows 10 kurduktan sonra linux mint 19.3 kurmak istediğimde, yükleme yerini seçeceğim ekranda elle bölümlemeyi (diğer) seçiyorum, disk bölümlerini taramaya başlıyor ve orada takılıyor. Ne kadar uzun beklesemde ilerlemiyor. Dizüstüne ikinci bir sabit disk eklemek dışında yaptığım bir farklılık yok, aynı iso kalıbı aynı usb bellek. Bios ayarlını sıfırladım, gözden kaçan bir şey var mı diye baktım ama yok. Sizce ne olabilir ?
« Son Düzenleme: 24 Şubat 2020, 19:40:42 Gönderen: boranoglu »

Çevrimdışı linuxstarforceTR

• Çok Yeni Penguen
  • *
  • GNU Linux Ustalaşmak, UNIX Kullanmaktan Geçer....!
  • Dağıtım: GNU-Linux Mint 17.3.1 LXDE x86 ;Mint 19.3 MATE
  • Masaüstü Ortamı: LXDE ; MATE
  • Grafik Kartı: İntel i915
  • İşlemci: İntel 65nm T2330
Ynt: 19.3 Kurulum Sırasında Disk Tarama Sorunu
« Yanıtla #1 : 23 Şubat 2020, 07:21:20 »
Alıntı yapılan: boranoglu
Arkadaşlar daha önce windows,pardus ve linux minti aynı sabit disk üzerinde sorunsuzca kullanıyordum. Daha sonra dizüstüne ikinci bir sabit disk ekledim (dvd sürücüsü yerine). Sonradan takılan disk boş ntfs formatında depolama amaçlı durmakta. Her şey normal bir şekilde çalışırken sistemleri formatlamak istedim (bölüntü boyutlarını değiştirmek için). Windows 10 kurduktan sonra linux mint 19.3 kurmak istediğimde, yükleme yerini seçeceğim ekranda elle bölümlemeyi (diğer) seçiyorum, disk bölümlerini taramaya başlıyor ve orada takılıyor. Ne kadar uzun beklesemde ilerlemiyor. Dizüstüne ikinci bir sabit disk eklemek dışında yaptığım bir farklılık yok, aynı iso kalıbı aynı usb bellek. Bios ayarlını sıfırladım, gözden kaçan bir şey var mı diye baktım ama yok. Sizce ne olabilir ?
Tam tersini yapın.....

Yani;

2.El disk'e Linux Dağğtımını kurun.Sonra diğer bölüme Windows OS kurun.

Sistem Windows 10 da açılacak ama sorun değil.Sistemi kapatın ve sistemi Live DVD Linux Dağıtımından açın.Komut satırında

Kod: [Seç]
grub install /dev/sda (En Başa Grub Kuruluyor)

Sonra;

grub-update komutunu verin ki Windows 10 Grub Menüsüne Girdi olarak yazılsın. Sistem restart.......

Geçmiş olsun ....... :)

TRWE_2012-GET LINUXMASTER # >_

Alaydan Yetişme PC Kullanıcısı

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
  • Dağıtım: Linux Mint 20 & LMDE 4
  • Masaüstü Ortamı: Cinnamon 4.6 & Xfce 4.14
  • Grafik Kartı: Nvidia GF 9500
  • İşlemci: AMD X3
« Yanıtla #2 : 23 Şubat 2020, 15:35:51 »
Sistemi çalışan DVD/USB ile açıp, aşağıdaki komutların çıktılarını paylaşınız ve sistemi hangi diske kurmak istediğinizi belirtiniz.

sudo parted -l
lsblk -o NAME,SIZE,TYPE,FSTYPE,MOUNTPOINT,UUID

Ayrıca kurulumu aşağıdaki komutla uçbirimden başlatınız, bahsettiğiniz hata esnada uçbirimdeki çıktıları foruma aktarınız.

sudo ubiquity
Elimizden geldiğince dilimizin döndüğünce...

[info] Konu Açarken Dikkat Edilmesi Gerekenler  |  Forum Kuralları  |  Kod Etiketi Kullanımı[/info]

Çevrimdışı boranoglu

• Yeni Penguen
  • *
« Yanıtla #3 : 23 Şubat 2020, 23:45:26 »
mint[member=37]mint[/member]:~$ sudo parted -l
Model: ATA HGST HTS541010A9 (scsi)
Disk /dev/sda: 1000GB
Sector size (logical/physical): 512B/4096B
Partition Table: gpt
Disk Flags:

Number  Start   End    Size    File system  Name                          Flags
 1      1049kB  556MB  555MB   ntfs         Basic data partition          hidden, diag
 2      556MB   661MB  105MB   fat32        EFI system partition          boot, esp
 3      661MB   677MB  16.8MB               Microsoft reserved partition  msftres
 4      677MB   108GB  107GB   ntfs         Basic data partition          msftdata
 5      108GB   140GB  32.2GB  ext4
 6      140GB   957GB  817GB   ntfs         D:\                           msftdata

Model: ATA ST9500420AS (scsi)
Disk /dev/sdb: 500GB
Sector size (logical/physical): 512B/512B
Disk Flags:

Number  Start   End    Size   File system  Name                  Flags
 1      1049kB  500GB  500GB  ntfs         Basic data partition  msftdata

Model: Kingston DataTraveler 3.0 (scsi)
Disk /dev/sdc: 31.0GB
Sector size (logical/physical): 512B/512B
Disk Flags:

Number  Start   End     Size    File system  Name                 Flags
 1      1049kB  31.0GB  31.0GB  fat32        Main Data Partition  msftdata

mint[member=37]mint[/member]:~$ lsblk -o NAME,SIZE,TYPE,FSTYPE,MOUNTPOINT,UUID
NAME     SIZE TYPE FSTYPE   MOUNTPOINT UUID
loop0    1.8G loop squashfs /rofs     
sda    931.5G disk                     
├─sda1   529M part ntfs                1EC0E9B8C0E99675
├─sda2   100M part vfat                D4F3-D3F7
├─sda3    16M part                     
├─sda4   100G part ntfs                62EA13C9EA1397FD
├─sda5    30G part ext4                cab2dd59-76bb-4db6-be9b-6d89f2602612
└─sda6 760.9G part ntfs                5868C4D168C4AED6
sdb    465.8G disk                     
└─sdb1 465.8G part ntfs                A63A94933A9461DB
sdc     28.9G disk                     
└─sdc1  28.9G part vfat     /cdrom     7AA0-181D

Çıktılar bu şekilde. SDA olarak belirtilen 1 tb lık diskin sda6 760 gb lık bölüntüsünden 40 gb alan küçültüp o alana kurmak istiyorum. Daha önce de hep böyle yaptım. Son durumda küçültmeyi yapmadığım için gözükmüyor haliyle.İkinci verdiğiniz komut ile kurmayı deniyorum sonucu mesaja ekleyeceğim.
Ek: Maalesef komutla uç birim üzerinden başlattığımda da aynı yerde kalıyor. Uç birimde herhangi bir çıktı gözükmüyor bu sırada.[member=5763]linuxstarforceTR[/member] son çare böyle yapmayı düşünüyorum ancak sorunun sebebini öğrenmek istiyorum ki tekrar karşılaşmayalım :) 
« Son Düzenleme: 23 Şubat 2020, 23:51:51 Gönderen: boranoglu »

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
« Yanıtla #4 : 23 Şubat 2020, 23:58:27 »
Alıntı
5      108GB   140GB  32.2GB  ext4

Şu şekilde yapmayı deneyebilirsiniz; Gparted uygulamasını açın ve yukarıda belirttiğim disk bölümünü tamamen silin. Sonra aşağıdaki disk bölümünü, bu bölümü de içerek şekilde genişletin. Ardından sistemi yeniden başlatın.

Alıntı
6      140GB   957GB  817GB   ntfs         D:\                           msftdata

En son, yeni bir disk bölümünü, D:\ olarak tanımladığınız kısmın sonundan alan ayırarak oluşturmayı deneyin.

[info] Konu Açarken Dikkat Edilmesi Gerekenler  |  Forum Kuralları  |  Kod Etiketi Kullanımı[/info]

Çevrimdışı boranoglu

• Yeni Penguen
  • *
« Yanıtla #5 : 24 Şubat 2020, 00:17:52 »
[member=8]Butterfly[/member] hocam o silin dediğiniz bölümde de pardus kurulu. Windows için format atarken haliyle EFI bölümü de gitti. Mint i tekrar kurup, pardusu bozmadan ulaşılabilir hale getiririm diyordum. Silmemin bir faydası olur mu dersiniz ?

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
« Yanıtla #6 : 24 Şubat 2020, 00:42:49 »
Bu durumda, Gparted ile D:\ olarak tanımlı disk bölümünden (disk bölümünün sonundan) bir disk bölümü üretip, daha sonra buraya kurulum deneyebilirsiniz. Belki Gparted ile yeni disk bölümü oluşturduktan sonra sorun çözülebilir.

Linux Mint'i kurabilirseniz, Pardus'un Grub menüsüne eklenmesi muhtemel.

Çevrimdışı boranoglu

• Yeni Penguen
  • *
« Yanıtla #7 : 24 Şubat 2020, 01:30:25 »
[member=8]Butterfly[/member] gparted iki diskide görüyor ama garip bir şekilde birim küçültme vs işlem yapmaya çalıştığımda takılıyor kalıyor kurulum ekranında ki gibi. Bütün işletim sistemlerini sıfırdan mı kursam acaba ?

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
« Yanıtla #8 : 24 Şubat 2020, 01:33:49 »
Gparted uygulamasını aşağıdaki komutla başlatmayı deneyin ve işlemi gerçekleştirin. Eğer bir çıktı verirse paylaşırsınız. Bu işlemleri çalışan DVD/USB ile yapacaksınız ve işlemi yaparken herhangi bir disk bölümü bağlı olmamalı.

pkexec gparted

Çevrimdışı boranoglu

• Yeni Penguen
  • *
« Yanıtla #9 : 24 Şubat 2020, 02:04:03 »
Son komutla gparted üzerinden bir bölüm ayırabildim ancak kurulum yine disk taramada takılıyor. Windows u da silmiştim, hızlı yardımlarınız için teşekkür ederim, şimdilik windows u geri yükleyeyim, olmadı bir de pardus ile denerim.

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
« Yanıtla #10 : 24 Şubat 2020, 02:13:09 »
Kurulum aracını aşağıdaki komutla çalıştırmayı deneyin, bakalım herhangi bir ipucu elde edebilecek miyiz?

sudo ubiquity -d
Bunun çıktısına ek olarak, aşağıdaki komutların çıktılarını da paylaşırsınız. Çıktılar çok uzun olursa, bir yapıştırma alanna yüklersiniz.

cat /var/log/syslog
cat /var/log/partman
cat /var/log/installer

Çevrimdışı boranoglu

• Yeni Penguen
  • *
« Yanıtla #11 : 24 Şubat 2020, 04:39:04 »
[member=8]Butterfly[/member] hocam dediklerinizi uygulamadan önce şöyle bir sorun fark ettim bilgisayarda, Windows ortamında ne zaman restart atsam windows boot manager ı görmüyor bios ve haliyle yüklenecek bir işletim sistemi yok tarzı bir hata veriyor. Power tuşuyla laptop ı kapatıp biosa girdiğimde bu sefer windows boot manager i görüyor ama boot sırasında 2. sıraya atıyor. 1. sırada windows un kurulu olduğu diski gösteriyor. Managerı 1. sıraya alıp kaydetsemde her restarta bu döngü baştan yaşanıyor. Bilgisayarı açarken genelde boot menü üzerinden windows pardus mint vs seçmeye alıştığımdan fark etmemişim.
Restart sonrası pc açılmadan ki boot menünün fotoğrafını ekliyorum.

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
« Yanıtla #12 : 24 Şubat 2020, 14:23:55 »
Sizin EFI bölümü 2. disk bölümü olarak ayarlanmış. Bildiğim kadarıyla Windows EFI Disk bölümünün 1. disk bölümü olması konusunda seçici davranıyor.  Sorun bundan kaynaklı olabilir. Ama bunun Linux Mint kurulumuna etki olasılığını düşük olarak değerlendiriyorum.

Çevrimdışı boranoglu

• Yeni Penguen
  • *
« Yanıtla #13 : 24 Şubat 2020, 15:03:37 »
Windows un ve EFI bölümünün kurulu olduğu disk yukarıdaki çıktılarda SDA olarak görünen disk0. Bios ayarlarını biraz kurcalayayım ancak laptoplarda eski masaüstlerinde olduğu gibi master/slave ilişkisi oluyor mu ki ?

Ek: İyice konu başlığından uzaklaşmış oluyoruz ancak, Windows,Pardus ve Mint in kuruluğu olduğu disk0(sda) a format atarken, haliyle EFI bölümü vs sildim, ikinci disk yani disk1(sdb) üzerinde hackintosh kuruluydu. Windows kurulum ekranında bölüntüleri ayarlarken fark ettim ki, windows disk1 üzerinde ki MacOS un EFI bölümünü gördüğü için disk0 üzerine bir EFı bölümü oluşturmuyordu. Bende disk1 in üzerinde ki EFI bölümünü silip disk0 üzerinde tekrar bölümlendirme yaptığımda her şey yerli yerinde görünüyordu ve kuruluma bu şekilde devam ettim. Buradan kaynaklı bir sorun olabilir mi ? Saçma geliyor bana ama söyledikleriniz bu durumu hatırlattı bana.
« Son Düzenleme: 24 Şubat 2020, 16:04:55 Gönderen: boranoglu »

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
« Yanıtla #14 : 24 Şubat 2020, 18:10:20 »
disk0 üstündeki EFI bölümü ilk disk bölümü değil, Windows'daki sorun bundan kaynaklı olabilir. disk1'de sildiğiniz EFI bölümü ise, kurulum sırasındaki disk taraması sorunun kaynağı olabilir. Bir önceki mesajdaki öneriyi deneyip, çıktıları paylaşırsanız; belki bu hususu doğrulayabilecek ipuçları elde edilebilir.

Birde disk bölümlerini hatalara karşı taratmayı deneyin, Gparted ile yapabilirsiniz. Dosya sistemi ile ilgili sorunlar da böyle bir hataya neden olabilir.

Ayrıca indirdiğiniz ISO dosyasının doğrulamasını yaptığınızdan emin olun, bazen ISO dosyasındaki sorunlar bazen ISO dosyasını yazdırdığınız araç bu tür neticelerin kaynağı olabiliyor. Mesela USB bellek ile kurulum yapıyorsanız, öncelikle biçimlendirip, Etcher yazılımı ile yazdırmayı deneyin.

Bir de BIOS'dan Sata disk ayarlarını kontrol edin, ahci kipine almak denenebilir.
« Son Düzenleme: 24 Şubat 2020, 18:16:30 Gönderen: Butterfly »