Gönderen Konu: Timeshift İle Başka Dizine Taşınan Yedekleri Yükleme Sorunu!  (Okunma sayısı 4384 defa)

Çevrimdışı fx

• Yeni Penguen
  • *
  • Dağıtım: Linux Mint 19 Cinnamon
  • Masaüstü Ortamı: Cinnamon 3.8.8.
  • Grafik Kartı: NVIDIA GM107M [GeForce GTX 860M]
  • İşlemci: Intel i7
https://forum.linuxmint.net.tr/index.php?topic=10904.0

Konusundan geliyorum. Linux Mint 19 sürümünden 20'ye güncellerken yaşadığım sorununun detayı linkte. Timeshift ile aldığım yedekler vardı. Ancak yedekler çok yer kapladığı için bir çoğunu sildim ve sadece temmuz ayında günelleme yapmadan önce aldığım yedek ve nisan ayında alınmış Linux Mint 19.3 yedeği var. Bu yedekler RSYNC ile oluşturuldu. Temmuz ayındakini root dizini altından başka bir dizine kopyla yapıştır yoluyla taşımıştım. Nisan ayında aldığım yedeği hatırlamıyorum. Bir defa sistemde yine sorun çıkmıştı ve yanlış hatırlamıyorsam Nisan ayındaki yedek sayesinde her şeyi geri getirebilmiştim.

Bu güncellemeden sonra yaşadığım sorundan sonra sistemi geri yükleyemedim. Şu an Linux Mint 20 üzerinden yazıyorum. Bozulan sistem 128GB'lık bir disk üzerinde kuruluydu. USB Disk üzerinde kurulu olan Linux Mint 19.3 ile bozulan sistemi onarmaya çalıştığımda bir çok sorunla karşılaştım. Bunun akabinde disk üzerindeki bütün klasörleri ve dosyaları sildim. Tekrardan 19.3 Mint sürümünü disk üzerine kurdum. Kopyasını oluşturduğum Timeshift klasörünü tamamen yeni yüklediğim sistemde root dizini altına taşıdım. Bu yedek temmuz ayına ait olan yedek, diğer yedek harici HDD'de duruyor. Daha sonra yedeği Timeshift kullanarak geri yükledim ancak yeniden başlattıktan sonra logo ekranında takılma, "read-only file system" hatası gibi hatalarla karşılaştım. Komut satırına düştüğümde root yetkilerini "read only" hatası yüzünden alamadım. Boot ekranından root yetkisiyle komut satırına düşünce ise
Kod: [Seç]
/usr/bin/sudo must be owned by uid 0 and have the setuid bit set hatasıyla karşılaştım. Komut satırını kullanarak
Kod: [Seç]
sudo apt-get update &&upgrade
startx
komutlarını çalıştırmaya çalışıyordum.

Merak ettiğim nokta şu. Aldığım yedeklerde taşımadan dolayı bir sorun oluşmuş mudur? Oluşmamış ve kurtarılma şansı varsa 19.3 yükleyip yukarıdaki sorunları çözmeye çalışarak kullanımıma devam etmek istiyorum. Eğer böyle bir kurtarma girişiminde bulunmak mantıksız olcaksa Mint 20 ortamını kurmaya çalışacağım.

Mesajlar Birleştirildi.
Ya da Mint 20'ye aldığım yedekleri kurabilirsem çok daha iyi olacak :D
« Son Düzenleme: 03 Ağustos 2020, 18:40:24 Gönderen: fx »

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
  • Dağıtım: Linux Mint 20 & LMDE 4
  • Masaüstü Ortamı: Cinnamon 4.6 & Xfce 4.14
  • Grafik Kartı: Nvidia GF 9500
  • İşlemci: AMD X3
Ynt: Timeshift İle Başka Dizine Taşınan Yedekleri Yükleme Sorunu!
« Yanıtla #1 : 03 Ağustos 2020, 18:53:39 »
Yedekleri NTFS dosya sistemine taşıdıysanız, dosya ve dizinlerle ilgili bütün izinler kaybolmuştur. Sudo ile ilgili komutun sonucundaki hatayı büyük ihtimalle bu sebeple alıyorsunuz.

Timeshift yedekleri rsync ile oluşturuluyor, ilk seferde tüm sistem yedekleniyor, daha sonra sadece değişikler eklenir. Tabii siz aradaki değişiklik içeren ya da sistemin tamamını içeren kısmı silerseniz, sistemle ilgili ya da değişiklikler ile ilgili kısımlar yok olacaktır. Böyle bir durumda geri yüklemenin başarısız olma olasılığı oluşur.

Timeshift yedeklerini Linux dosya izinleri ile uyumlu (ext4 vb.) dosya sistemi ile biçimli disk bölümlerinde yapmalı ve tutmalısınız.
« Son Düzenleme: 03 Ağustos 2020, 19:07:23 Gönderen: Butterfly »
Elimizden geldiğince dilimizin döndüğünce...

[info] Konu Açarken Dikkat Edilmesi Gerekenler  |  Forum Kuralları  |  Kod Etiketi Kullanımı[/info]

Çevrimdışı fx

• Yeni Penguen
  • *
« Yanıtla #2 : 03 Ağustos 2020, 19:02:19 »
Evet maalesef NTFS dosya sistemlerine taşıdım.  :( Gerekli izinleri geri getirme şansım var mı?

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
« Yanıtla #3 : 03 Ağustos 2020, 19:08:23 »
Yedekleri NTFS disk bölümüne taşıdıysanız, dosya ve dizin izinlerini geri getirme şansınız maalesef yok.

[info] Konu Açarken Dikkat Edilmesi Gerekenler  |  Forum Kuralları  |  Kod Etiketi Kullanımı[/info]

Çevrimdışı fx

• Yeni Penguen
  • *
« Yanıtla #4 : 03 Ağustos 2020, 20:17:51 »
Peki içinde Web Browserlara ait geçmiş, yer işaretleri gibi bilgileri geri getirebilir miyim?

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
« Yanıtla #5 : 03 Ağustos 2020, 22:59:40 »
Yedekleriniz arasındaki web tarayıcılarının kullanıcı dizinleri, büyük ihtimalle sorun çıkarmazlar. En kötü halde dosya yöneticisini kullanarak dizin ve dosyaların sahipliklerini yeni kullanıcı olarak tanımlarsınız.

Tek yapmanız gereken, Timeshift yedekleri içindeki kullanıcı dizinlerini, yeni kurulumla oluşturduğunuz kullanıcının ev dizinine taşımak.

Çevrimdışı fx

• Yeni Penguen
  • *
« Yanıtla #6 : 08 Ağustos 2020, 08:45:49 »
Timeshift ile aldığım yedeklerde kullanıcı dizinini yedeklememişim :). Farklı yollarla oluşturduğum backuplar buldum. Onlardaki dosyaları da Firefox dizinine taşıdım ancak çözüm olmadı. Artık önüme odaklanmalıyım.

Sadece backup için bir usb bellek satın aldım ve exfat4 dosya sistemi ile formatladım. Temiz kurulum yaptığım Mint 20 üzerinde gerekli geliştirme ortamlarının kurulumunu virtualenviroenmentler kullanarak yaptım. Timeshift kullanarak RSYNC formatında root ve kullanıcı dizinlerini de dahil ederek usb bellek üzerine backup oluşturdum. Umarım bundan sonra herhangi bir sorun çıkmaz. Yardımlarınız için teşekkürler.