Gönderen Konu: Linux kurulu bir SSD'si olan bilgisayara, yanına yeni bir ssd alıp Windows kurma  (Okunma sayısı 3961 defa)

Çevrimdışı nefarkeder

• Yeni Penguen
  • *
  • Dağıtım: Linux Mint 20 Ulyana
  • Masaüstü Ortamı: Cinnamon
  • Grafik Kartı: NVIDIA GEFORCE 940MX
  • İşlemci: Intel© Core™ i7-7500U CPU @ 2.70GHz × 2
Merhaba arkadaşlar,
Asus UX310UQK model bir dizüstü bilgisayarım var. Şu an M.2 SSD var üzerinde ve Linux Mint kurulu. Boşta olan 2.5" Sata 3.0 slotu için SSD aldım ve ona bir dizi yan iş için Windows kurmak istiyorum. Normalde aynı disk içinde yan yana kurulan Linux+Windows sistemlerde, önce Windows'un sonra Linux'un kurulmasının gerektiğini/tavsiye edildiğini biliyorum. Fakat benim durumumda, iki ayrı disk söz konusu olduğunda, o diski de bağlayıp sadece ona Windows kurmamın açılmayla, GRUB ile vb. bir problem yaratması söz konusu olabilir mi? Diskler arasındaki geçişi açılıştaki boot seçenekleriyle gerçekleştirip, sorunsuzca işletim sistemlerim arasında geçiş yapabilir miyim? Böyle bir kurulumda nelere dikkat etmem gerekir?

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
  • Dağıtım: Linux Mint 20 & LMDE 4
  • Masaüstü Ortamı: Cinnamon 4.6 & Xfce 4.14
  • Grafik Kartı: Nvidia GF 9500
  • İşlemci: AMD X3
Farklı disklere kurulumda, kurulum önceliği verilmesine gerek olacağını sanmıyorum. Hangisinin önce kurulacağı, aynı diske kurulum yapıldığında önemli olabilir. Linux tarafında olasılı bir sorun için, elinizin altında çalışan DVD ya da USB olması tedbiren önerilebilir. Önyükleyici ile ilgili bir sorun olduğunda, Boot Repair ile bu sorunu çözmeyi deneyebilirsiniz.
« Son Düzenleme: 28 Mayıs 2020, 13:36:01 Gönderen: Butterfly »
Elimizden geldiğince dilimizin döndüğünce...

[info] Konu Açarken Dikkat Edilmesi Gerekenler  |  Forum Kuralları  |  Kod Etiketi Kullanımı[/info]

Çevrimdışı nefarkeder

• Yeni Penguen
  • *
Teşekkürler sayın [member=8]Butterfly[/member], hepimiz sizin birikim ve önerilerinizden fazlasıyla istifade ediyoruz sürekli. Var olun.

Çevrimdışı nefarkeder

• Yeni Penguen
  • *
SSD geldi, Windows'u herhangi bir özel bir şey yapmadan USB üzerinden kurdum. Fakat enteresan bir sorun yaşadım ve böyle bir sorunu yaşaması muhtemel insanlar için çözümüyle birlikte paylaşmak istiyorum. Öncelikle hem Windows 10 hem Linux Mint başarılı bir şekilde yanyana çalışıyor. Kendi bilgisayarımda "ESC" tuşuyla girilen Boot seçeneklerinden hangisinin çalışmasını istediğimi seçebiliyorum. Fakat, Windows 10 yüklemesinin ardından ilginç bir şekilde HDMI çıkışı iki işletim sisteminde de çalışmadı, ne Windows'ta ne de Linux'te. Küçük ekranlı (13 inch) bir bilgisayarım olduğundan ve çevirmen olarak yanyana metinlerle çalışmam gerektiğinden harici bir monitör kullanıyorum. Velhasılı kelam, sorunun kaynağını şöyle tespit ettim. yeni gelen ve SATA 3.0 üzerinden bağladığım SSD'ye Windows 10 kurduktan sonra, Boot önceliği bu yeni gelen SSD olarak belirlenmiş (Linux M.2 üzerindeki SSD'de) ve nedenini şu an bilmediğim şekilde bu BOOT önceliği HDMI çıkışının çalışmasını bloke etmiş. Deneme yanılma yöntemiyle BOOT önceliğini M.2'deki Linux işletim sistemine aldığımda HDMI çıkışı yeniden düzgün çalışmaya başladı. Benimki gibi bir işe kalkışacak arkadaşlar bu meseleye dikkat etsinler. Ayrıca salt meraktan, bu sorunun neden oluştuğunu bilen varsa da bizimle paylaşması güzel olur.