Gönderen Konu: [Çözüldü] Epson L382 Yazıcı Yazdırma Sorunu  (Okunma sayısı 8635 defa)

Çevrimdışı MehmetGodeler

• Çok Yeni Penguen
  • *
  • Dağıtım: Mint
  • Masaüstü Ortamı: Cinnamon
  • Grafik Kartı: Radeon HD 5450
  • İşlemci: i3 2100
[Çözüldü] Epson L382 Yazıcı Yazdırma Sorunu
« : 25 Temmuz 2020, 11:06:28 »
Merhaba. Epson yazıcımın driverlerini kurdum fakat Yazdır komutunu verince sola ve sağa değişik harfler basıyor. Yazıcı tanımlı ama olmuyor. Libre office de sadece boş sayfa çıkartıyor. Acil yardım ederseniz çok sevinirim.
Not: Linuxda çok çok yeniyim
« Son Düzenleme: 28 Temmuz 2020, 21:19:48 Gönderen: MehmetGodeler »

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
  • Dağıtım: Linux Mint 20 & LMDE 4
  • Masaüstü Ortamı: Cinnamon 4.6 & Xfce 4.14
  • Grafik Kartı: Nvidia GF 9500
  • İşlemci: AMD X3
Ynt: Epson Yazıcım Çalışmıyor
« Yanıtla #1 : 25 Temmuz 2020, 16:15:02 »
Linux Mint'in hangi sürümünü kullanıyorsunuz?
Yazıcının tam modeli nedir?
Yazıcı sürücüsünü nasıl kurdunuz?
Lütfen konu açarken ayrıntılı bilgi veriniz, aşağıdaki bağlantıda hususlara özen gösteriniz. Genel sorunlar için istenen komutun çıktısını da paylaşınız.

[warning]Konu Açarken Dikkat Edilmesi Gerekenler[/warning]

Elimizden geldiğince dilimizin döndüğünce...

[info] Konu Açarken Dikkat Edilmesi Gerekenler  |  Forum Kuralları  |  Kod Etiketi Kullanımı[/info]

Çevrimdışı MehmetGodeler

• Çok Yeni Penguen
  • *
« Yanıtla #2 : 25 Temmuz 2020, 20:19:56 »
Linux mint 20 cinnamon
Epson L382
Kendi sitesinden driveri indirip kurdum. Uçbirim kullanmadım.
Komutun çıktısının ne olduğunu bilmiyorum bilsem de şu anda gönderemem yarın gönderirim. Kusura bakmayın iş bilgisayarı :)
Yazıcıyı tanıyor tarayıcısı çalışıyor lakin libreofficede (mesela) boş sayfa gönderiyor. Chromede ctrl+f yapınca en sağda ve ensolda birkaç harf yazıyor o kadar.

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
« Yanıtla #3 : 25 Temmuz 2020, 20:59:28 »
Aşağıdaki komutların çıktılarını kod etiketi içinde paylaşınız.

Kod: [Seç]
dpkg -l | egrep "epson|printer-driver|lsb"
groups

[info] Konu Açarken Dikkat Edilmesi Gerekenler  |  Forum Kuralları  |  Kod Etiketi Kullanımı[/info]

Çevrimdışı Trust

• Forum Sorumlusu
  • Penguen
  • Dağıtım: Lİnux Mint 19
  • Grafik Kartı: Intel HD Graphics 3000 -NVIDIA Ge Force GT 520 MX
  • İşlemci: intel core i5-2450M
« Yanıtla #4 : 26 Temmuz 2020, 15:02:15 »
 Bende  Epson  l386 kullanıyorum. Öncelikle Paketleri yüklemeden önce  Menü den Uçbirimi açıp aşağıdaki komutu kopyalıp uç birime yapıştırın. Enter e bastıktan sonra şifre isteyecektir.Şifreyi girdiktikten sonra yükleme yapcaktır.
sudo apt-get install lsb

Sonra burdaki bağlantıdan modelinizi yazıp gerekli paketlerinizi indiriniz

Sonra karşınıza paket seçenekleri çıkacak. Aşağıdaki fotoda  seçeceğiniz paketi gösterdim

indirdiğiniz paketi farenin sol tuşuyla  çift tıklayarak yükleyeceksiniz
« Son Düzenleme: 26 Temmuz 2020, 15:08:11 Gönderen: Trust »
الهى انت مقصودى، ورضاك مطلوبى

Çevrimdışı MehmetGodeler

• Çok Yeni Penguen
  • *
« Yanıtla #5 : 27 Temmuz 2020, 09:28:33 »
[member=8]Butterfly[/member] ilk gönderdiğiniz komutu girince bir şey olmuyor sadece > işareti çıkıyor.
[member=1625]Trust[/member] ikisini daha önce yükledim ve gönderdiğinniz koddaki zaten kurulu imiş.

Çevrimdışı MehmetGodeler

• Çok Yeni Penguen
  • *
« Yanıtla #6 : 27 Temmuz 2020, 09:31:23 »
omer adm cdrom sudo dip plugdev lpadmin sambashare
[member=8]Butterfly[/member] bunlar çıkıyor groups yazınca

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
« Yanıtla #7 : 27 Temmuz 2020, 12:30:01 »
ilk gönderdiğiniz komutu girince bir şey olmuyor sadece > işareti çıkıyor.

Komutu kopyalayıp yapıştırın, hatalı yazdığınız için doğru çıktıyı alamıyorsunuz. Çıktıları resim olarak paylaşmayın, kod etiketi içinde foruma aktarın.

Çevrimdışı MehmetGodeler

• Çok Yeni Penguen
  • *
Ynt: Epson L382 Yazıcı Yazdırma Sorunu
« Yanıtla #8 : 27 Temmuz 2020, 12:41:43 »
  epson-inkjet-printer-201601w               1.0.0-1lsb3.2                       amd64        L380 L382 Series - Epson Inkjet Printer Driverii  epson-printer-utility                      1.1.1-1lsb3.2                       amd64        Epson Printer Utility for Linuxii  lsb                                        11.1.0ubuntu2                       all          Linux Standard Base support packageii  lsb-base                                   11.1.0ubuntu2                       all          Linux Standard Base init script functionalityii  lsb-core                                   11.1.0ubuntu2                       amd64        Linux Standard Base core support packageii  lsb-invalid-mta                            11.1.0ubuntu2                       all          Linux Standard Base sendmail dummyii  lsb-printing                               11.1.0ubuntu2                       amd64        Linux Standard Base Printing packageii  lsb-release                                11.1.0ubuntu2                       all          Linux Standard Base version reporting utilityii  lsb-security                               11.1.0ubuntu2                       amd64        Linux Standard Base Security packageii  printer-driver-brlaser                     6-1build1                           amd64        printer driver for (some) Brother laser printersii  printer-driver-c2esp                       27-6                                amd64        printer driver for Kodak ESP AiO color inkjet Seriesii  printer-driver-foo2zjs                     20171202dfsg0-4                     amd64        printer driver for ZjStream-based printersii  printer-driver-foo2zjs-common              20171202dfsg0-4                     all          printer driver for ZjStream-based printers - common filesii  printer-driver-gutenprint                  5.3.3-4                             amd64        printer drivers for CUPSii  printer-driver-hpcups                      3.20.3+dfsg0-2                      amd64        HP Linux Printing and Imaging - CUPS Raster driver (hpcups)ii  printer-driver-m2300w                      0.51-14                             amd64        printer driver for Minolta magicolor 2300W/2400W color laser printersii  printer-driver-min12xxw                    0.0.9-11                            amd64        printer driver for KonicaMinolta PagePro 1[234]xxWii  printer-driver-pnm2ppa                     1.13+nondbs-0ubuntu6                amd64        printer driver for HP-GDI printersii  printer-driver-postscript-hp               3.20.3+dfsg0-2                      amd64        HP Printers PostScript Descriptionsii  printer-driver-ptouch                      1.4.2-3                             amd64        printer driver Brother P-touch label printersii  printer-driver-pxljr                       1.4+repack0-5                       amd64        printer driver for HP Color LaserJet 35xx/36xxii  printer-driver-sag-gdi                     0.1-7                               all          printer driver for Ricoh Aficio SP 1000s/SP 1100sii  printer-driver-splix                       2.0.0+svn315-7fakesync1build1       amd64        Driver for Samsung and Xerox SPL2 and SPLc laser printers

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
« Yanıtla #9 : 27 Temmuz 2020, 12:55:24 »
Alıntı
  epson-inkjet-printer-201601w               1.0.0-1lsb3.2                       amd64        L380 L382 Series - Epson Inkjet Printer Driver

Komutun çıktısının en başındaki kısmı da paylaşın. Çünkü bu kısım paketin düzgün kurulup kurulmadığın anlamamıza yarıyor. Bu kısımda sadece paketin kurulduğu anlaşılıyor, ama görmek istediğimiz kısım başındaki ifadeler.

Çevrimdışı MehmetGodeler

• Çok Yeni Penguen
  • *
« Yanıtla #10 : 28 Temmuz 2020, 11:25:43 »
Kusura bakmayın sizi de yoruyorum. Ama kod olarak paylaşınca bozuk gönderiyor.
https://hizliresim.com/miaMEt

Çevrimdışı Trust

• Forum Sorumlusu
  • Penguen
  • Dağıtım: Lİnux Mint 19
  • Grafik Kartı: Intel HD Graphics 3000 -NVIDIA Ge Force GT 520 MX
  • İşlemci: intel core i5-2450M
« Yanıtla #11 : 28 Temmuz 2020, 12:18:06 »
[member=8]Butterfly[/member]  üstadım daha iyi yorumlar  ama bana göre birden  fazla farklı markların sürücülerini yüklemişsiniz. Menüden yazıcılr uygulamsını açıp bütün ekledeğiniz yazıcıları sildikten  sonra yazıcınız açıkken tekrar bilgisayrınıza bağlanız tekrar yazıcınızı otamatik kurar. Eğer kurmazsa tekrar bakalım
الهى انت مقصودى، ورضاك مطلوبى

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
« Yanıtla #12 : 28 Temmuz 2020, 12:40:15 »
dpkg çıktısnın başındaki ii ile başlayan ifadeler paketlerin durumunu gösterir. ii paketin düzgün kurulduğunu anlamına gelir. Mesela iF kurulu ama yapılandırma ile ilgili sorunlar olduğu manasına gelir. Başka öneri sunmadan önce paketlerin tam olarak kurulu olduğunu teyit etmek istedim.

Öncelikle aşağıdaki komutla kullanıcıyı lp gurubuna ekleyip, ardından sistemi yeniden başlatmayı deneyiniz.

sudo adduser $USER lp
« Son Düzenleme: 28 Temmuz 2020, 15:02:45 Gönderen: Butterfly »

Çevrimdışı MehmetGodeler

• Çok Yeni Penguen
  • *
« Yanıtla #13 : 28 Temmuz 2020, 18:51:23 »
Kusura bakmayın. Ben size çok geç yazıyorum.
lp grubuna almayı tamamladı yeniden başlattım ve birşeyler yazdırmayı denedim fakat yine birşey yazmadı boş sayfa...

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
« Yanıtla #14 : 28 Temmuz 2020, 19:11:04 »
Menüden aratarak Yazıcıları açın, eklediğiniz yazıcıyı buradan kaldırın. Sonra yeniden eklemeyi deneyin.

Eğer sorun çözülmezse, aşağıdaki komutla kurduğunuz paketleri kaldrın.

sudo apt purge --autoremove epson-inkjet-printer-201601w epson-printer-utility lsb

Ardından önce aşağıdaki komutla lsb paketini kurun (sitesindeki yönergelerde önce bu paketi kurun deniyor),

sudo apt install lsb
akabinde önce epson-inkjet-printer-201601w sonra epson-printer-utility paketini kurabilirsiniz. Son olarak Yazıcılardan aygıtı eklemeyi denersiniz.
« Son Düzenleme: 28 Temmuz 2020, 19:22:25 Gönderen: Butterfly »